Bytová mafia mala prepojenia na políciu i katastrálne úrady

Bytová mafia mala prepojenia aj na katastrálne úrady, potvrdil to na tlačovej besede generálny prokurátor Dobroslav Trnka, podľa ktorého sa tým už zaoberá špeciálny prokurátor. "Boli tam prepojenia priateľského charakteru, ktoré potom vyúsťovali do veľmi rýchlych a zjednodušených zápisov do príslušného katastra," povedal Trnka.

20.07.2010 15:52
byt, panelák Foto:
Bytová mafia lustrovala ľudí priamo na polícii. Priateľské styky mala aj na katastroch. Ľudia by si preto mali skontrolovať na katastri, či ich nehnuteľnosť je stále napísaná na ich meno.
debata (39)

Okrem toho prokuratúra už začala upozorňovať katastre na ďalšie možné pokusy bytovej mafie o podvodné zápisy nehnuteľností. „Takou informatívnou poznámkou, že pozor na ďalší prevod, snažíme sa aj v tomto smere zabezpečiť, aby tí ľudia aj právnou radou, ktorú im dáme, vedeli, na koho sa obrátiť,“ povedala Eva Mišíková z odboru špeciálneho určenia generálnej prokuratúry. Tá upozorňuje aj na ďalší závažný fakt – z bytovej mafie „lustrovali“ ľudí priamo na polícii a pomocou takto získaných informácií vyrábali falošné doklady. Dokonca si „lustrovali“ aj samotnú Mišíkovú a šéfa odboru osobitného určenia, keď začali na prípadoch pracovať. Členovia bytovej mafie si zabezpečovali aj katastrálne mapy, aby vedeli, na ktoré lokality sa majú zamerať.

V prípade, v ktorom prokuratúra aktuálne podala obžalobu, sa členovia danej odnože bytovej mafie zameriavali predovšetkým na lukratívne pozemky v Bratislave. „Na čele tejto organizovanej skupiny stál obvinený Jozef D., ktorý v celom rozsahu organizoval, riadil a koordinoval trestnú činnosť podvodných prevodov nehnuteľností,“ uviedla Mišíková.

Skupina 14 obvinených, z ktorých jeden bol v minulosti policajt, sa zameriavala na podvody s pozemkami, raz išlo o dom s pozemkom a raz o byt v Senici. Tento údajný šéf priamo riadil obvineného Radoslava Z. a Gabrielu J. Prvý z nich mal zabezpečovať tzv. hercov alebo biele kone, teda ľudí, ktorí pri prevodoch vystupovali pod identitou skutočných vlastníkov nehnuteľností pomocou sfalšovaných dokladov. „Zároveň aj tie osoby, ktoré slúžili ako subjekty, na ktoré bola podvodným spôsobom prevádzaná nehnuteľnosť,“ vysvetlila Mišíková.

Najprv sa podľa nej dopúšťali podvodu a potom legalizácie získanej nehnuteľnosti. Herci museli byť vždy včas prítomní pri právnych úkonoch. Gabriela J. mala údajne na starosti prípravu návrhov kúpnych zmlúv. „Zároveň jej úlohou, vzhľadom na jej nadštandardné vzťahy s pracovníkmi jednotlivých správ katastra nehnuteľností, bolo odsledovať celú genézu toho podvodného prevodu na katastri,“ tvrdí Mišíková. Podľa nej to mala zabezpečiť tak, aby sa kúpna alebo darovacia zmluva nedostala do rúk skutočnému pôvodnému vlastníkovi nehnuteľnosti, ale nastrčenej osobe či členom organizovanej skupiny. Niektoré nehnuteľnosti napísali na bezdomovcov, jeden býval v záhradnej chatke.

Celková škoda, ktorú podľa prokuratúry spôsobili v 12 prípadoch, je 4,2 milióna eur. Traja obvinení sú vo väzbe, v prípade dokázania viny na súde hrozí obvineným väzenie v rozpätí od 10 do 20 rokov. V spomínaných 12 prípadoch už nazbierala prokuratúra dôkazy na podanie obžaloby, ale pracuje ešte na ďalších skutkoch, ktorých sa mohla táto odnož bytovej mafie dopustiť a môžu v nej figurovať aj ďalší obvinených. Okrem tejto skupiny prokuratúra pracovala na ďalšej, ktorej údajne šéfovala Zuzana Z. – jej prípady sú už na súde.

Podľa Mišíkovej sú podvody pri prevodoch nehnuteľností veľmi frekventované. Trnka denne dostáva mailom 20 až 30 podnetov od ľudí, ale väčšinou ide o občianske spory, nie činnosť bytovej mafie. Napriek tomu niektoré z hlásení posúva svojim odborným zložkám na preverenie.

39 debata chyba