Zamestnanci parlamentu majú maséra aj finančné školenie

Takmer tridsať tohtoročných zmlúv, ktoré od piatku visia na internetovej stránke Národnej rady SR, svedčí o tom, že parlament bol zaujímavým zdrojom financií pre poskytovateľov naozaj rôznorodých prác a služieb. Niektoré z nich sa však týkajú aj prenájmov parlamentných priestorov, poskytovania nenávratných peňažných príspevkov či zapožičiavania umeleckých diel.

07.08.2010 14:43
masáž, masér Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ako zdôvodnil bývalý predseda parlamentu Pavol Paška, Kancelária Národnej rady je malá fabrika, kde robia stovky ľudí. „Má množstvo zmluvných vzťahov, nie je tam nič, čo by sa vymykalo zákonnému rámcu. Kancelária nie je obchodný subjekt, aby sa bránil zverejňovaniu,“ dodal Paška.

K zvláštnym však napríklad patrí zmluva na zabezpečenie masérskych prác v rekreačnom zariadení Častá-Papiernička. Kancelária si na ich výkon v apríli tohto roku na dva roky objednala 20-ročného Petra Moravčíka z Dubovej. Kým podľa pôvodnej zmluvy sa poskytovateľ podujal robiť polhodinové masáže chrbta za 8,30 eura, nôh za 6,64 eura a hodinovú masáž celého tela za 11,62 eura, v dodatku podpísanom dva dni pred voľbami sa cena zmenila na 10 eur za polhodinu a 20 eur za hodinu ľubovoľnej masáže.

„Objednávateľ sa zaväzuje zaplatiť cenu služieb poskytovateľovi v hotovosti cez pokladňu Kancelárie Národnej rady SR,“ píše sa v zmluve. Podľa vysvetlenia tlačovej tajomníčky NR SR Beáty Skyvovej si však poslanci masáže platia sami prostredníctvom účtu za pobyt.

Za poradenské služby vo finančnom manažmente zaplatí parlament najbližšie dva roky asi 70-tisíc eur. Školenie zabezpečí firma Corus, ktorá v čase bývalého kabinetu robila audit pre vybraté organizácie v rezorte kultúry. V angličtine, vo francúzštine a v nemčine bude 105 zamestnancov parlamentu zdokonaľovať firma Pro Solutions. Cena jazykových kurzov, ktoré sa skončia v marci 2012, je takmer 60-tisíc eur.

Na projekt vzdelávania pracovníkov verejnej správy si zase Národná rada zo sociálneho fondu ministerstva práce vyžiadala nenávratné finančné príspevky v celkovej sume takmer 631-tisíc eur.

Niekoľko zmlúv sa týka odstraňovania rôzneho odpadu. Biologický má podľa jednej na starosti eseročka Homola Team s limitom 357 eur za odvoz, ktorý vykoná na základe žiadosti parlamentnej kancelárie. O nebezpečný sa stará akciovka Marius Pedersen, ktorá si za jeden náklad inkasuje najviac 118,50 eura podľa druhu.

Priestory parlamentu za 6 580 eur mesačne upratuje firma Slovclean. Funkčnosť a údržbu výťahov zabezpečuje Ľuboš Košický cez svoju eseročku LUKO zo sídlom v Kuchyni za ceny stanovené v nezverejnených prílohách. Klimatizačné zariadenia má v rukách eseročka Norder. Servis a opravy áut značky Volkswagen pre Národnú radu robí akciovka Auto Group za cenu normohodiny od 26,38 do 31,18 eura.

Ďalšie zmluvy sa týkajú pozoruhodných umeleckých diel, ktoré sa nachádzajú v majetku parlamentu.
Bývalý šéf parlamentu Pavol Paška mu napríklad zadarmo požičal olejomaľby portrétov doterajších predsedov Národnej rady, vrátane svojho. Paška vysvetľuje, že obrazy nie sú jeho majetkom.

„Agentúra na ochranu autorských práv stanovila, ako je možné nakladať s týmito obrazmi, a rozhodla, že pre potreby Národnej rady je táto expozícia bezplatná. Keďže som autorovi platil z osobného účtu, preniesla tú kompetenciu na mňa, pretože mi dala s ohraničených vecným bremenom autorskú aprobáciu. Tie obrazy tam sú, ale ak by došlo k situácii, že budú používané v rozpore, ako stanovila Lita, je možné tie obrazy odtiaľ zobrať. Sú tam, kde sú, to nie je o mne,“ tvrdil. Paška v zmluve o výpožičke dal kancelárii rady aj súhlas s vyhotovenie rozmoženín. Zmluva je uzatvorená na dobu neurčitú. Sulík ju zatiaľ nevypovedal.

Na základe zmluvy si tiež v apríli 2010 z Národnej rady zadarmo požičalo Slovenské národné múzeum olejomaľbu Maxa Schurmanna ocenenú na 863,04 eura, ktorá zobrazuje československého robotníckeho prezidenta Klementa Gottwalda, aj bronzovú plaketu V. I. Lenina autora Pavla Bána za 282,15 eura. Cieľom bolo umiestniť tieto diela na výstave Maďari a stalinizmus v Československu 1948 – 1963.

1 debata chyba