Duray sa po slovensky neospravedlní, je pripravený ísť aj do Štrasburgu

Bývalý strategický podpredseda SMK Miklós Duray sa SNS v žiadnom prípade nemieni ospravedlniť v slovenskom jazyku. Povedal to v reakcii na zamietnutie svojho návrhu na zastavenie exekúcie, ktorou od neho SNS vymáha ospravedlnenie za poškodenie svojho dobrého mena.

23.07.2010 16:47
Miklós Duray Foto: ,
Miklós Duray
debata (37)

„Zatiaľ mi to nebolo doručené. Keď mi to doručia, odvolám sa,“ reagoval Duray. Na základe rozhodnutia súdu sa za svoj výrok, v ktorom označil SNS za fašistickú stranu, už ospravedlnil. Ospravedlnenie však nezaslal v slovenskom jazyku, ako predpísal súd, ale po maďarsky. Slovenská národná strana preto od neho ospravedlnenie v slovenskom jazyku vymáha exekúciou, ktorá môže byť spojená s pokutou až vo výške 30 000 eur. Duray sa voči exekúcii už raz neúspešne odvolal. „Ak na druhostupňovom súde nepochodím, pôjdem do Štrasburgu,“ vyhlásil Duray s tým, že v slovenčine sa neospravedlní „v žiadnom prípade“.

Okresný súd Bratislava III zamietol návrh Miklósa Duraya na zastavenie exekúcie a ani nepovolil odklad exekúcie voči jeho osobe v kauze poškodenia dobrého mena SNS. „Návrh na zastavenie exekúcie spolu s návrhom na odklad exekúcie podal povinný 27. novembra 2009. Okresný súd Bratislava III 7. júla tohto roku rozhodol tak, že odklad exekúcie nepovolil a návrh na zastavenie exekúcie zamietol. Proti tomuto uzneseniu môže povinný podať odvolanie do 15 dní od doručenia,“ povedal hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Senát Krajského súdu v Bratislave 18. júna 2009 v odvolacom konaní rozhodol, že Miklós Duray sa musí SNS písomne ospravedlniť za výrok „Vláda nie je v jednoduchej situácii v súvislosti s odpoveďou na takýto list. Slovenská vláda totiž pozostáva z jednej tretiny zo Slotovej strany, ktorá je fašistickou stranou“, nemusí jej však zaplatiť zadosťučinenie vo výške 33.193 eur. Zmenil tak pôvodné rozhodnutie okresného súdu, podľa ktorého mal Duray zaplatiť súdne trovy vo výške 22 870 eur, ale aj nemajetkovú ujmu.

„Dôvodom rozhodnutia je, že podľa názoru odvolacieho súdu uvedený výrok bol neoprávneným zásahom, preto sa musí odporca písomne ospravedlniť. V časti primeraného zadosťučinenia v peniazoch navrhovateľom neboli v celom konaní preukázané negatívne dôsledky do zásahu dobrej povesti,“ povedal po vyhlásení rozsudku hovorca súdu Adamčiak.

37 debata chyba