Slováci od soboty prídu o občianstvo, ak získajú iné

Na Slovensku začne v sobotu platiť novela zákona o občianstve. Slováci, ktorí získajú občianstvo iného štátu, prídu až na výnimky o slovenské. Novelu presadila bývalá vláda premiéra Roberta Fica ako odpoveď na maďarský zákon, ktorý zahraničným Maďarom zjednodušuje podmienky pre získanie maďarskej štátnej príslušnosti.

16.07.2010 11:22
Slovensko - vlajka Foto:
Ilustračné foto
debata (142)

Nová slovenská premiérka Iveta Radičová spornú novelu zrejme zmení, konkrétne kroky ale zatiaľ neoznámila.

Na Slovensku s viac ako piatimi miliónmi obyvateľov žije prevažne na juhu krajiny pol milióna Maďarov, národnostné otázky sú preto veľmi citlivou témou. 
Spor o občianstve ešte viac vyhrotil dlhodobo napäté vzťahy medzi Bratislavou a Budapešťou. V maďarskom parlamente koncom mája prešiel zákon umožňujúci Maďarom bez trvalého pobytu v krajine získať maďarské občianstvo. Žiadateľom postačí preukázať maďarský pôvod a znalosť maďarčiny.

Bratislava ešte v ten deň reagovala sprísnením vlastného zákona o štátnom občianstve. Nadobúdateľ cudzieho občianstva stratí okrem slovenského občianstva tiež zamestnanie v štátnom sektore, ku ktorému je toto občianstvo potrebné. Táto úprava sa bude vzťahovať napríklad na poslancov, policajtov, sudcu alebo pracovníkov tajných služieb. Osôb, ktoré získajú popri slovenskom aj české občianstvo, sa zmena nedotkne.

Okrem výnimky pre držiteľov českého občianstva neprídu o slovenskú štátnu príslušnosť tí, ktorí získajú občianstvo iného štátu narodením alebo manželstvom.

Osobám s cudzím občianstvom navyše hrozí pokuta 3319 eur (asi 84.300 korún), ak úradom nenahlási, že stratili slovenskú štátnu príslušnosť.

Proti slovenskej novele protestovali predovšetkým politici maďarskej národnosti, zákon však kritizovala aj vtedy opozičná Slovenská demokratická a kresťanská únia- Demokratická strana (SDKÚ). V súčasnosti vládne Krestanskodemo­kraticke hnutie (KDH) naopak novelu pri hlasovaní podporilo.

Slovenský minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) nedávno oznámil, že sú „rôzne varianty riešenia“. Vláda chce podľa neho podporiť zákon, ktorý by eliminoval účinky maďarského zákona a zároveň nespôsoboval komplikácie slovenským občanom s trvalým pobytom v zahraničí.

Radičová pred časom vyhlásila, že o konkrétnych návrhoch bude vláda ešte diskutovať. Bilaterálne rokovania s maďarským premiérom Viktorom Orbánom má premiérka naplánované na budúci týždeň. Budapešť totiž hostí stretnutie premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktorej členmi je okrem Maďarska aj Slovensko, Česko a Poľsko.

142 debata chyba