Fico a Radičová sa na imunite nezhodli

Premiérka Iveta Radičová a líder Smeru Robert Fico sa nedohodli na zúžení poslaneckej imunity.

29.07.2010 16:41 , aktualizované: 18:33
Fico, Radičová Foto:
Predsedníčka vlády Iveta Radičová sa stretla s podpredsedom NR SR a predsedom srany Smer Robertom Ficom na tému možnej podpory návrhu zákona o zúžení imunity poslancov a sudcov.
debata (169)

„Nakoľko vládna koalícia nedisponuje ústavnou väčšinou, dohodli sa obaja predstavitelia na ďalších rokovaniach, ktoré budú pokračovať v Národnej rade Slovenskej republiky,“ informoval po stretnutí úrad vlády. „Robert Fico zdôraznil, že strana Smer nevidí žiaden dôvod rokovať o tomto návrhu ústavného zákona pred konaním referenda vyhláseného na 18. septembra 2010, v ktorom majú ľudia rozhodovať aj o poslaneckej imunite,“ uviedol riaditeľ odboru komunikácie Smeru Erik Tomáš.

Vládna koalícia SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd ako prvý kabinet v histórii Slovenska prijala ústavný návrh zákona o zúžení poslaneckej imunity a imunity sudcov. Doteraz návrhy na zrušenie poslaneckej imunity predkladali iba samotní zákonodarcovia, napríklad Daniel Lipšic z KDH, ale aj Pavol Paška zo Smeru. Právna norma ponecháva poslancom imunitu len na hlasovanie v národnej rade alebo v jej výboroch a výroky prednesené pri výkone funkcie poslanca v NR SR alebo v jej orgánoch. Súčasne sa odbúra potreba súhlasu Národnej rady SR na trestné stíhanie poslancov parlamentu.

Obdobným spôsobom sa navrhuje zúžiť imunita sudcov. Naďalej však bude potrebný súhlas národnej rady, resp. ústavného súdu na vzatie poslanca, resp. sudcu a generálneho prokurátora do väzby. Na schválenie ústavného zákona je potrebný súhlas minimálne 90 poslancov NR SR. Keďže vláda disponuje iba 79 hlasmi zákonodarcov, premiérka hľadá podporu pre vládny návrh u opozičného Smeru.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský konštatoval, že Fico ako premiér za štyri roky ani raz nepozval opozičných predstaviteľov na úrad vlády diskutovať o podpore pre dôležité zákony. Hlasy bývalých opozičných subjektov potreboval Fico napríklad na schválenie Lisabonskej zmluvy. Tak ako o nej, nediskutoval ani o eurovale, pričom oficiálne stretnutia k týmto bodom neinicioval ani bývalý šéf národnej rady Pavol Paška na pôde parlamentu, priblížil Hrušovský.

Radičová umožnila Ficovi vystúpiť aj na spomienke na Milana Rastislava Štefánika na Bradle. Ako premiér Fico na rovnakej akcii zakázal vystúpiť vtedajšiemu opozičnému podpredsedovi NR SR Milanovi Hortovi.

169 debata chyba