Spis o výmene Pečnianskeho lesa sa pred rokom stratil

V kauze privatizácie bratislavského pravého brehu Dunaja vychádzajú na povrch čoraz čudnejšie skutočnosti. Lukratívne 24-hektárové územie Pečnianskeho lesa medzi Novým mostom a Mostom Lafranconi nielenže smeruje do rúk neznámeho občianskeho združenia Človek a strom, ale štát sa ho chce vzdať pre necelých osemtisíc eur.

09.07.2010 10:48
les, Dunaj Foto:
Bratislavský pravý breh Dunaja.
debata (11)

Denník Pravda priniesol v stredu informáciu, že týždeň po voľbách bola založená plomba na šesť parciel v hlavnom meste, ktoré spravujú Štátne lesy Slovenskej republiky. Predstavitelia lesov prehovorili po dvoch dňoch mlčania až vo štvrtok. Tvrdia, že sa stali obeťou machinácií.

„Nemali sme tušenie, že sa deje prevod pozemkov. Dozvedeli sme sa to až z vašich novín,“ povedala vo štvrtok hovorkyňa podniku Veronika Petríková. Podľa nej sa vlani v novembri celý spis stratil na ministerstve pôdohospodárstva, ktoré zámenu pozemkov schvaľovalo. Objavil sa až teraz v katastri s návrhom na vklad nehnuteľnosti.

Generálny riaditeľ lesov Alojz Riško včera rokoval v Bratislave o situácii s dosluhujúcim ministrom Vladimírom Chovanom (HZDS). „Je pravdepodobné, že podáme trestné oznámenia na políciu,“ informovala Petríková.

Zámenu lesných pozemkov podpísal za ministerstvo vedúci služobného úradu Vladimír Pavelka, ktorý tvrdí, že spis sa nemal kde stratiť. „Ja ten spis nemám, načo by mi bol,“ uviedol. Za Pečniansky les v Petržalke má štát získať tú istú výmeru lesov v Šiatorskej Bukovinke. Pavelka tvrdí, že je to výhodné.

Podľa znalcov, ktorí oceňovali oba lesy, má pôda v hlavnom meste nižšiu hodnotu ako na juhu stredného Slovenska. Pečniansky les ohodnotili na 16,5 tisíca eur, rovnako veľkú lesnú plochu v Šiatorskej Bukovinke na 25,5 tisíca eur. Hodnota dreva je podľa nich na oboch miestach zhruba rovnaká. Štát by teda mal doplatiť ešte 7 950 eur. Občianske združenie, ktoré o výmenu žiada, však od doplatku upustilo.

Po zmene petržalských pozemkov na stavebné ich hodnota môže stúpnuť na niekoľko desiatok miliónov eur. „Neviem posúdiť lukratívnosť týchto pozemkov. Spoliehal som sa na odborníkov zo Štátnych lesov, ktorí tieto veci pripravovali,“ reagoval Pavelka.

Nastupujúci minister Zsolt Simon (Most – Híd), ktorý má Chovana vystriedať vo funkcii, uviedol, že vecou sa mieni zaoberať hneď, ako sa ujme funkcie. Zámenu bude mať zrejme možnosť ovplyvniť. Správa katastra v Lučenci totiž Pravdu informovala, že konanie prerušila a vklad zatiaľ nepovolila pre chýbajúce doklady.

Pravde sa ani včera nepodarilo skontaktovať s predsedom občianskeho združenia Človek a strom Andrejom Šošokom, ktorý v stredu vydal vyhlásenie, že Pečniansky les chcú získať, aby ho ochránili pred developermi a z územia chcú vytvoriť relaxačnú zónu pre Bratislavčanov.

„Tvrdenia neznámeho združenia Človek a strom sú maximálne nedôveryhodné a pochybné,“ hodnotí Andrej Kovarik z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia, ktoré sa niekoľko rokov snaží o zvýšenie stupňa ochrany Pečnianskeho lesa. „Vidíme za tým jednoznačne developerský zámer, smerujúci k ničeniu prírody, ohrozeniu vodných zdrojov pitnej vody a obmedzeniu voľného prístupu širokej verejnosti,“ hovorí. Podľa Kovarika vôbec nie je potrebné prevádzať štátne pozemky do osobného vlastníctva. "Pečniansky les už dnes funguje ako lesopark a väčšina jeho návštevníkov si neželá zmenu na pochybný Central park,“ povedal ochranár.

11 debata chyba