V zdravotníctve je každý deň všetko inak

Najprv mali ľudia za návštevu u špecialistu bez odporúčania všeobecného lekára platiť. Zdravotná poisťovňa by vyšetrenie hradila len vtedy, ak by sa najprv nechali vyšetriť u všeobecného lekára. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik to tvrdil koncom júla pred rokovaním Koaličnej rady. O pár dní už bolo všetko inak.

04.08.2010 06:02
Ivan Uhliarik Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik
debata (61)

Podobne sa menili aj jeho vyjadrenia o obmedzení otvárania nových lekární. Najprv chcel sprísniť podmienky, dnes hovorí, že o sprísnenie podmienok ani tak nejde.

Pravica v programovom vyhlásení tiež avizuje, že za istých podmienok zruší obmedzenie zisku zdravotných poisťovní. Uhliarik hovorí, že toto nie je jeho priorita.

Čo deň, to iné vyhlásenie. Zmätení sú nielen ľudia, ale aj odborná verejnosť. „Ťažko je hodnotiť akékoľvek zámery, keď nie je isté, či na druhý deň budú platiť,“ hovorí prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula.

„Prvé návrhy programového vyhlásenie unikli z pracovnej verzie, ktorá nebola konečná. Niektoré veci som ani nepovedal a aj tak sa dostali do médií,“ obhajuje rozporné vyjadrenia minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Pre výmenné lístky tak zatiaľ platí to, že budú zrušené. Pacient si bude môcť vybrať, či pôjde k špecialistovi sám bez odporúčania. „V žiadnom prípade za vyšetrenie platiť nebude,“ sľubuje minister Uhliarik. Môže sa však rozhodnúť aj pre druhú možnosť – najprv navštíviť všeobecného lekára, ktorý mu k špecialistovi vystaví výpis zo zdravotnej dokumentácie. „Mala by tam byť popísaná pacientova anamnéza. Chcem, aby lekári toto dodržiavali,“ povedal Uhliarik.

Milan Dragula takéto riešenie nepovažuje za dobré. „Pacient by mal najprv navštíviť všeobecného lekára, je to predsa lekár prvého kontaktu a ten musí poznať najlepšie jeho zdravotný stav. Preto tiež vie, za akým špecialistom treba pacienta poslať aj s výpisom z dokumentácie,“ tvrdí Dragula. Postup, ktorý navrhuje vláda, podľa neho nedáva všetkým pacientom rovnaké podmienky. Dragula si myslí, že politici pristúpili na polovičaté riešenie preto, lebo sa báli spoplatniť návštevu bez odporúčania.

O nadbytku lekární na Slovensku Uhliarik pôvodne informoval minulý piatok na tlačovej besede. Vtedy tvrdil, že do roka by chcel presadiť zmeny pre otváranie nových lekární, v programovom vyhlásení však tento zámer chýbal. V pondelok pre denník Sme priznal, že to bol návrh lekárnickej komory a že na to svoj názor nemá. „Myslel som na dostupnosť lekární. Čiže prijať také opatrenia, aby lekárne vznikali v regiónoch, kde je ich málo a zároveň, aby sa snažili zvyšovať svoju kvalitu. To sú však technické veci, a tie do vládneho dokumentu nepatria,“ povedal včera minister. Dodal, že názorov na reguláciu počtu lekární je v odbornej verejnosti viac, nielen v lekárnickej komore. Hovorca lekárnickej komory Peter Stanko nevie, ako sa ich návrh na ministerstvo dostal. „Zástupcovia komory sa s ministrom ešte nestretli. Je však pravda, že regulácia siete lekární je dlhodobo našou témou. Pán minister si materiál zrejme naštudoval a osvojil, a to nás teší,“ dodal Stanko.

O uvoľnení zisku zdravotných poisťovní minister hovorí, že to teraz nie je priorita. „V programovom vyhlásení stojí, že vláda umožní návrat zisku zdravotným poisťovniam presne stanovenou formou a ja budem na tom pracovať. Akou formou, to teraz neviem, k tomu bude ešte diskusia. Pre mňa je teraz najväčšia priorita, aby sme veľký dlh zastavili, pretože to ohrozuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Zisk je teraz sekundárna vec. Prioritou je, ako ušetriť na liekoch a ako zlepšiť hospodárenie a financovanie nemocníc,“ povedal Uhliarik.

Programové vyhlásenie by mal tento týždeň schváliť parlament. Ten potvrdí jeho konečnú podobu. Politici nepredpokladajú, že by v parlamente došlo k jeho zmenám. Z doterajších skúseností však vyplýva, že ani to nie je isté.

61 debata chyba