Vláda sa radikálnym reformám vyhla

Program, ktorým by sa vláda mala riadiť v najbližších štyroch rokoch, je na svete. Kabinet Ivety Radičovej ho schválil poobede a od verzie, ktorú premiérka predstavila už predtým, sa veľmi nelíši.

28.07.2010 14:34 , aktualizované: 18:47
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová prichádza na rokovanie vlády, na ktorej mali ministri odsúhlasiť programové vyhlásenie vlády.
debata (44)

Zapracovalo sa doň len niekoľko drobných zmien. Prioritami zostáva zvyšovanie životnej úrovne, rast ekonomiky, boj proti korupcii, kriminalite a nezamestnanosti. Dokument s vyše 50 stranami predloží vláda na budúci utorok parlamentu, ktorý ho musí odsúhlasiť.

Radičová programové vyhlásenie komentovala slovami, že vláda problémy v krajine nebude riešiť šokovou terapiou. „Nepredkladáme programové vyhlásenie plné radikálnych reforiem. Odmietame prenášať celú ťarchu riešení na plecia občanov,“ vysvetlila. Program podľa nej reaguje na reálnu situáciu a zodpovednosť rozdeľuje na všetky subjekty, ktoré ju môžu riešiť.

Podľa politológa Miroslava Kusého je vládny program výsledkom ústupkov. „Štvorkoalícia je veľmi zložitý útvar, štyrikrát bolo treba prijať kompromisy. Vládny program je diétna kaša, ingrediencie strán sa museli obetovať,“ uviedol Kusý. Ako dodal, strany išli do volieb s radikálnymi vyhláseniami a mohli predpokladať, že keď sa im podarí zvíťaziť, budú musieť robiť ústupky. Koalíciu vníma ako nový subjekt, ktorý vytvára vlastný program a je len čiastočne napojený na volebné programy strán.

Čo sa týka umiernenosti Ivety Radičovej, Kusý tvrdí, že preberá Ficove posolstvá. „Je tam obava, aby voličov príliš nezasiahol mechanizmus šetriacich opatrení, a treba im dať najavo, že ich to nezasiahne. Je to však aj nebezpečná politika, lebo skôr či neskôr to voličov zasiahne,“ odhaduje politológ.

Zásadné zmeny sa týkajú poslancov Národnej rady. Vláda navrhuje obmedziť ich imunitu. Priestupková by sa mala zrušiť, zachovala by sa iba tá, čo sa vzťahuje na výroky poslancov v parlamente. Upraviť sa má aj imunita ďalších ústavných činiteľov. „Všetci vrátane sudcov tak budú mať rovnaké postavenie a ochranu,“ uvádza sa v programovom vyhlásení vlády. Zmeniť sa má aj ústavný zákon o konflikte záujmov. Majetkové priznania by mali mať takú podobu, aby poskytovali jasné informácie o majetkových pomeroch. Vláda chce zaviesť maximálnu transparentnosť všetkých verejných orgánov podľa hesla „Čo nie je tajné, je verejné“.

Strategické podniky sa nebudú privatizovať, výstavba diaľnice z Bratislavy do Košíc by mala pokračovať za peniaze z eurofondov a ďalších zdrojov. Obnoví sa zrušené ministerstvo životného prostredia. Vláda zastaví výstavbu ropovodu cez Žitný ostrov, navrhne zmenu zákona o štátnom jazyku i zákona o občianstve. Odvodový bonus sa zavedie, ak sa bude dobre vyvíjať finančná situácia a zohľadnia sa dosahy na sociálne slabších obyvateľov. Kabinet Ivety Radičovej plánuje tiež „spružniť“ Zákonník práce a predĺžiť materskú dovolenku. Vek odchodu do dôchodku sa nezvýši, rovnako ako sadzba DPH na lieky, knihy a potraviny predávané z dvora. V rezorte zdravotníctva by sa nemocnice mali premeniť na obchodné spoločnosti, zruší sa povinnosť vystavovania odporúčacích lístkov k odborným lekárom.

Čo vám chýba v Programovom vyhlásení vlády?

Radikálna reforma čaká tiež oblasť justície a školstva. Lepšej práci súdnictva by podľa programu vlády pomohla verejná kontrola súdov, a to zverejňovaním všetkých súdnych rozhodnutí na internete a vytvorením podmienok na elektronické nahrávanie všetkých pojednávaní. Vláda sa zároveň zaviazala, že uhradí dlhy štátu, ktoré má voči advokátom, súdnym znalcom, notárom a tlmočníkom. Zvýšiť by sa mala tiež úroveň vedy a školstva. Všetci maturanti by mali ovládať angličtinu. „Vláda postupne zavedie angličtinu ako povinný cudzí jazyk tak, aby každý absolvent strednej školy vedel plynule rozprávať po anglicky,“ píše sa vo vyhlásení.

Rezort kultúry pripraví zrušenie koncesionárskych poplatkov a prehodnotí uplatňovanie tlačového zákona. TASR prejde transformáciou. V zahraničnej politike si vláda kladie za cieľ zlepšenie vzťahov s Maďarskom, no chce sa aj lepšie postarať o slovenských občanov, ktorí budú potrebovať pomoc v zahraničí.

Programové vyhlásenie vlády Ivety Radičovej

Čo chce urobiť vláda

  • obmedziť imunitu poslancov aj ostatných ústavných činiteľov
  • zmeniť ústavný zákon o konflikte záujmov, sprísniť majetkové priznania
  • zlepšiť prístup k informáciám a transparentnosť verejných orgánov
  • pokračovať v dostavbe diaľnice z Bratislavy do Košíc
  • neprivatizovať strategické podniky
  • obnoviť ministerstvo životného prostredia a zastaviť výstavbu ropovodu cez Žitný ostrov
  • zmeniť Zákonník práce, zákon o štátnom jazyku, zákon o občianstve a tlačový zákon
  • nezvyšovať odchod do dôchodku ani DPH na lieky, knihy a potraviny z dvora
  • nemocnice transformovať na obchodné spoločnosti, zrušiť odporúčacie lístky k
  • odborným lekárom
  • reformovať školstvo a justíciu
  • zrušiť koncesionárske poplatky
44 debata chyba