Ľavica má šancu dobyť baštu SDKÚ

Ľavica má zrejme veľkú šancu uspieť aj v pravicovej Bratislave. V novembrových komunálnych voľbách sa chystá postaviť silného kandidáta Milana Ftáčnika.

21.07.2010 07:45
milan ftáčnik, poslanec Foto:
Kandidátom ľavice na post primátora Bratislavy je Milan Ftáčnik.
debata (34)

Zatiaľ čo pravica po rokoch nadvlády v metropole nevie nájsť „žolíka“, ktorý by voličov presvedčil, že dokáže rozmotať pálčivé problémy. Ftáčnik sa teda nateraz javí ako najerudovanejším kandidátom na túto dôležitú funkciu.

SDKÚ si v pondelkových primárkach vybrala ako kandidátku na šéfa radnice poslankyňu Národnej rady Magdu Vášáryovú. V tajnom hlasovaní v pomere hlasov 16 : 7 porazila poslaneckého kolegu Ivana Štefanca.

„Zatiaľ vám nič nepoviem, musím sa na rozhovor kompetentne pripraviť,“ odmietla v utorok Vášáryová odpovedať na otázky Pravdy, ktorú napríklad zaujímalo, ako mieni vyriešiť nosný dopravný systém mesta, čo urobí so Starým mostom, prípadne či ešte mieni zabojovať o PKO.

Vášáryová roky pôsobila v zahraničnej diplomacii, kandidovala za prezidentku a druhé volebné obdobie sedí v parlamente. Po júnových parlamentných voľbách sa neúspešne uchádzala o post ministerky kultúry. V komunálnej politike zatiaľ nemá nijaké skúsenosti, na jeseň ju zvolili do zastupiteľstva bratislavskej župy. Navyše sa nenarodila v Bratislave, ale v Banskej Štiavnici. Aj exprimátor Jozef Moravčík (DÚ) sa stále stretával s výčitkami, že je rodák z Detvy.

SDKÚ ohlásila záujem získať pre Vášáryovú podporu širokej pravicovej koalície. Do boja o najzaujímavejší post v samospráve, ku ktorému sa okrem povinností viaže aj mesačný plat 5-tisíc eur, pravidelné tisícové odmeny či služobné audi, však tiahnu aj kresťanskí demokrati. Aj napriek nimi presadzovanému „princípu jedného kresla“ je ich najhorúcejším želiezkom v ohni naďalej novozvolený poslanec parlamentu a súčasný bratislavský primátor Andrej Ďurkovský. Nebránili by sa, keby na nomináciu pristúpil. „Pre KDH je stále kandidátom číslo jeden na túto pozíciu,“ priznal v uto­rok šéf krajskej štruktúry a vicestarosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár.

Sám Ďurkovský, ktorý na primátorskej stoličke sedí od roku 2002, svoju politickú budúcnosť stále zahmlieva. Najprv tvrdil, že „čas na prijatie politického rozhodnutia bude až po zložení poslaneckého sľubu“. Keď ho zložil, vyhlásil zase, že od „rozrobenej roboty sa neodchádza“ – a zostal aj primátorom.

SDKÚ a KDH už aj začali koaličné rozhovory, ktorých výsledkom by mala byť dohoda o podpore jediného spoločného kandidáta. Podobnú spolu uzavreli aj pred minulými komunálnymi voľbami, keď SDKÚ na funkciu nenominovala nikoho a vo voľbách podporila Ďurkovského. „Aj v súčasnosti s SDKÚ rokujeme o spoločnej dohode. Kým k nej však nedospejeme, k ničomu sa nevyjadrím,“ uviedol v uto­rok Pekár.

Tentoraz však SDKÚ s veľkou pravdepodobnosťou nominanta kresťanských demokratov odmietne podporiť. Od rozkolu v Dzurindovej strane začiatkom roku 2008 sa totiž Ďurkovský v mestskom zastupiteľstve opieral skôr o priazeň tých, čo z nej boli vylúčení. Pred vlaňajšími župnými voľbami navyše ani raz verejne nepodporil kandidáta SDKÚ na funkciu predsedu VÚC Pavla Freša. Skôr „strihal pásky“, keď Dopravný podnik, vedený odídencom z SDKÚ a takisto kandidátom na župana Branislavom Záhradníkom, načasovane pred voľbami nasadzoval do MHD nové autobusy.

Ďurkovský vedie bratislavskú radnicu od roku 2002. Oproti Vášáryovej má síce neporovnateľne viac komunálnych skúseností, v jeho neprospech však hovorí viacero káuz a škandálov okolo predaja mestského majetku, na ktorých Bratislava stratila milióny eur, či latentná neschopnosť pohnúť so základným problémom metropoly, jej katastrofálnym dopravným systémom.

V centrále KHD sa skloňujú aj ďalšie mená možných kandidátov, napríklad staronového člena strany Ivana Šimka či expredsedu Štatistického úradu SR Petra Macha, ktorý však už nastúpil do funkcie vedúceho služobného úradu na ministerstve dopravy. Podporu strany by tiež mohol získať bratislavský vicežupan a mestský poslanec Martin Berta či spomínaný krajský šéf Pekár. Ani jeden z nich však nie je ozajstnou osobnosťou komunálnej politiky, ktorý by mal reálnu šancu voľby vyhrať.

Kresťanskí demokrati by len ťažko boli ochotní recipročne podporiť Vášáryovú. „Budeme mať svojho kandidáta a budeme sa preňho snažiť získať podporu SDKÚ,“ vyhlásil Pekár.

Z neistoty pravice by napokon mohol vyťažiť nezávislý kandidát na primátora, mestský poslanec a starosta bratislavskej Petržalky Milan Ftáčnik. Kandidatúru ohlásil už na prelome rokov, od októbra si tvorí odborný tím, má pripravený volebný program a ako jediný zavčasu začal s predvolebnou kampaňou pod triezvym heslom Hovorme spolu o Bratislave. Do volieb ide vabank, za poslanca mesta kandidovať nechce, po prípadnom neúspechu sa hodlá vrátiť k profesii vysokoškolského pedagóga.

Hoci Ftáčnik kedysi tiež pôsobil v parlamente, už roky sa cielene venuje komunálnej sfére. Sám nesúhlasí s tým, aby sa o kreslo primátora usilovali poslanci Národnej rady. „Tí majú predsa predovšetkým povinnosť naplno sa venovať prijímaniu zákonov,“ pripomína.

Ftáčnik sa pred voľbami uchádza o podporu Smeru, ale aj iných politických strán, napríklad SaS či Most-Híd. „Pred pol druha týždňom som mal rozhovor s predsedom Smeru Robertom Ficom a predbežne mi ju sľúbil,“ povedal.

Najsilnejšia ľavicová strana Smer sa k otázke nominanta na primátorskú funkciu doteraz oficiálne nevyjadrila. Bratislavčania však zďaleka nepatria k voličom Smeru, preto by prípadné odmietnutie podpory Ftáčnikovi mohlo skôr prospieť.

Z kuloárov Smeru navyše presiakla informácia, že do zápasu o radnicu metropoly uvažuje nasadiť iný kaliber. Mal by ním byť jeho poslanec a exminister vnútra Robert Kaliňák. „Treba mať falošnú stopu a držať sa jej…“ odmietol rodený Bratislavčan Kaliňák takéto úvahy. Zdôraznil, že nijakú podobnú ponuku zatiaľ nedostal. Pripustil však, že „nič nie je nemožné“ a strana by ho v tejto veci mohla ešte osloviť.

Záujem o primátorský post má aj mestský poslanec a bývalý tribún novembra ´89 Ján Budaj, predseda marginálnej Demokratickej únie Slovenska a zakladateľ občianskej iniciatívy Zmena zdola. SaS či Most-Híd zatiaľ so žiadnym kandidátom nevyrukovali.

34 debata chyba