Tajné služby bude mať pod palcom SDKÚ

Kontrolu nad tajnými službami si mali medzi sebou podeliť dve najsilnejšie koaličné strany SDKÚ a SaS. Všetko však ostane pri starom. Tri spravodajské služby bude kontrolovať znovu len jedna strana. SDKÚ. Tá nahradí Smer.

22.07.2010 07:28
dzurinda, mitrík Foto:
Mikuláš Dzurinda (vľavo) s Karolom Mitríkom na fotografii z roku 2002, keď bol budúci šéf SIS primátorom Spišskej Novej Vsi. Vláda v stredu súhlasila s návrhom, aby prezident odvolal súčasného riaditeľa tajnej služby Jozefa Magalu a do funkcie vymenoval Karola Mitríka.
debata (19)

Vláda v stredu súhlasila s návrhom, aby prezident odvolal súčasného riaditeľa tajnej služby Jozefa Magalu (Smer) a do funkcie vymenoval Karola Mitríka (SDKÚ). Radičovej koalícia chce obnoviť aj funkciu námestníka SIS, ktorú vláda Roberta Fica po nezhodách so šéfom HZDS Vladimírom Mečiarom neobsadila. Mečiarovo HZDS chcelo mať v SIS svojho námestníka, šéf tajnej služby Jozef Magala s tým však nesúhlasil.

Teraz bude mať rozhodujúce slovo v tom, kto bude vo vedení služby zástupcom riaditeľa, Mitrík. Napriek vyhláseniam SaS, že strana má záujem nominovať námestníka tajnej služby s rozšírenými kompetenciami. Zákon totiž jasne hovorí, že výber svojich zástupcov má v právomoci riaditeľ SIS. Nie politici.

Podpredseda SaS Juraj Miškov povedal, že záujem o post námestníkov majú okrem SaS aj KDH a Most. Predseda KDH Ján Figeľ dodal, že predložia mená kandidátov a ak ich nový riaditeľ služby Mitrík odmietne, „je to jeho právo a aj zodpovednosť“. Minister vnútra Daniel Lipšic považuje za prirodzené, že o taký významný exekutívny post, ako je námestník SIS, majú koaličné strany záujem. KDH má podľa neho viac kvalitných odborníkov so skúsenosťami. O menách však odmietol hovoriť.

Premiérka Iveta Radičová v stredu kriti­zovala odchádzajúceho riaditeľa Jozefa Magalu po oboznámení sa s tabuľkovým prehľadom o činnosti SIS za uplynulý mesiac. Čítanie jej trvalo dve a pol minúty. „Tie informácie považujem za absolútne nepodstatné a v širokom rozsahu za prebytočné, priam zavádzajúce a neužitočné,“ povedala. Predpokladá, že SIS sa vráti k svojim pôvodným funkciám.

Podobný scenár ako v prípade SIS sa v réžii SDKÚ očakáva aj v dvoch vojenských spravodajských službách, kde sa už rokuje o nových menách šéfov Vojenského obranného spravodajstva a Vojenskej spravodajskej služby. Podľa informácií Pravdy rozhodujúce slovo pri ich výbere má vedúci služobného úradu ministerstva obrany Peter Plučinský (SDKÚ). Ten v rezorte zastával za Dzurindovej vlády vysoký post v kancelárii ministra obrany Juraja Lišku a na rozdiel od ministra Ľubomíra Galka (SaS) pozná ľudí zo spravodajských služieb. „Šéf služobného úradu pozná vojenských spravodajcov aj bývalých šéfov služieb. Bude tam chcieť dosadiť ľudí, s ktorými v minulosti spolupracoval,“ uviedol zdroj z vojenských tajných služieb. Plučinského nominácia na toto dôležité miesto sa v kuloároch vysvetľuje práve ako zachovanie vplyvu SDKÚ na najdôležitejšie rozhodnutia v rezorte obrany.

Tlačový odbor ministerstva obrany na otázku, či už má minister vybraných kandidátov na šéfov vojenských spravodajských služieb, neodpovedal.

Už v krátkom čase by mali aj na ďalšie vedúce posty v SIS a vojenských spravodajských služieb nastúpiť noví ľudia. Nie je vylúčené, že sa do služby vrátia ľudia, ktorí v nej pôsobili počas vlády Mikuláša Dzurindu.

19 debata chyba