Sulík je šéfom parlamentu, voľba vyšla až na druhý pokus

Predseda SaS Richard Sulík bol zvolený v opakovanej voľbe za šéfa parlamentu. Zo 149 prítomných poslancov za neho hlasovalo 80 poslancov, 56 bolo proti a trinásti sa zdržali hlasovania. Koalícia má k dispozícii 79 poslancov, čo znamená, že za Sulíka hlasoval aj jeden opozičný poslanec. Za druhého kandidáta Miroslava Číža (Smer) hlasovalo 62 poslancov, proti bolo 76 a zdržalo sa jedenásť poslancov.

08.07.2010 10:34 , aktualizované: 16:56
Richard Sulík Foto:
Predseda SaS Richard Sulík na ustanovujúcej schôdzi parlamentu.
debata (399)

V prvom kole Richard Sulík zvolený nebol, chýbal mu jeden hlas. Svoj hlas mu v tajnej voľbe odovzdalo 75 poslancov zo 149 prítomných, potreboval aspoň 76. Koalícia má k dispozícii 79 poslancov. Neuspel ani druhý kandidát na tento post Miroslav Číž (Smer). Tomu odovzdalo hlas 58 zákonodarcov.

O neúspechu prvej voľby nového predsedu Národnej rady (NR) SR rozhodla podľa lídra Richarda Sulíka technická chyba. „Tri lístky boli také, kde bolo zaškrtnuté, že ja áno, ale pán Číž nebol zaškrtnutý a takýto hlasovací lístok je neplatný,“ priblížil výsledky hlasovania Sulík.

Designovaná premiérka Iveta Radičová pre TA3 povedala, že je presvedčená, že išlo o nováčikovskú chybu. Podľa nej je to však závažná chyba, ktorá sa nesmie zopakovať pri hlasovaní o dôležitých návrhoch zákonov. Iveta Radičová je presvedčená, že napriek zlému začiatku bude nová koalícia fungovať bez komplikácií.

Sulík verí, že parlament zabezpečí pre deti lepšiu budúcnosť

Novozvolený predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) dúfa, že parlamentu sa pod jeho vedením podarí zabezpečiť pre deti lepšiu budúcnosť. Vyhlásil to v prejave krátko po svojom zvolení do druhej najvyššej ústavnej funkcie na Slovensku.

Opozícii odkázal, že všetky konflikty v minulosti boli vo vecnej rovine a on sa bude snažiť o to, aby aj ostali. „Chápem, že vo väčšine vecí súhlasní nebudeme, ale myslím, že by sme si mohli zachovať kultivovaný prístup. Osud Slovenska je vo vašich rukách. Na vás záleží, či budeme krajinou, kde platia jasné pravidlá a netoleruje sa zneužívanie moci, alebo či zoberieme ľuďom dôveru v inštitúcie tohto štátu,“ apeloval.

Podľa Sulíka každý parlament s odstupom času získa nejaký prívlastok. „Bol by som veľmi rád, ak by sa o NR SR pod mojim vedením hovorilo ako o zodpovednej, ktorá zažije menej šarvátok a naopak, zažije konštruktívnu politickú debatu a súperenie,“ povedal. Tvrdí, že si to vyžaduje mnoho odriekania, ale je presvedčený, že sa to podarí. „Chcem za nami zanechať výsledky, o ktorých občania povedia, že im prinesú lepší život na Slovensku,“ uistil.

Šéf parlamentu priznal, že politická agenda našej koalície je iná, ako presadzovala doterajšia vláda. „To je úplne pochopiteľné. Napriek tomu verím, že každý z nás bude mať záujem o konštruktívne riešenia a želám si, aby politické súperenie ostalo v rámci slušnosti a neprešlo do osobnej nevraživosti,“ zdôraznil Sulík.

Líder SaS si prejavenú dôveru cení a osobitne aj získaný 80. hlas vo voľbách. Vládna koalícia má totiž len 79 poslancov, jeden hlas teda musel prísť z opozičného košiara. „Funkciu budem vykonávať zodpovedne so všetkou vážnosťou a v súlade s ústavou. Máme za sebou emotívnu kampaň, no teraz na ňu treba zabudnúť a prejsť ku konštruktívnej spolupráci,“ dodal.

Vizitka predsedu NR SR Richarda Sulíka (12. január 1968, Bratislava)

Dospieval v Mníchove, Gelsenkirchene a Pforzheime, kde v roku 1987 zmaturoval na Technickom gymnáziu. Po dvoch rokoch matematiky a fyziky prestúpil na ekonómiu, vzdelávanie prerušil pád socializmu v Československu.

Po „nežnej“ založil v Bratislave FaxCopy, ktorú pred štyrmi rokmi predal. Vyštudoval Národohospodársku fakultu Ekonomickej univerzity. Ministra financií Ivana Mikloša oslovil s diplomovou prácou o daňovej reforme a stal sa jeho poradcom. Po prijatí reformy odišiel, aby reštrukturalizoval mestskú akciovku na odvoz a likvidáciu odpadu OLO.

Po voľbách sa vrátil ako poradca Jána Počiatka. Odišiel v apríli 2007, keď mu minister financií siahol na rovnú daň. Koncom februára 2009 zaregistroval stranu SaS.

Richard Sulík
Predseda SaS Richard Sulík Autor: Robert Hüttner

Poslanci SNS ani Smeru nedali hlas v tajnej voľbe predsedu Národnej rady SR šéfovi SaS Richardovi Sulíkovi. Trvajú na tom predsedovia poslaneckých klubov oboch strán Rafael Rafaj (SNS) a Pavol Paška (Smer).

Šéf klubu strany Smer Paška tvrdí, že všetci jeho poslanci odovzdali v tajnej voľbe hlas svojmu kandidátovi Miroslavovi Čížovi. „Takže s najväčšou pravdepodobnosťou ten hlas prišiel z niektorého iného klubu,“ doplnil, čím nepriamo potvrdil, že za Sulíka hlasoval niektorý z národniarov.

„My sme sa dohodli, že sa budeme zdržiavať. Zdržali sme sa v prvom prípade, zdržali sme sa aj v druhom,“ povedal predseda poslaneckého klubu národniarov Rafaj, ktorý sa tiež zaručuje za svojich poslancov. Osemdesiaty hlas pre Sulíka si nevie vysvetliť, pokiaľ mu ho neodovzdal niekto zo Smeru. „Tiež riešim túto matematickú záhadu,“ poznamenal.

Novozvolený predseda parlamentu Sulík má tip, kto mu asi hlas odovzdal, ale odmieta ho prezradiť. V každom prípade ho táto podpora potešila.

Poslanci zvolili podpred­sedov, o Ficovi ešte hlasovať nemohli

Novozvolenému predsedovi Národnej rady SR Richardovi Sulíkovi (SaS) budú z podpredsedníckej stoličky zatiaľ sekundovať Milan Hort (SDKÚ), Pavol Hrušovský (KDH) a Béla Bugár (Most-Híd). V tajnej voľbe o tom rozhodli poslanci. O štvrtom podpredsedovi, ktorým chce byť Robert Fico (Smer-SD), sa rozhodne pravdepodobne v piatok, keďže líder Smeru je stále premiérom a jeho poslanecký mandát sa neuplatňuje.

Hort získal v tajnej voľbe 90 hlasov, Hrušovský 129 a Bugár 122 z celkovo 146 prítomných. Na zvolenie do funkcie podpredsedu NR SR je potrebných aspoň 76 hlasov.

Noví poslanci zložili sľuby

Poslanci Národnej rady SR, ktorí budú reprezentovať občanov v piatom volebnom období parlamentu, v rámci ustanovujúcej schôdze zložili poslanecký sľub. Je to podmienka daná Ústavou SR, ak by sľub odmietli alebo ho zložili s výhradou, prišli by o svoj mandát. Celý akt, počas ktorého v sále všetci stáli, trval takmer hodinu.

„Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov, budem dodržiavať Ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života,“ znejú vety, ktoré politici potvrdzujú slovom „sľubujem“, svojím podpisom a podaním ruky predsedovi parlamentu.

Ako prvý si túto povinnosť splnil dosluhujúci predseda NR SR Pavol Paška (Smer), ktorý zložil sľub do rúk podpredsedu zákonodarného zboru Miroslava Číža (Smer). Po ňom nasledovali členovia Smeru, SDKÚ, SaS, KDH, Mosta-Híd a SNS, a to podľa poradia, v akom sedia v rokovacej sále.

Sľub zložili aj poslaneckí náhradníci. Členmi zákonodarného zboru však budú len dovtedy, kým nebude vymenovaný kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ). Za toto krátke pôsobenie v zákonodarnom zbore im prináleží jeden poslanecký plat. Šéf Smeru Robert Fico sa vyjadril, že by chcel odovzdať moc ešte vo štvrtok po skončení ustanovujúcej schôdze.

399 debata chyba