V zdravotníctve vraj menili každú vetu

Nočná Koaličná rada podľa premiérky Ivety Radičovej menila v texte programového vyhlásenia pre zdravotníctvo každú vetu. Čo konkrétne z neho vypadlo alebo aké novinky sa do vyhlásenia dostali, minister zdravotníctva Ivan Uhliarik spresniť nechcel. Po svojom tlačovom oddelení odkázal, že všetko povie v stredu.

28.07.2010 06:00
Ivan Uhliarik Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik
debata (25)

Zatiaľ je známe, že DPH na lieky sa dvíhať nebude, zostane na úrovni desať percent, preto by zdražovanie liekov pre DPH hroziť nemalo.

Do programového vyhlásenia neprešla požiadavka ministra Uhliarika, aby štát zaplatil viac za svojich poistencov. Namiesto 4,78 percenta z priemernej mzdy minister navrhoval zvýšiť na 5 percent. Zvýšením odvodu za dôchodcov či deti podmieňovali zdravotné poisťovne ďalšie zámery novej vlády, ktorá chcela zaviesť strop doplatkov za lieky pre dôchodcov a ZŤP, tiež bonus v podobe služby za absolvovanie preventívnych prehliadok. „Ak štát nezvýši platbu za svojich poistencov, zdravotné poisťovne budú mať asi problém s tým, aby sanovali doplatky za lieky pre vybrané skupiny obyvateľstva. S bonusom za prevenciu by problém nemal byť, je to v záujme samotných poisťovní motivovať ľudí, aby sa o svoje zdravie starali,“ povedal Eduard Kováč, výkonný riaditeľ združenia zdravotných poisťovní.

Hoci výmenné lístky vláda plánuje zrušiť, povinná návšteva všeobecného lekára zostáva. Ak pacient pôjde k špecialistovi priamo, bude sa to považovať za nadštandard a vyšetrenie bude spoplatnené. V liečbe si pacienti budú priplácať len za nadštandard. Minister Uhliarik sľubuje, že balík zdravotnej starostlivosti zúžený nebude a pacient dostane to, na čo bol doteraz zvyknutý.

Zmeniť by sa mal systém financovania lekárov a nemocníc cez zdravotné poisťovne. V liekoch sa zavádza novinka, podľa ktorej bude lekár predpisovať účinnú látku a nie konkrétny liek. Ten si pacient po rade s lekárnikom vyberie v lekárni sám.

Do programového vyhlásenia sa zrejme nedostala privatizácia štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, z pracovnej verzie v ňom zostala premena nemocníc na akciové spoločnosti.

25 debata chyba