Jurzyca chce stopnúť vznik vysokých škôl

Minister školstva, vedy, výskum a športu Eugen Jurzyca bude hľadať možnosti, aby sa na Slovensku zastavil nárast počtu vysokých škôl.

30.07.2010 15:16 , aktualizované: 17:00
jurzyca, minister, školstvo Foto:
Minister školstva Eugen Jurzyca predstavil na tlačovej konferencii ciele, ktorými chce posunúť svoj rezort dopredu.
debata (31)

„Momentálne je to tak, že ministerstvo školstva to urobiť nemôže a ak Akreditačná komisia dá licenciu ďalšej vysokej škole, ministerstvo to nemôže zvrátiť,“ povedal Jurzyca v piatok na tlačovej konferencii.

Domnieva sa, že ďalšie školy by mohli vzniknúť jedine v prípade, ak bude možné merať ich kvalitu. Ak sa v takom prípade niektoré nezlepšia, z trhu odídu, upozornil. Na Slovensku pôsobí 36 vysokých škôl – 20 verejných, 10 súkromných, tri štátne a tri zahraničné VŠ.

V programovom vyhlásení vláda sľubuje, že bude presadzovať, aby študent VŠ aspoň počas jedného semestra študoval na nejakej zahraničnej škole. Od Akreditačnej komisie, ktorá hodnotí kvalitu VŠ, bude napr. chcieť častejšiu kontrolu na školách. Prehodnotiť chce aj posledné novely vysokoškolského zákona.

Ministerstvo chce posunúť školstvo dopredu  

Povinná angličtina už od prvého ročníka na základnej škole, otvorená škola, súťaž pri tvorbe učebníc. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Eugen Jurzyca radí tieto ciele medzi nástroje, ktorými chce slovenské školstvo pohnúť dopredu.

„Veríme, že to dokážeme tak, aby z detí vyrástli občania, ktorí si vedia presadzovať svoje záujmy, aby dokázali myslieť kriticky a v súvislostiach a mali rady svoju krajinu,“ povedal Jurzyca . Zároveň chce dosiahnuť, aby študenti vedeli, ktoré vysoké školy sú kvalitné a ktoré nie. Konštatoval, že pre vyšší plat sa už „oplatí dohodnúť s nejakou školou“ a zaplatiť jej za diplom. Vyzdvihol tiež vysokoškolákov, ktorí sú schopní študovať dve školy naraz. Práve tí podľa neho odchádzajú do zahraničia. Jurzyca sa chce okrem zákonov či finančných nástrojov opierať silno aj o morálku.

Štátny tajomník Jaroslav Ivančo nepredpokladá prevratné zmeny v regionálnom školstve, ktoré už za bývalej vlády prešlo veľkou reformou. Pravidlá podľa Ivanča neboli nastavené zle, ale potrebujú revidovať a nastaviť. Prioritou sú učebnice, nové ponímane digitalizácie a internetu. Ministerstvo chce zavádzať povinnú angličtinu pre základné a stredné školy.

Ivančo odhaduje, že na školách by ju mohli učiť už od septembra budúceho roku. „Cieľom je, aby každý stredoškolák vedel plynule po anglicky. Budeme pretláčať angličtinu,“ povedal Ivančo. Anglický jazyk je podľa neho kľúčovým, kompetentným nástrojom mladého človeka. Problém v nedostatku pracovných síl nevidí. Dočasne by tento cudzí jazyk podľa neho mohol vyučovať aj ten pedagóg, ktorý má aspoň maturitu. Finančný dopad tohto zámeru podľa Ivanča momentálne analyzujú. Štátny tajomník informoval, že viac ako 18.000 pedagógov vyučuje minimálne jeden cudzí jazyk a z nich je takmer 1200 nekvalifi­kovaných.

Zmenou má prejsť aj kariérny systém učiteľov. „Nebudeme rigidne ponímať vzdelávanie učiteľov,“ zdôraznil Ivančo. Orientovať sa chcú naopak na to, aby bola lepšie hodnotená práca učiteľa so žiakom.

Nový minister tiež chce, aby deti viac športovali, vyzdvihovať plánuje najmä morálku. „Gól dosiahnutý rukou je nielen nesprávny, ale aj nemorálny.“ Rodičia by mali na internete nájsť hodnotenie škôl o tom, ako sa zlepšuje vzdelávanie či stravovanie žiakov.

31 debata chyba