Slabým miestom opozície môže byť SNS, ktorá nevie, čo s ňou bude

Slabé miesto nemusí mať len koalícia v podobe Obyčajných ľudí. Pre opozíciu ňou môže byť Slovenská národná strana. Situácia v nej je po neúspešných voľbách neprehľadná.

02.08.2010 07:41
slota, belousovová, sns Foto:
Situácia v SNS je po neúspešných voľbách neprehľadná. Straníci stále nevedia, kto ich povedie v tomto volebnom období.
debata (50)

Slabé miesto nemusí mať len koalícia v podobe Obyčajných ľudí. Pre opozíciu ňou môže byť Slovenská národná strana. Situácia v nej je po neúspešných voľbách neprehľadná. Straníci stále nevedia, kto ich povedie v tomto volebnom období. Ján Slota by údajne už v septembri kandidovať na tento post nemal.

Politológ Michal Horský hovorí, že SNS je eseročkou jej predsedu. „A ten sa môže na jesennom sneme rozhodnúť, že ju predá. Svedčia o tom aj informácie, ktoré sa dostali na verejnosť, a to, že o vedení strany sa bude hlasovať verejne. Vzhľadom na labilitu súčasnej koalície značka SNS môže mať ešte hodnotu.“ Horský sa domnieva, že Anna Belousovová má pre silnú pozíciu Slotu v boji o kreslo šéfa mizivú šancu.

Neistota v strane sa môže prejaviť aj na nejednotnom hlasovaní jej klubu v parlamente, hoci jej podpredseda Rudolf Pučík považuje situáciu v strane za stabilizovanú a klub jednotný. „Otvorená podpora vláde, kde je jedna maďarská strana, nie je reálna. Národniari by tým stratili časť protimaďarsky naladených voličov, viem si však v určitých otázkach predstaviť tichú podporu,“ povedal politológ Juraj Marušiak.

SNS však nedávno otvorene podržala pravicu. V predvolebnej kampani sa pridala k stranám, ktoré kritizovali Smer za pôžičku Grécku. V minulosti napríklad Ján Slota spolupracoval s bývalým ministrom hospodárstva Pavlom Ruskom (ANO) pri príprave automobilky Kia v Žiline.

Ak by spolu s koalíciou hlasoval nejaký poslanec za SNS, tak to bude podľa politológa Michala Horského ten, ktorý nepochádza z tvrdého jadra strany. V klube je taký jediný – Vincent Lukáč. Na kandidátku pred tohtoročnými parlamentnými voľbami sa dostal vďaka ponuke Jána Slotu. Ten ho oslovil, aby ako osobnosť robil strane imidž. Lukáč tvrdí, že aj keď je nováčikom, bude postupovať jednotne s celým klubom. „Budem dodržiavať to, čo povie šéf. Z koalície ma nik neoslovil s tým, že by žiadal, aby som hlasoval s vládnucim stranami. Možno som nováčikom, ale chcem sa do novej práce vžiť a oťukať sa v nej,“ hovorí bývalý hokejista.

V utorok bude parlament hlasovať o programovom vyhlásení vlády. Rafael Rafaj zo SNS tvrdí, že vyhlásenie určite odmietnu. „Ešte nikdy sa nestalo, aby za takýto dokument hlasovala opozícia,“ podotkol Rafaj. Podobne reagovala aj prvá podpredsedníčka Anna Belousovová a podpredseda Rudolf Pučík. Rafaj však v budúcnosti nevylučuje možnú podporu iným vládnym zámerom. „Nechceme raziť striktné delenie na čierne a biele. Ak budú koaličné návrhy prospešné, tak za ne zahlasujeme. Potom však očakávame, že oni podporia tie naše,“ povedal Rafaj.

Dodal, že všetky mediálne šumy ohľadom SNS sú vzdialené podstate aj faktom. „Strana je dostatočne silná, aby zvážila svoje ďalšie fungovanie vzhľadom na rýchly polčas rozpadu tejto koalície,“ povedal. Jána Slotu považuje za najsilnejšiu osobnosť, ktorá dlhodobo priťahuje značný počet voličov. Anna Belousovová tvrdí, že strana ide ďalej dohora. Horský však upozorňuje, že osud strany bude taký, aký jej pripraví jej súčasný predseda.

50 debata chyba