Matovič napísal Ivete Radičovej list. Prosím, nestrašte ľudí, odkázal jej

Okolo osoby Igora Matoviča, poslanca za SaS, je v uplynulých dňoch veľmi rušno. Práve jeho odchod z poslaneckého klubu Richarda Sulíka môže znamenať to, že stredo-pravicová vláda začne v menšine. Matovič poslal do Pravdy otvorený list premiérke Ivete Radičovej, redakcia ho uverejňuje v pôvodnom znení.

29.07.2010 18:00
Igor Matovič Foto: ,
Poslanec SaS a zástupca hnutia Obyčajní ľudia Igor Matovič
debata (137)

Matovič: Pani premiérka, prosím, nestrašte ľudí, správajte sa zodpovedne!

Pani premiérka, 28. júla 2010 ste boli hosťom vo večernej relácii TA3. Redaktorka sa Vás pýtala, prečo koalícia odmietla zaradiť návrhy hnutia Obyčajní ľudia do programového vyhlásenia vlády.

Povedali ste doslova: „… aby som bola konkrétna poviem dva príklady za všetky. Požiadavka, aby zamestnávateľ, ktorý neplatí odvody alebo má dlhy na desať rokov mal zákaz pôsobenia. To vážne máme zavrieť niektoré nemocnice?! To vážne?! Lebo, majú dlhy?! To vážne máme zrušiť Cargo a prepustiť 6000 zamestnancov?! To sú návrhy, pod ktoré ja sa jednoducho nemôžem podpísať. Pretože ohrozujú ľudí.“ Následne ste ľudí strašili hromadným prepúšťaním.

Musím priznať, veľmi, veľmi sa ma toto Vaše klamstvo dotklo. My totiž v skutočnosti navrhujeme, aby 10-ročný zákaz podnikať dostal ten, kto SVOJVOĽNE, t.j. úmyselne neplatí mzdy, dane či faktúry. Vy, pani premiérka, ste podľa všetkého SVOJVOĽNE, t.j. úmyselne toto podstatné slovo vynechala, a tak ste logicky, náš návrh postavili na hlavu a verejne ste nás zosmiešnila.

Verte, my nie sme naivní, a ani hlúpi. Nie sme blázni, ktorí by navrhovali takú zvrátenosť, na základe, ktorej by museli byť zatvorené nemocnice či Cargo. Náš návrh sa ani náznakom netýka tých, ktorí záväzky nemôžu platiť, ale tých, ktorí ich platiť nechcú. Preto si za svojimi 46 návrhmi plne stojíme, lebo práve naopak, naše návrhy ľudí chránia.

Vyzývam Vás, pani premiérka, na zodpovednosť. Ste premiérkou štátu, ktorý potrebuje na svojom čele človeka, ktorý je v prvom rade čestný a ktorý svoje vlastné pochybenia nerieši úmyselným prekrúcaním tvrdení svojho oponenta.

Ak Vaše vystúpenie malo byť dôsledkom toho, že ste naše návrhy zle pochopila, prosím Vás, skúste si ich ešte raz prečítať a pochopiť ich skutočný zmysel. Verím, že potom ich aj do programového vyhlásenia zaradíte.

Uvedomujem si, že viaceré návrhy, ktoré sme predložili, siahajú na rušenie bezdôvodných zvýhodnení politikov voči obyčajným ľuďom. Sme však pevne presvedčení, že práve ich zaradením, by ste ľuďom na Slovensku dokázali, že my v koalícii to s novou kultúrou v politike myslíme skutočne vážne. Sme totiž presvedčení, že Vaša vláda bude mať morálne právo šetriť na ľuďoch len vtedy, ak v prvom rade začne od seba a všetkých politikov.

Igor Matovič prisľúbil, že v piatok od 10.00 bude v online rozhovore odpovedať na otázky čitateľov Pravda.sk. Vy sa ho budete môcť pýtať od 9.50.

137 debata chyba