Osamotená Radičová

Rozdielne názory koalície na výslednú podobu vládneho programu sa prejavujú aj v tom, ako sa vláda prezentuje navonok. Najdôležitejší dokument vlády odprezentovala premiérka Iveta Radičová novinárom sama, tak ako sa pred nich sama postavila aj v utorok o štvrtej ráno, po tom, čo ho Koaličná rada osem hodín dolaďovala.

30.07.2010 10:00
Iveta Radičová Foto:
Najdôležitejší dokument vlády odprezentovala premiérka Iveta Radičová novinárom sama.
debata (29)

Doteraz pri uvádzaní programového vyhlásenia premiérovi vždy asistovali najdôležitejší členovia vlády. Vládny program v druhého Dzurindovho kabinetu v novembri 2002 médiám predstavil premiér Mikuláš Dzurinda spolu s podpredsedami vlády, ktorí zastupovali všetky koaličné strany. Boli tam Ivan Mikloš (SDKÚ), Robert Nemcsics (ANO), Pál Csáky (SMK) a Daniel Lipšic (KDH).

Robert Fico v roku 2006 vládny program predstavil s ministrom zahraničných vecí Jánom Kubišom (nominat Smeru).

„Symbolicky tam mohli prísť všetci. Zrejme sa dohodli inak,“ zhodnotil politológ Miroslav Kusý to, že vystúpila len Radičová.

Vicepremiér Rudolf Chmel zo strany Most – Híd tiež tvrdí, že v tom nebol žiadny zámer a nikto to nebral ako nejakú diskrimináciu premiérky. Podľa neho obsadenie tlačovej besedy členmi vlády súvisí s prerokovanými témami a keďže išlo o vládny program, „tak najkompetentnejšia bola premiérka“.

Podobne reagoval aj podpredseda vlády Ján Figeľ (KDH). „Je korektné, keď o programovom vyhlásení vlády informovala na tlačovej besede predsedníčka vlády,“ vysvetlil. Neúčasť ministra financií Ivana Mikloša, ktorý je zároveň podpredsedom vlády, po boku Radičovej odôvodnil jeho hovorca Mikuláš Gera tým, že minister bude mať k vyhláseniu vlády špeciálnu tlačovú konferenciu na ministerstve. „Tak ako to bývalo zvykom aj za jeho bývalého pôsobenia,“ dodal Gera.

Podľa sociológa Pavla Haulíka dôvodom, prečo premiérka vystúpila pred novinárov sama, je zložitý pôdorys koalície. „Kompromis, ktorý sa v programovom vyhlásení dosiahol, nemusí byť pre všetkých natoľko jednoznačný. Ak by boli títo členovia vlády prítomní na prezentácii vyhlásenia, hrozilo by, že sa pri niektorých otázkach dostanú do polemiky,“ povedal Haulík. Podľa neho to bola dohoda vo vláde, ktorej cieľom bolo vyhnúť sa rôznym interpretáciám. „Tie však budú vznikať pri napĺňaní vyhlásenia,“ podotkol sociológ.

Rozdielne názory pri príprave programu vznikli už v samotnej SDKÚ medzi Radičovou a ministrom financií Miklošom, keď premiérka odmietla Miklošove návrhy na zvýšenie DPH pri liekoch a knihách.

29 debata chyba