Slovenská žurnalistika trie biedu, novinári idú do politiky

Viacerí moderátori či komentátori mienkotvorných médií, ktorí neskrývali pravicové zmýšľanie, menia po voľbách zamestnanie. Pred prácou v médiách uprednostnili posty hovorcov.

17.07.2010 09:03
Zlatica Puškárová, Gábor Grendel Foto:
Gábor Grendel, ktorý so Zlaticou Puškárovou moderoval aj volebné štúdio televízie Markíza, sa stal hovorcom ministra vnútra Daniela Lipšica.
debata (79)

Prestup k ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi (KDH) napríklad v piatok ohlásil redaktor televízie Markíza Gábor Grendel. Okrem iného spolupracoval aj na relácii Na telo, pre ktorú podklady pripravuje aj Lipšicova manželka Beáta.

Grendel prestup zdôvodnil potrebou pracovnej zmeny, keďže v pozícii redaktora televízneho spravodajstva, predtým aj v spravodajskej TA3, pôsobil 12 rokov. „Témy súvisiace s rezortom vnútra sú mi blízke, ponuku som prijal ako výzvu a šancu posunúť sa ďalej,“ povedal s tým, že rovnakú ponuku premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ) neprijal. Miesto jej hovorcu napokon získal novinár Rado Baťo, ktorý po odchode zo šéfredaktorskej stoličky v Trende pôsobil ako komentátor v denníku Sme.

Novým hovorcom ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) sa zas po piatku stal doterajší redaktor a moderátor Slovenského rozhlasu Richard Šümeghy. Ako hovorkyňa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (Most-Híd) sa už predstavila Katarína Ďurica, ktorá ako novinárka žijúca v Maďarsku prispievala napríklad do týždenníka .týždeň. Beáta Skyvová, ktorá práve opúšťa miesto redaktorky Hospodárskych novín, sa má podľa zatiaľ nepotvrdených informácií stať hovorkyňou predsedu parlamentu Richarda Sulíka (SaS) a hovorkyňou ministra práce Jozefa Mihála (SaS) má byť Slávka Sélešová, predtým redaktorka Pravdy a teraz Nového Času.

Politológ Michal Horský vníma odchody novinárov k politikom ako dôsledok súčasnej „biedy slovenskej žurnalistiky“. „V novinárskej obci sa prerušila kontinuita. Chýba jej stredná generácia, ktorá by na mladšiu dohliadla a naučila ju nielen samotnej profesii, ale aj hrdosti k nej,“ myslí si. Výsledkom podľa neho je, že oslovení novinári chápu ponuku robiť hovorcu ministrovi či inému ústavnému činiteľovi ako jedinečnú životnú šancu, ktorá im okrem „spoločenského aplauzu“ nepochybne prinesie aj lepšie finančné ohodnotenie. „Po relatívne krátkom funkčnom období sa už k pôvodnému povolaniu nevracajú. Ich ďalším cieľom je stať sa spíkrom v biznis sfére či zakotviť kdesi v európskych štruktúrach,“ tvrdí politológ. A dodáva, že pravidelný odlev týchto kádrov vlastne opäť len bráni tomu, aby dorástla nová zdatná stredná novinárska generácia.

Horský si preto nemyslí, že „masívny výlov kaprov z novinárskeho rybníka“, ktorý začala nová koalícia, dáva vlastne za pravdu tej predošlej – teda že médiá fungovali proti jej záujmom a „kopali“ zásadne v dresoch vtedajšej opozície.

Bývalí novinári pôsobili ako hovorcovia aj v predchádzajúcej ľavicovej vláde Roberta Fica (Smer). Hneď po voľbách sa ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer) upísal redaktor Markízy Erik Tomáš. Bývalý redaktor verejnoprávnej televízie aj rozhlasu Branislav Zvara zase hovoril za ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer). Iba oni dvaja vo funkcii prežili plné štyri volebné roky.

Minister zahraničia Miroslav Lajčák (nominant Smeru) si za hovorcu takisto vybral moderátora STV Petra Stana. Jeho predchodcovi Jánovi Kubišovi (nominant Smeru) robil hovorcu bývalý redaktor denníka Pravda či týždenníka Formát Ján Škoda, ktorý dnes v Španielsku pracuje v diplomatických službách. Ľubomír Karásek, Dana Španková, Peter Višváder, Katarína Belická – to sú ďalšie mená novinárov, ktorí uprednostnili hovorcovský post u ministra.

Niektorí z vymenovaných si ďalšiu kariérnu budúcnosť ešte len riešia, no návrat do médií zatiaľ neohlásil nikto.

Novinármi boli aj mnohí noví politici

Niektorí bývalí novinári si v tejto vláde sadli aj priamo do kresiel ministrov či štátnych tajomníkov. Šéf rezortu kultúry Daniel Krajcer (SaS) sa pred vstupom do politiky z moderátorského miesta v Markíze prepracoval do vrcholového manažmentu v konkurenčnej Joj. Mimochodom, aj ten si za hovorkyňu vybral bývalú rozhlasovú redaktorku Evu Chudinovú.

Ako redaktor Slovenského rozhlasu a neskôr denníka Smena začínal svoju profesionálnu kariéru aj minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS). Štátna tajomníčka rezortu práce Lucia Nicholsonová (SaS), ktorej manžel ešte do volieb pôsobil ako komentátor denníka Sme, od maturity, ktorou zavŕšila svoje vzdelanie, pracovala pre najmenej desať slovenských médií. A bývalý moderátor hlavných správ na Markíze aj v Jojke Braňo Ondruš si po medzizastávke na Úrade vlády, kde vykonával funkciu šéfa tlačového oddelenia, sadol za dnes opozičný Smer do parlamentnej lavice. Novinárkou bola aj nová poslankyňa KDH Jana Žitňanská.

79 debata chyba