Majetkové priznania politikov budú opäť stručné

Verejnosť sa ani tento rok nedozvie, či politici žijú len z legálne nadobudnutých peňazí. Ich majetkové priznania, ktoré sa objavia na internete, budú opäť veľmi stručné. Navyše ich zverejnia až v auguste, o mesiac neskôr ako po iné roky.

13.07.2010 08:28
matovič, sas Foto:
Igor Matovič(SaS - Obyčajní ľudia), uviedol, že nevlastní nič a mnoho miliónový majetok prepísal na svoju ženu. Firemné sídlo kupovali manželia Matovičovci spoločne, dnes je jeho vlastníčkou poslancova manželka Pavlína.
debata (45)

Politici znovu nemusia uvádzať konkrétnu hodnotu bytu, domu, chalupy či pozemkov, ktoré vlastnia. Nijako nie sú postihovaní ani za to, ak neuvedú, kto im prenajíma či požičiava luxusné auto, jachtu alebo lietadlo a za akú protislužbu. Ak politici nie sú ochotní o tom informovať sami, zákon ich donútiť nevie.

Rozhodnúť o rozšírení zverejňovaných údajov by mal novozvolený parlamentný výbor. Jeho šéfka Renáta Zmajkovičová (Smer) hovorí, že na svojom prvom stretnutí začiatkom augusta bude rokovať, aby sa mohli na internete zverejniť priznania, ktoré politici odovzdali už koncom marca. „Tie budú zverejnené v rovnakej forme ako po minulé roky. Tak to odhlasovali členovia predchádzajúceho výboru.“

Nová koalícia, ktorá má vo výbore väčšinu, už vyhlásila, že je za to, aby sa majetkové priznania politikov zmenili a obsahovali konkrétne údaje o majetku verejných činiteľov. Viacerí z nich zverejnili konkrétnu výšku svojich majetkov už pred voľbami. Urobilo tak napríklad vedenie Mosta-Híd a SaS. Niektorí, ako napríklad Igor Matovič (SaS – Obyčajní ľudia), uviedli, že nevlastnia nič a mnohomiliónový majetok prepísali na najbližších príbuzných.

„Podporíme transparentnejšie majetkové priznania. Aký bude obsah, je vecou dohody všetkých parlamentných strán,“ povedal Pavol Hrušovský (KDH). Aj podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš tvrdí, že návrh podporia.

Na zmenu pravidiel priznávania majetkov však treba širšiu zhodu. Na prijatie takého zákona je potrebná ústavná väčšina – 90 hlasov a nastupujúca koalícia ich má len 79. Smer hovorí, že jeho podpora bude závisieť od konkrétnych návrhov.

45 debata chyba