Menej poslancov nemusí znamenať zmenu k lepšiemu

Potrebuje Slovensko 150 alebo len 100 poslancov parlamentu? Aj to je otázka, s ktorou prišla SaS a ľudia na ňu budú môcť odpovedať v septembrovom referende. Na prvý pohľad sa síce môže zdať, že požiadavka znížiť počet poslancov je oprávnená, ale odborníci si to nemyslia.

21.07.2010 07:12
parlament, poslanci Foto:
Ani strany vládnej koalície sa na požiadavke SaS znížiť počet poslancov nedokázali zhodnúť.
debata (24)

Občania síce väčšinou reagujú na menší počet poslancov v parlamente pozitívne, sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus však upozorňuje, že 150 zákonodarcov zabezpečí lepšiu reprezentáciu názorov vrátane regionálneho zastúpenia.

Právnik Peter Kresák si netrúfal povedať, aké číslo je pre Slovensko optimálne. Nevidí však osobitnú potrebu znižovať počet volených zástupcov. Vedel by si predstaviť argumenty na zníženie ich počtu, ak by sa vytvorila druhá komora parlamentu. „Tento problém obsahuje zastupiteľskú dilemu. Ide o to, či číslo 100 dokáže pri proporcionálnom volebnom systéme, v ktorom je viacero politických strán, vytvoriť dostatočný priestor na reprezentáciu malých strán,“ myslí si Kresák. Niekto môže totiž tvrdiť, že pri počte šesť strán nebudú mať dostatočný počet zástupcov.

SaS argumentuje, že menším počtom poslancov sa zníži priestor pre ich neefektívne činnosti, zredukujú sa náklady na činnosť parlamentu, zvýši sa priama zodpovednosť strán pri nominácii poslancov v rámci kandidačnej listiny a vytvorí sa prostredie pre výraznejšiu súťaž o poslanecký mandát. Kresák však nevidí priamu úmeru medzi súťaživosťou a počtom poslancov. Takýto argument vníma ako veľmi povrchný.

Politici strán vládnej koalície sa na požiadavke SaS, aby sa počet poslancov znížil, nedokázali zhodnúť, a preto sa v programových tézach novej koalície neobjavila. Líder strany Richard Sulík si je vedomý, že podobná zmena vyžaduje široký politický konsenzus, a to nielen v radoch koalície, ale aj opozície.

Poslanec Smeru Miroslav Číž síce hovorí, že strana je pripravená o tejto téme diskutovať, ale poukázal na fakt, že strana, ktorá získa 15 mandátov, by ich mala o tretinu menej. Kladie si preto otázku, aká bude reprezentácia strany. Podľa neho hrozí, že by vznikla skupina profesionálnych politikov celoštátneho významu a potlačí sa regionálny rozmer zastúpenia. „Keď rátam jeden koaličný a jeden opozičný poslanec na 79 bývalých okresov, tak to nie je veľa,“ povedal Číž.

Predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Radoslav Procházka z KDH si myslí, že nevyhnutne nepotrebujeme 150 poslancov. „Ak sa ľudia rozhodnú, že ich chcú mať 100, myslím, že by sme ich mali mať 100,“ povedal.

Slovenský parlament má 150 poslancov už niekoľko desaťročí. Ich počet sa ustanovil v roku 1968 ústavným zákonom o česko-slovenskej federácii.

Koľko poslancov majú iné malé krajiny v Európe

krajina počet obyvateľov  poslancov
Dánsko 5,5 mil. 179
Fínsko 5,3 mil. 200
Nórsko 4,5 mil. 169
Švédsko 9,3 mil­. 349
Rakúsko  8,3 mil. 183 + 62*

24 debata chyba