Galko sa takmer pobil s Paškom

Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) sa v parlamente takmer pobil s bývalým predsedom Národnej rady Pavlom Paškom (Smer). K ostrej hádke došlo na rokovaní výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva, kde poslanci mali diskutovať o manipulácii pri bezpečnostnej previerke šéfa vojenskej rozviedky Milana Hudeca, ktorého pre tieto nezrovnalosti Galko z postu odvolal.

06.08.2010 14:51 , aktualizované: 22:19
debata (270)

Schôdzu výboru však museli už po niekoľkých minútach prerušiť pre slovnú potýčku medzi oboma politikmi. „Dva alebo trikrát zvýšeným hlasom zdôraznil, že som diletant, čím ma hrubo urazil,“ povedal Galko o spore s Paškom. Dodal, že mu poslanec začal „drzo tykať“. Ak by výbor nebol prerušený, myslím, že mohlo prísť k fyzickej potýčke," tvrdí Galko.

„Použil som výraz diletantizmus. To je odborný výraz, ktorý hovorí o schopnosti realizovať určitú štruktúru zámerov a cieľov. Odkedy bol pán minister nominovaný, nevzbudzuje dôveru,“ reagoval na hádku Paška. Tvrdí, že Galka poprosil, aby predložil nielen certifikát o svojej znalosti anglického jazyka, ale aj o tom, že si naštudoval zákon o rokovacom poriadku parlamentu a spôsoby slušného správania. „Pán minister je človek, ktorý očividne nie je schopný zvládnuť elementárny tlak. Keď je takto emočne labilný a rozbitý, tak som zvedavý, ak by prišlo k nejakej vážnej situácii, ako bude reagovať,“ povedal Paška.

„Keby to trvalo dlhšie, asi by sa aj pobili,“ opísal dramatické rokovanie výboru jeho ďalší člen Martin Fedor. Paška Galka podľa neho vyprovokoval a ministrovi povolili nervy. „Z jednej strany tam boli osobné invektívy, z druhej zvýšený hlas,“ zhodnotil Fedor, podľa ktorého Paška Galkovi naozaj začal tykať.

K problémom s bezpečnostnou previerkou šéfa Vojenskej spravodajskej služby by sa mal výbor vrátiť v utorok. V Hudecovej previerke z vojenského spravodajstva nesedia termíny, niektoré úkony mali byť urobené skôr, ako bolo o ne požiadané. Ako sa to mohlo stať, sa zatiaľ vyšetruje. Galko zároveň požiadal o novú Hudecovu bezpečnostnú previerku. Dovtedy má zostať Hudec radovým vojakom.

Ak by sa potvrdilo pochybenie pri previerke, do vedenia vojenskej rozviedky sa už Hudec nevráti. „Ak sa potvrdí, že prišla žiadosť neskôr, ako bola urobená previerka, tak pán Hudec túto funkciu už zastávať nebude, ani žiadnu funkciu vo vojenskom spravodajstve,“ uviedla premiérka Iveta Radičová.

Predseda Smeru Robert Fico vo štvrtok v súvislosti s kauzou hovoril o porušovaní zákonov a ohrození bezpečnosti štátu, s tým, že sa Hudec ako nepovolaná osoba oboznamoval s utajovanými skutočnosťami. Galko v tejto súvislosti vyhlásil, že existuje závažné podozrenie zo zneužitia Vojenskej spravodajskej služby.

„Expremiér Fico poskytol vo štvrtok médiám určité vyhlásenie. Je tu vysoké podozrenie, že ho mohol dať len na základe informácií, že sa buď on alebo niekto iný oboznámil s bezpečnostným spisom preverovaného, alebo že sa niekto oboznámil s informáciami z teraz aktuálne prebiehajúcej previerky,“ zdôraznil Galko.

Podľa Radičovej k ohrozeniu bezpečnosti nedošlo, pretože Hudec 11 rokov pracoval v spravodajských službách a má previerku NBÚ na stupeň prísne tajné.

270 debata chyba