Právnickej fakulte v Bratislave hrozí, že príde o akreditáciu

Akreditačná komisia preverí externé štúdium, ktoré ponúkala Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave v Stredisku vzdelávania a oddychu Kaskády pri Galante. napísal, že univerzita nemá pre túto pobočku potrebnú samostatnú akreditáciu, pred Akreditačnou komisiou ju dokonca zatajila.

15.07.2010 10:31
Univerzita Komenského v Bratislave Foto:
Univerzita Komenského v Bratislave
debata (16)

Podľa šéfa komisie Ľubora Fišeru musia mať všetky pracoviská mimo školy samostatnú akreditáciu. Univerzita Komenského má povolenie pre tri detašované pracoviská s teologickým zameraním v Nitre, Badíne a Žiline.

Vedenie školy sa bráni, že Kaskády nie sú detašované pracovisko a priestory si len prenajímajú. Podľa Fišeru to neobstojí, pretože bez akreditácie môže škola vyučovať len za výnimočných podmienok. Napríklad si smie mimo školy prenajať laboratóriá či špecializované pracoviská. V Kaskádach pri Galante sa vyučuje normálne.

Prezident Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár povedal, že víta naštartovanie procesov komisie, ktorá chce robiť poriadok s pobočkami. „Upozorníme na to Univerzitu Komenského ešte raz, ale ak si to nebudú akreditovať, tak im navrhneme pozastaviť aj akreditáciu na ten študijný program, ktorý majú v Bratislave,“ povedal denníku Fišera.

Redaktori denníka sa ku Kaskádam dostali cez prípad asi dvadsiatky vyštudovaných daňových poradcov, ktorí sa dostali na externé štúdium práva napriek tomu, že v prijímacom konaní skončili hlboko pod čiarou. Prijatie im zaručilo odvolanie s rovnakým textom a rovnakou chybou v dátume. Právnická fakulta neprijíma na základe prijímacích testov, ale podľa známok zo strednej školy. Na odvolanie prešli aj daňoví poradcovia s trojkami a štvorkami.

Slovenská komora daňových poradcov ako aj Univerzita Komenského odmietajú, že by skupinu, ktorá si hovorí daňováci, organizovali. Prípad zatiaľ fakulta nevysvetlila. Dekan Marián Vrabko bude komunikovať až po dovolenke, z ktorej sa vráti v auguste. Rektor Univerzity Komenského František Gahér povedal, že ak sa potvrdí vážne porušenie pravidiel prijímania študentov, je pripravený navrhnúť dekana Vrabka na odvolanie.

16 debata chyba