Schwarzenberg: Slovensko nás predbehlo, aj v reformách

Slovensko predbehlo Českú republiku nielen v zostavení vlády, ale aj v nutných ekonomických reformách, ktoré sa udiali za čias vlády Mikuláša Dzurindu a ČR ešte iba čakajú. Skonštatoval to predpokladaný budúci minister zahraničných vecí ČR Karel Schwarzenberg pri príležitosti dnešného neformálneho stretnutia s novým šéfom slovenskej diplomacie Mikulášom Dzurindom (SDKÚ).

10.07.2010 07:50 , aktualizované: 11:01
Schwarzenberg, Radičová Foto:
Na súkromnú návštevu Slovenska pricestoval v piatok dezignovaný český minister zahraničných vecí knieža Karel Schwarzenberg (vpravo). Na súkromnej večeri sa v Au café na petržalskej strane Dunaja stretol so slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou.
debata (56)

Minister Dzurinda v sobotu potvrdil, že formálne ešte svoju návštevu ČR dohodnutú nemá. „Nesmierne som sa potešil, že budúci pán minister a môj budúci kolega pán Schwarzenberg sa chystá na Slovensko a že máme príležitosť sa stretnúť. Lepšie ráno druhý deň v úrade v Bratislave pre mňa nemôže byť. A to ostatné sa už dohodneme,“ skonštatoval.

V súvislosti s cestou do Bruselu, ktorú by mal Dzurinda absolvovať už najbližší utorok 13. júla, poznamenal, že k ochrannému eurovalu zaujme Slovensko taký postoj, aby nikto nemal ani len dojem, „že chceme byť vyrábači problémov“. „Máme veľmi silný zmysel pre európsku politiku. Bola to moja druhá vláda, ktorá sa rozhodla pre spoločnú európsku menu. Deväťdesiat percent kritérií sme stihli splniť do roku 2006. Nesmierne nám záleží, aby Európa bola súdržná, aby sme súčasnú krízu zvládli. Máme čo ponúknuť, skúsenosti s reformami, takže v žiadnom prípade nechceme vyvolať ani čo i len najmenší dojem, že ide o nejaké umelé prekážky,“ vyjadril sa.

Veľmi zodpovedne sa podľa Dzurindu na rokovanie pripravuje najmä minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ). „…na to, aby sme vedeli tú vec rozdebatovať, aby sme v konečnom dôsledku vedeli zaujať rýchlo, ale seriózne náš postoj,“ priblížil.

V rámci aktivít zoskupenia krajín Vyšehradskej štvorky (V4) je podľa Dzurindu potrebné zamerať sa najmä na rozvoj infraštruktúry. „Pamätám si akú veľkú odozvu vyvolalo pred 12 rokmi obnovenie posledného mostu, ktorý bol zbúraný počas 2. svetovej vojny medzi Štúrovom a Ostrihomom, mostu Márie Valérie. Dnes za tých 12 rokov vidíme, ako veľmi výrazne to prispelo k oživeniu tamojšieho regiónu,“ poznamenal. Veľký potenciál vidí i v rozvoji cestovného ruchu. „Tu vidím obrovské šance, pretože stredná Európa je prírodne veľmi pekná, ale aj kultúrne veľmi bohatá. A mali by sme možno viac pochopiť ako v minulosti, že pracovné miesta nie sú len automobilky, priemysel, ale aj rozvoj cestovného ruchu,“ zdôraznil.

Rovnako i Schwarzenberg si myslí, že užšia spolupráca krajín V4 je potrebná. „Jedine, keď bude náš región držať po hromade, tak niečo dosiahneme,“ podčiarkol.

56 debata chyba