Bude víziou novej koalície liberalizmus?

Prijatie vládneho programu na pôde parlamentu bude prvým vážnym povolebným konfliktom stredopravej vlády so socialistickou opozíciou strany Smer.

23.07.2010 07:21
vláda, ministri, premiérka Foto:
Prioritami koalície sú okrem iného zmeny v súdnictve, boj proti korupcii a klientelizmu, ozdravenie verejných financií, vytváranie podmienok pre nové pracovné miesta.
debata (35)

Kým Smer pred štyrmi rokmi prišiel s ideou sociálneho štátu, nová koalícia si podľa pracovnej verzie programového vyhlásenia zaumienila budovať moderný liberálny štát a spravodlivú spoločnosť.

Čo pod tým myslí a akú liberálnu agendu mieni napĺňať, zatiaľ nie je jasné. Hneď po voľbách totiž v rámci kompromisov SaS obetovala jeden z hlavných bodov liberálnej politiky registrované partnerstvá, čo od nej žiadali kresťanskí demokrati. Poslanec KDH Pavol Abrhan sa k pojmu liberálneho štátu odmietol vyjadriť s tým, že „ešte sme z Úradu vlády nedostali oficiálny návrh vládneho programu“.

Pred štyrmi rokmi sa vládny program premiéra Roberta Fica ocitol pod paľbou kritiky, že nemá víziu a že nie je zrejmé, ako chce naplniť sľuby o silnom sociálnom štáte. Dnes Fico ako líder opozície zatiaľ komentoval len programové tézy koalície. Z jeho reakcií je jasné, že bude vládnym stranám vyčítať ústup od volebných sľubov, čo charakterizoval ako „generálny podraz“ na voličoch.

Prioritami koalície SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd sú ozdravenie verejných financií, vytváranie podmienok pre nové pracovné miesta, reforma odvodov, zmeny v súdnictve, boj proti korupcii a klientelizmu, kvalitnejšie školstvo, dostupnejšie zdravotníctvo, posilnenie postavenia rodín a osobných slobôd.

Otázkou je, ako sa nová koalícia vyrovná s ozdravným plánom verejných financií a či sa niektoré konkrétne opatrenia premietnu do vládneho programu. Príkladom môže byť zvyšovanie dane z pridanej hodnoty, ktoré minister financií Ivan Mikloš nevylúčil. V pracovnej verzii vládneho programu je návrh ochrániť druhý dôchodkový pilier ústavným zákonom, ktorý má potvrdiť súčasné percento odvodov do druhého piliera. Minister práce Jozef Mihál zo SaS však uvažuje, že ak si to vyžiada situácia, načas by sa pomer percent zmenil.

Zatiaľ nie je isté, či koalícia prisľúbi vo vládnom programe diaľničné spojenie západu s východom Slovenska do roku 2014. Minister dopravy Ján Figeľ z KDH hovorí o presvedčení, že sa „do roku 2014 podarí vytvoriť medzi Bratislavou a Košicami nadštandardné cestné spojenie“.

O vládnom programe bude na budúci týždeň ešte rokovať Koaličná rada a potom ho odsúhlasí vláda. Následne ho predloží do parlamentu a požiada o vyslovenie dôvery.

Čo chce vláda zmeniť

Financie – Prípadné zvýšenie sadzby dane z príjmov môže byť spojené iba so zrušením či znížením niektorých odvodov, zaviesť odvodový bonus za predpokladu fiškálnej neutrality, prijatie ústavného zákona na ochranu 2. dôchodkového piliera, znížiť deficit verejných financií pod úroveň 3 percenta HDP v roku 2013.

Sociálne veci – Reforma odvodov s cieľom znížiť sadzby odvodov. Zjednotí výber daní a odvodov a zriadi jednotné miesto na výber daní, ciel a odvodov, ktorými budú reformované súčasné daňové úrady. Nechce zvyšovať vek odchodu do dôchodku. Zákaz súbehu dôchodku a platu pri zamestnaní v orgánoch štátnej správy.

Školstvo – Dostane viac peňazí, skončí monopol na učebnice, zlepší sa kariérny postup učiteľov, pri akreditáciách vysokých škôl bude väčšina hodnotiteľov zo zahraničia.

Zdravotníctvo – Možnosť priameho prístupu k špecializovanej ambulantnej starostlivosti, transformácia nemocníc na obchodné spoločnosti, dobudovanie univerzitnej nemocnice v Bratislave na Rázsochách, zvážiť možnosť tvorby zisku zdravotných poisťovní.

Doprava – Neuzavreté PPP projekty na diaľnici D1 by mali byť lacnejšie, stavby v strategickom záujme majú byť realizované až po usporiadaní majetkových práv, pre osobné motorové vozidlá ponechá diaľničné známky.

Energetika – Podporí výstavbu novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach za podmienky, že nebude financovaná prostredníctvom štátnych zdrojov. Posúdi možný predaj teplárenských spoločností s účasťou štátu.

Bezpečnosť – Boj proti organizovanej kriminalite a extrémizmu, eliminácia korupcie povinným elektronickým verejným obstarávaním. Zverejňovanie zmlúv, faktúr, týkajúcich sa verejných zdrojov na internete bude podmienkou ich platnosti. Policajný zbor nebude motivovaný k maximalizácii výnosov pokút za dopravné priestupky.

Spravodlivosť – Súdna rada by sa mala otvoriť aj pre „neprávnikov“. Jej rokovania majú byť verejné a rozhodnutia odôvodňované. Zavedú sa povinné bezpečnostné previerky pre sudcov, ako aj pre kandidátov na sudcov. Rozpočtové kapitoly Najvyššieho súdu a Súdnej rady, ako aj Generálnej prokuratúry prejdä pod správu ministerstva spravodlivosti.

Zahraničná politika – Podporí rozširovanie EÚ (Island, Chorvátsko), transparentné vzťahy s EÚ a Ruskom, venovať pozornosť globálnym výzvam – klimatické zmeny či kyberútoky.

Ľudské práva – Budovať liberálny štát rešpektovaním základných práv a slobôd, podporiť udržateľnosť mimovládnych neziskových organizácii. Pripraví zákon o ochrane a podpore zachovania a rozvoja kultúr národnostných menšín.

Kultúra – Zmeny grantového systému, zmenu umeleckých fondov na nadácie, otvorí diskusiu o financovaní cirkví, zrušenie práva na odpoveď pre verejných činiteľov.

Životné prostredie – Ochrana pitnej vody ako najväčšieho prírodného bohatstva, budovanie protipovodňových opatrení. Zonácia chránených území tak, aby umožnila rozvoj turizmu, ale neohrozila chránené biotopy.

Zdroj: Podklady k programovému vyhláseniu vlády, Sita

35 debata chyba