Cez víkend teploty klesnú aj o 17 stupňov

Po tropických celotýždenných horúčavách, ktoré miestami dosahovali až 38 °C, príde cez víkend ochladenie. Niekde teploty klesnú až o 17 stupňov.

24.07.2010 09:16
dážď, dáždnik, búrka, žena, jeseň, počasie Foto:
Po tropických horúčavách nás čaká výrazné ochladenie, prehánky a búrky.
debata (2)

„Bude prevažne oblačno a veterno, na celom území predpokladáme prehánky a v nedeľu búrky,“ hovorí meteorologička Jana Čerbová. V sobotu sa bude denná teplota pohybovať od 22 až 26, na severe a krajnom západe od 20 stupňov. V noci klesne na 21 až 16 stupňov. "V nedeľu očakávame teploty v rozmedzí 19 až 23, na severe 17 stupňov. V noci bude chladno, teploty sa budú pohybovať v rozmedzí 16–11 stupňov.

Hoci ide už o druhý výrazný teplotný výkyv tohto leta, klimatológ Jozef Pecho zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu hovorí, že ide o normálny úkaz. „Je to klasická letná situácia, keď je prílev tropického vzduchu prerušený studeným frontom.“

Ľudský organizmus však teplotné šoky zaťažujú, preto čoraz viac ľudí vyhľadáva lekársku pomoc. Okrem zvýšeného počtu zásahov záchranárov viac pacientov zaznamenali aj praktickí lekári. Pri prudkom striedaní vonkajších teplôt totiž dochádza k oslabeniu imunity a organizmus nezvládne baktérie, skorými by si inak poradil. „Zvýšený počet ochorení horných dýchacích ciest sme zaznamenali už počas horúčav, no predpokladám , že pri znížení teplôt ich ešte pribudne. Ľudia by preto mali počasiu viac prispôsobovať aj svoj odev,“ odporúča lekárka Katarína Tesárová.

Terajšie prudké ochladenie podľa meteorológov ešte neznamená koniec leta. Počasie sa potom začne znovu meniť od štvrtka, keď má prísť opäť oteplenie a na budúci víkend sa teploty vyšplhajú opäť nad 30 stupňov. „Za sebou máme len prvú tretinu leta, tropické teploty očakávame aj v auguste a dokonca aj v septembri,“ predpovedá Jozef Kozub zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Podobné počasie ako na Slovensku bude cez víkend aj v Česku, Poľsku či Rakúsku.

2 debata chyba