Harabin sa znova vyhol kontrole, v stredu ho čaká ďalšia

Najvyšší súd začína pripomínať nedobytnú pevnosť. Kontrolóri ministerstva financií sa tam nedostali ani v utorok. Návštevu odvolali pre neprítomnosť predsedu súdu Štefana Harabina, ktorý sa zúčastnil na zasadnutí Súdnej rady v Omšení pri Trenčíne.

03.08.2010 15:01 , aktualizované: 18:18
štefan harabin, sudca Foto:
Predseda Súdnej rady a Najvyššieho sudu SR Štefan Harabin počas voľby podpredsedu Najvyššieho súdu SR, ktorá sa konala na detašovanom pracovisku Justičnej akadémie v Omšení.
debata (123)

Kontrola sa tak znova odložila na stredu ráno. Harabin ministrovi financií Ivanovi Miklošovi odkázal, že sa mu ho nepodarí zastrašiť, tak ako sa to v Nórsku nepodarilo Hitlerovi. To, či kontrolu vpustí do svojho úradu, nie je stále jasné.

O audit na Najvyššom súde sa kontrolóri pokúšali už po tretí raz. V utorok ho plánovali na 14. hodinu, potom ho o hodinu a pol posunuli, ale zbytočne. Harabin bol totiž pracovne mimo Bratislavy na stretnutí, ktoré bolo dohodnuté vopred. „Z ministerstva financií sa kvôli kontrole ohlásili telefonicky. Povedali sme im, že zasadá Súdna rada v Omšení, ktorá bude voliť podpredsedu Najvyššieho súdu. Po tomto vysvetlení sa už žiadna kontrola neuskutočnila. Dôvody však boli objektívne,“ informovali Pravdu na tlačovom odbore Najvyššieho súdu. Na otázku, či umožnia ďalšiu kontrolu, neodpovedali s odôvodnením, že sa nemôžu vyjadrovať za svojho predsedu.

Ministerstvo financií spornú kontrolu preložilo na stredu. „Na Najvyšší súd sme doručili dve žiadosti – jednu na vydanie písomností potrebných na kontrolu a druhú na povolenie vstupu na 9. hodinu,“ uviedli pracovníci tlačového oddelenia rezortu. Na Najvyššom súde napriek tomu v utorok tvrdili, že nijakú žiadosť nedostali.

Za snahou ministerstva financií kontrolovať Najvyšší súd vidí jeho predseda ekonomické zastrašovanie, personálne čistky, likvidáciu samostatnosti a šikanovanie súdu. „Ide len a len o osobnú pomstu voči Harabinovi. Môžem ubezpečiť pána Mikloša, že mňa nezastraší nikdy. Tak ako Hitler nezastrašil sudcov Najvyššieho súdu Nórska, tak ani mňa pán Mikloš nezastraší,“ vyhlásil v utorok v Omšení. Na svoju obranu Harabin už v pondelok použil uznesenie Ústavného súdu zo septembra 2007, ktoré podľa neho stanovuje, že výkonná politická moc, teda ani ministerstvo financií, Najvyšší súd kontrolovať nemôže.

Z uvedeného rozhodnutia, ktoré má redakcia k dispozícii, však nevyplýva, že by rezort financií nemohol robiť takú kontrolu. Ústavný súd vtedy totiž rozhodoval o úplne inej veci. Riešil návrh na disciplinárne konanie, ktoré na niekdajšieho predsedu Najvyššieho súdu Milana Karabína podal Harabin ešte ako minister spravodlivosti. Karabín totiž v roku 2006 Harabinovým ľuďom zabránil vykonať kontrolu dodržiavania zákona o štátnej službe. Ústavný súd ho spod disciplinárneho konania oslobodil.

V tomto prípade však nešlo o finančnú kontrolu, ale vecnú, a navyše o dve rôzne ministerstvá. Ústavný súd vtedy len skonštatoval, že rezort spravodlivosti nemôže kontrolou regulovať alebo ovplyvňovať vnútorné pomery v justícii. Hovoril však o kontrole súdnej moci, zatiaľ čo Mikloš o kontrole nakladania s finančnými prostriedkami. Toto uznesenie sa teda nedá vykladať tak, ako to robí Harabin.

Ten kontrolu ministerstva financií odmietol už dvakrát – minulý týždeň a v pondelok. Mikloš jeho úradu preto vyrubil pokutu 33-tisíc eur a Harabinovi osobne tisíc eur. Rozhodnutie o udelení pokút ministerstvo doručilo na Najvyšší súd v utorok. Harabinovi podľa Mikloša začala plynúť trojdňová lehota, v ktorej sa môže súd pokúsiť o nápravu.

123 debata chyba