Ste klamár a mali by ste sa modliť, odkázal expremiérovi Matovič

Nová vláda, o ktorej programovom vyhlásení práve rokuje Národná rada SR, má snahu niečo po sebe zanechať. "Som rád, že sa Slovensku blýska na lepšie časy," vyhlásil v rozprave predseda parlamentu Richard Sulík (SaS).

04.08.2010 10:29 , aktualizované: 18:16
Igor Matovič Foto:
Igor Matovič reagoval na vystúpenie expremiéra Fica v rozprave o programe vlády.
debata (900)

Poznamenal, že minulá vláda Roberta Fica zanechala tej novej rekordný deficit a do istej miery aj rast. Ten však bol podľa neho iba zotrvačnosťou toho, čo krajine zanechala druhá Dzurindova vláda. Pozitívne Sulík ohodnotil dokončenie projektov ako Schengen či vstup do eurozóny. Zdôraznil však, že aj tieto už naštartovala predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu. „Jediný projekt, ktorý sama začala a dokončila vláda Roberta Fica, je mýto,“ doplnil.

Pripomenul, že jednou z priorít kabinetu Ivety Radičovej je transparentnosť. Za svoju srdcovú záležitosť označil zásadnú reformu odvodového systému, ku ktorej sa vláda vo svojom programe tiež zaviazala. V súvislosti s korupciou a klientelizmom, proti ktorým chce vláda bojovať, dodal, že na Slovensku za posledné štyri roky bola situácia taká zlá, akú krajina doteraz nikdy nezažila. „Boli to až absurdné scény toho, ako sa kradlo,“ zdôraznil.

Šéf zákonodarného zboru považuje uplynulé štyri roky bývalej vlády Roberta Fica za „dobu temna, dobu hrozného odborného diletantizmu“. Verí, že novej exekutíve sa situácia podarí napraviť, hoci nevylučuje, že aj tá môže chybovať. „Opäť sa spravia nejaké chyby, lebo len ten, čo nič nerobí, chyby neurobí. Ale je tu základná snaha neodísť s hanbou,“ vyhlásil Sulík.

Fico: Vláda je zhnitý a podpílený strom

Vládnou koalíciou predložené programové vyhlásenia je dôkazom, že tvrdenia o rozvrate slovenskej spoločnosti sú nepravdivé. Vyhlásil to šéf najsilnejšej opozičnej strany Smer Robert Fico.

„Ak je SR v rozvrate, ako to tvrdíte niekoľko mesiacov, mali ste predložiť programové vyhlásenie, ktoré ponúkne riešenie na nápravu tohto rozvratu. Konštatujem, že v predloženom programe nič také nie je. Sami predkladáte písomný dôkaz, že vaše obvinenia o stave SR boli a stále sú nepravdivé,“ podčiarkol.

Tvrdenia o rozvrate verejných financie nie sú podľa Fica pravdivé aj preto, lebo v takom prípade by už Slovensko bolo odkázané na pôžičky Medzinárodného menového fondu (MMF) ako v súčasnosti napríklad Grécko. Takýmito vyhláseniami si vláda podľa neho len vytvára priestor na zamýšľanú privatizáciu, liberalizáciu a dereguláciu.

Expremiér Robert Fico podáva ruku svojej... Foto: TASR
Robert Fico, Iveta Radičová Expremiér Robert Fico podáva ruku svojej nástupkyni Ivete Radičovej. O pár minút skritizoval jej vládny program.

Najdôležitejšou úlohou politikov je v súčasnosti boj proti dôsledkom svetovej hospodárskej krízy a v tejto oblasti by mali všetci postupovať spoločne, upozornil Fico. „Tu ponúkame pomocnú ruku. Pokiaľ pôjde o dôsledky svetovej hospodárskej krízy a prídete s návrhmi, ktoré budú pomáhať Slovensku a ľuďom, Smer takéto návrhy a opatrenia určite podporí,“ pripustil podpredseda Národnej rady. Na druhej strane však jeho strana odmieta asistovať pri kriminalizácii opozície, rozpredaji štátneho majetku alebo znižovaní pracovno-právnej ochrany zamestnancov.

Na to, aby sa vláda mohla sústrediť na riešenie dôsledkov krízy, musí byť stabilná a politická súrodá. Stabilita novej vládnej koalície je však podľa expremiéra otázna, na čo poukazuje aj situácia v strane SaS v súvislosti so štyrmi poslancami zo združenia Obyčajní ľudia. Koalícia disponuje v parlamente 79 zo 150 hlasov a bez tejto štvorice, ktorá pred časom hrozila odchodom z klubu SaS, by stratila väčšinu.

„Pani predsedníčka, úprimne vám nezávidím pyramídu, na vrchole ktorej stojíte. Je to ale vaše slobodné rozhodnutie vyliezť na vysoký strom, ktorý je niekoľkokrát zhnitý a podpílený. Riziká politickej nestability sú u nás vzhľadom na krízové obdobie mimoriadne vysoké,“ obrátil sa Fico na neďaleko sediacu premiérku.

Celkovo predložené programové vyhlásenie podľa lídra Smeru dokazuje, že k moci naozaj nastupuje pravicová vláda so snahou o privatizáciu, liberalizáciu, dereguláciu a demontáž sociálneho štátu. „Na tomto nezmení nič ani snaha dať tomu určitý sociálny šál,“ zdôraznil. Zároveň pripravený program označil za podraz na voličoch, keďže jeho znenie je úplne iné ako predvolebné sľuby jednotlivých strán novej vládnej koalície.

Radičová priznala, že aktualizácia programu je nezmysel, tvrdí Fico

Radičová podľa Fica priznala, že aktualizácia vládneho programu je čírym politologickým nezmyslom. Expremiér chce preto vedieť, čo je v skutočnosti za dohodou o lojalite medzi SaS a skupinou Obyčajní ľudia (OĽ).

„Dnes som sa na premiérku počas vystúpenia v pléne obrátil a povedal som jej, že akákoľvek aktualizácia programového vyhlásenia vlády, ktorá mala byť tou cenou, za ktorú OĽ podpísali dohodu s vedením SaS, je politologickým nezmyslom. Ona s tým súhlasila,“ vyhlásil Fico.

Podľa vlastných slov sa následne obrátil aj na poslanca za stranu Sloboda a Solidarita Igora Matoviča. „Povedal som mu, pozrite sa, samotná pani premiérka hovorí, že je to číry politologický nezmysel. Ak to nie je tá cena, ktorú má zaplatiť koalícia za lojalitu štyroch poslancov SaS, aká bola cena dohody?“ pýta sa Fico.

Zdôraznil, že obrat OĽ v ich postojoch o 180 stupňov nastal za štyri dni. „Čo je za tým? Chceme to vedieť, najmä keď sama premiérka hovorí, že nič takéto neprichádza do úvahy,“ uzavrel.
Hovorca predsedníčky vlády Rado Baťo uviedol, že programové vyhlásenie je dokument, ktorý schváli NR SR, ale to neznamená, že koalícia nemôže urobiť nič iné okrem toho, čo v ňom je.

„Pán expremiér to dobre vie. Koalícia sa každý rok bude vracať k programovému vyhláseniu a hodnotiť, ako sa plní. To je aj priestor na to, aby debatovali aj o veciach, ktoré v programe nie sú,“ vysvetlil. Podľa jeho slov má každá strana právo priniesť rôzne návrhy. „Tým, že sa schváli program vlády, neznamená to, že koaličným debatám o akejkoľvek zaujímavej téme je koniec,“ dodal.

Súčasnej vláde vraj odovzdali vybrakovanú špajzu

Súčasná vláda našla po bývalom kabinete Roberta Fica podľa ministra financií Ivana Mikloša vybrakovanú špajzu, prázdny, zašpinený stôl a v špajzi nezaplatené faktúry. „My sme bývalej vláde odovzdávali plnú špajzu a prestretý stôl,“ povedal. Prechádzajúca vláda podľa Mikloša zanechala nezaplatené faktúry v sume 750 mil.eur, pre čo má tohtoročný deficit verejných financií dosiahnuť 8 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Ako príklad uviedol vyúčtovanie zdravotného poistenia za rok 2009, nekrytú stratu osobnej železničnej dopravy za roky 2009 a 2010, či neuhradené faktúry pre advokátov, znalcov a tlmočníkov.

Ficova vláda pritom podľa Mikloša netrpela nedostatkom peňazí. Uviedol, že vláda Roberta Fica mala za štyri roky o 25 miliárd eur viac ako tá predošlá. „Dva a pol roka mala vláda viac peňazí preto, že ekonomika rástla a potom, keď sa ekonomika prepadla, vláda pokračovala v míňaní, akoby sa nič nedialo na úkor raketovo rastúceho dlhu,“ povedal šéf rezortu financií.

Pre krízu bývalej vláde podľa Mikloša nechýbalo ani jedno euro. „Keďže mal verejný sektor o toľko peňazí viac, zlepšilo sa fungovanie zdravotníctva, zlepšila sa kvalita školstva, zvýšili sa výrazne výdavky na vedu a výskum?“ spýtal sa Mikloš.

Ak by podľa Mikloša na Slovensku pokračovala vláda pod vedením Roberta Fica, Slovensku by hrozila grécka cesta. Tohtoročný deficit verejných financií má podľa neho v Grécku dosiahnuť 8,7 % HDP, na Slovensku 8 % HDP. „Sme teda veľmi blízko k číslu, ktoré zrejme dosiahne Grécko,“ povedal.

Ako pokračoval, Slovensko podobne ako Grécko nevyužilo dobré časy na znižovanie deficitu verejných financií, ignoruje starnutie populácie, má vysokú mieru korupcie a zaznamenáva pokles konkurencieschop­nosti.

Pre mňa ste klamár, povedal Matovič Ficovi

Obyčajný človek, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita Igor Matovič adresoval expremiérovi faktickú poznámku krátko po tom, ako Fico dorečnil vo svojom vyše polhodinovom prejave pred plénom. „Vy sa nehanbíte pred celým Slovenskom tvrdiť, že ste nepreniesli ťarchu krízy na ľudí? Ja sa pýtam, pán Fico, kto bude splácať stovky miliárd korún dlhov, ktoré ste napáchali? To vari nebudú ľudia tejto krajiny? Budú to ľudia tejto krajiny, bohužiaľ, nikto iný, a len a len kvôli vám,“ povedal Ficovi z pléna Matovič.

Podľa Matoviča je Fico nešťastný z toho, že sa mu štyria poslanci z občianskeho hnutia Obyčajní ľudia, ktorí sú v poslaneckom klube SaS, nehodili okolo krku. Za toto tvrdenie si Matovič vyslúžil posmech od poslancov Smeru. „Pre mňa ste obyčajný klamár, ktorý by sa mal v tichosti modliť v kúte, aby hlas, podobný vám, nebol váš,“ zhodnotil Matovič, ktorý si myslí, že Fico sa štyri roky správal ako nezodpovedný otec, ktorý sa svojej rodine nepriznal, že míňa o 40 percent viac, ako zarobí. „Že vám nie je hanba, pán Fico,“ pranieroval Matovič bývalého predsedu vlády.

Belousovová: Koalícia stojí na kupovaní poslancov

Vládna koalícia sa podľa podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej dostala do Národnej rady  podvodom, keďže do Programového vyhlásenia vlády nepremietla svoje predvolebné sľuby.

„Vaše predvolebné programy obsahovali množstvo klamstiev a nesplniteľných sľubov,“ uviedla Belousovová s tým, že predložený vládny program považuje za populistické slohové cvičenie bez konkrétnych cieľov. Nový kabinet chce podľa nej preniesť ťažkosti na občana v prospech kapitálu a pokračovať v privatizácii „rodinného striebra.“ Vláda nadväzuje na odkaz dvoch kabinetov Mikuláša Dzurindu, nie je vládou za, ale proti, v minulosti proti Vladimírovi Mečiarovi, teraz proti Robertovi Ficovi, myslí si Belousovová.

Strany vládnej štvorky podľa nej ani náhodou nemôžu priniesť novú politickú kultúru, lebo stoja na podplácaní a kupovaní poslancov, ktoré sa podľa nej malo diať za druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Podpredsedníčka SNS adresovala koaličným poslancom viacero osobných invektív. „Vy ste to ani nečítali, vy len budete dvíhať svoje ručičky,“ odkázala vládnym zákonodarcom na margo vládneho programu. „Kto z koaličných poslancov to čítal, asi nikto,“ dodala.

Koalíciu považuje za ideovo roztrieštenú a nejednotnú, s minimálnym prienikom programov. „Na obyčajných ľudí vám nakašľať. Zastupujú len svoje ciele… Vy nie ste obyčajný človek, vy ste nečestný človek a politický špekulant. Som 15 rokov v politike a ešte ma nikto neohodnotil na 20 miliónov eur,“ konštatovala na adresu Matoviča. Poslancov za Most-Híd a členov OKS podľa Belousovovej zasa spájajú protislovenské protinárodné záujmy. Nová vláda podľa nej rezignuje na energetickú bezpečnosť Slovenska a národnoštátne záujmy SR.

„Keby som bol učiteľom na základnej škole, ocenil by som vaše slohové cvičenie známkou nedostatočný. Za túto nástenku vám nikto neponúkne 20 miliónov,“ reagoval na vystúpenie Belousovovej Peter Zajac (Most-Híd). „Kde beriete odvahu hovoriť o podvodoch na voličoch, o klamaní ľudí, keď predajom emisií za vašej vlády prišlo Slovensko o dve miliardy korún. Dodnes sa nikto neospravedlnil,“ povedala podpredsedníčke NR SR poslankyňa za SDKÚ Jarmila Tkáčová. „Strhnite si kríž, robíte hanbu kresťanom,“ vyzval Belousovovú Matovič, keďže podľa neho v minulom volebnom období „ani nemukla, keď sa tu bezbožným spôsobom páchala zlodejina a vykrádačky.“

Do rozpravy sa prihlásilo 50 poslancov. O 12.00 si v Národnej rade dopriali dvojhodinovú obedovú prestávku.

Koalícia zakopla o ľudskoprávny výbor

Vládny program má už za sebou rokovanie v jednotlivých výboroch. V stredu ráno ho schválil aj gestorský finančný výbor. Tento proces sa nezaobišiel bez zakopnutia, keď ľudskoprávny výbor nedokázal prijať platné uznesenie. Napriek tomu, že na začiatku rokovania mali vládni zákonodarcovia prevahu o jedného člena, oneskorený príchod Pavla Pašku (Smer) spôsobil vyrovnanie pomeru síl.

Zabrániť hlasovaniu o programovom vyhlásení, ktoré predniesol vicepremiér Rudolf Chmel (Most-Híd), sa v takejto situácii pokúsil Peter Zajac (Most-Híd). Keďže svoju požiadavku predostrel až potom, ako predsedníčka výboru Anna Belousovová spustila hlasovanie, neuspel.

Po vystúpeniach poslancov v rozprave bude nasledovať hlasovanie o vládnom programe spojené s vyslovovaním dôvery Radičovej kabinetu. Ak premiérka neuspeje, bude mať ešte šancu. Podľa Ústavy SR môže prezident SR rozpustiť NR SR, ak ani v lehote šiestich mesiacov od vymenovania vlády neschváli jej programové vyhlásenie. Takýto krok by mal za následok nové voľby.

900 debata chyba