Na zelené ministerstvo mieri chemik z priemyslu

Rezort životného prostredia má obnovovať 38-ročný chemik a manažér Martin Ružínsky. Do funkcie štátneho tajomníka spojeného ministerstva pôdohospodárstva a životného prostredia ho nominovala strana Most-Híd.

12.07.2010 07:44
Ministerstvo životného prostredia. Foto:
Ministerstvo životného prostredia.
debata (10)

Po vzniku zeleného ministerstva sa stane buď jeho ministrom, alebo štátnym tajomníkom. „Otvorené sú obe možnosti,“ uviedla hovorkyňa strany Nora Czuczorová.

Ružínsky stál doteraz viac na druhej strane ochrany prírody. Je členom zväzu chemického a farmaceutického priemyslu a členom predstavenstva štátnej firmy Transpetrol. Ochranári sú z tejto nominácie zaskočení. „Ľudia z priemyslu majú na ochranu prírody iný pohľad ako tí, čo ju majú chrániť,“ konštatuje Juraj Smatana z environmentálnej siete Ekofórum.

Aktivisti dúfali, že v najvyššom vedení ministerstva sa ocitnú ekológovia alebo odborníci, ktorí vyštudovali manažment chránených území. „Nevieme, čo môžeme očakávať. O jeho minulosti sme sa dozvedeli z médií. Problematika životného prostredia je oveľa širšia než s akou sa doteraz nový tajomník stretával v praxi. Sami sme zvedaví,“ povedala Kateřina Věntusová, koordinátorka kampaní pre oblasť toxických látok mimovládky Greenpeace. Czuczorová tvrdí, že stranu presvedčili v prvom rade jeho manažérske skúsenosti.

Martin Ružínsky svoju odbornosť obhajuje tým, že za jedenásť rokov kariéry riešil veľké množstvo problémov týkajúcich sa ochrany prírody. „Aj ako občanovi mi záleží na tom, aby sme žili v kvalitnom životnom prostredí. Ako štátny tajomník urobím všetko preto, aby som tomu pomohol.“ Sľubuje, že s ochranármi bude vecne diskutovať a verí, že časom ich nedôveru k jeho osobe prelomí.

Ružínsky vyštudoval organickú chémiu na Šafárikovej univerzite v Košiciach, začínal pracovať ako vedúci čistiarne odpadových vôd v Budkovciach, kariérne postúpil najmä v rokoch druhej Dzuridnovej vlády, keď bol Transpetrol pod vplyvom SMK. Za ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka sa dostal do predstavenstva Transpetrolu.

Transpetrol sa v posledných rokoch zasadzoval za projekt spornej trasy ropovodu cez najväčšiu zásobáreň pitnej vody Žitný ostrov. Strana Most-Híd trasovanie kritizovala a odmietala. Podľa šéfa strany Bélu Bugára sa na ich postoji k trase sa nič nemení. Povedal tiež, že Ružínsky je rovnako odporca ropovodu cez Žitný ostrov.

10 debata chyba