Extrémistov k Svätoplukovi nepustili, Kotlebu odviedli v putách

Krátko po 16:00 sa priestor medzi Bratislavským hradom a Národnou radou SR začal vyprázdňovať. Štátni policajti opustili miesto. Domov sa pobrali tiež skupinky nacionalistov. Na mieste ostalo niekoľko mestských policajtov aj so starostom mestskej časti Staré mesto Andrejom Petrekom. Hrad je zatiaľ pre verejnosť uzavretý.

07.08.2010 15:09 , aktualizované: 17:00
demonštranti extrémisti Foto:
Policajti odvádzajú zakrvaveného extrémistu pred vstupnou bránou Bratislavského hradu.
debata (641)

Asi 60 prívržencov pravicových extrémistov sa zišlo na Župnom námestí na tzv. národnú púť k soche Svätopluka na Bratislavskom hrade. Zhromaždených viedol Marián Mišún a prišiel aj líder Ľudovej strany – Naše Slovensko Marián Kotleba. Extrémisti niesli transparenty Slovenskej pospolitosti, národné zástavy a zástavy Pospolitosti a Ľudovej strany – Naše Slovensko. Cestou skandovali heslá „Slovensko Slovákom“, „Symboly si nedáme“, a „SaS – Izrael, tiahnite do pekiel“. Na zhromaždenie dohliadalo niekoľko mestských i štátnych policajtov.

Sprievod sa dostal až pod Bratislavský hrad na Zámockú ulicu, kde ich zastavili mestskí policajti. Tam rečnil Mišún a Kotleba. Obaja kritizovali súčasnú vládu a hlavne stranu SaS za to, že podľa nich chcú odstrániť z hradu Svätopluka, ktorý je symbolom Slovenska a Slovákov.

„Všetkým týmto liberálom a sionistickým bandám nevadí Svätopluk, ale dvojkríž, ktorý je symbolom slovenského národa a starý kresťanský symbol,“ hovoril Kotleba. Jeho prejav prerušil aktivista Alojz Hlina, ktorého spacifikovala v momente, keď sa chcel dostať cez zátarasy ku Kotlebovi, mestská polícia. „Takíto ľudia znesväcujú sochy. Sú reprezentanti nikoho, iba svojich pomýlených názorov,“ vysvetlil Hlina po rozpustení zhromaždenia.

Krátko pred pol treťou bránu pod Bratislavským hradom na nám. A. Dubčeka uzatvorili kukláči. Pred bránou sa totiž začali schádzať prívrženci extrémnej pravice z rozpusteného zhromaždenia. Chceli sa ísť pokloniť k soche Svätopluka ako jednotlivci a nie organizovaný sprievod. Dav nakoniec rozohnali ťažkoodenci, štyri osoby v tričkách Naše Slovensko ostali ležať na zemi.

Kotlebu zadržali policajti a zobrali do policajného auta, pri zásahu polície bolo zranených niekoľko osôb. Polícia zasiahla po tom, ako starosta Starého mesta Andrej Petrek vyzval zhromaždených, aby sa rozišli. Tí krátko na to však vyhlásili, že zhromaždenie je petičným zhromaždením, aby na rodnom dome Jozefa Tisa v Bytči ostala pamätná tabuľa. Polícia zadržala ďalšie osoby, medzi nimi aj Hlinu, ktorý sa snažil extrémistom zobrať zástavu.

Po zásahu polície sa vrátila pred bránu Bratislavského hradu približne dvadsiatka prívržencov extrémnej pravice. Na hrad sa však nedostali, lebo Národná rada SR vchod uzavrela. Polícia voči nim už nezasiahla.

Iniciatíva UM! protestovala bez diskusie o Svätoplukovi

Slovensko bez fašizmu či Stop politizácii umenia a nacionalizmu – s týmito transparentmi sa popoludní pred budovou Národnej rady SR zhromaždila približne päťdesiatka zväčša mladých ľudí. Prišli protestovať proti násiliu a myšlienkam potláčania ľudských práv i myšlienkam fašizmu a neonacizmu či šíreniu propagandy a populizmu v spoločnosti.

Do ulíc vyšli v reakcii na pochod takzvanej Národnej púte, ktorú organizujú extrémne pravicové hnutia Slovenská pospolitosť a ĽS-Naše Slovensko. „Títo ľudia sa tvária, že ochraňujú národné záujmy, dožadujú sa slobody slova, pritom potláčajú slobodu slova iných – či sú to už homosexuáli, alebo rôzne iné menšiny,“ odôvodnil občiansky aktivista z iniciatívy UM! Robert Mihály. Prečítal pozdravy od zástupcov ľudsko-právnych organizácií Ľudia proti rasizmu, Amnesty International a ďalších, ktorí sú na dovolenke. Práve prázdninové dni sa podľa neho podpísali pod nižšiu účasť, než organizátori očakávali. „Ohlásených bolo približne 200 ľudí,“ priznal Mihály.

Protest iniciatívy UM! mal byť pôvodne spojený s odbornou diskusiou o korektnosti a umiestnení sochy Svätopluka na Bratislavskom hrade. Tú museli organizátori zrušiť. Autor sochy Ján Kulich ani bývalý predseda vlády Robert Fico totiž na ich e-mailovú ani telefonickú pozvánku neodpovedali. Marína Zavacká z komisie, ktorá má relevantnosť sochy posúdiť, sa k výsledkom predčasne vyjadrovať nechcela. „Ak by sme hovorili o tejto soche, bolo by to jednostranné a s tým sa nestotožňujeme,“ odôvodnil Mihály. Pozvanie na podujatie dostalo aj 150 poslancov. V civile s igelitkou v ruke prišiel protest podporiť len Ondrej Dostál z OKS, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke Mosta-Híd. Ako jediná zo zástupcov ľudu sa ospravedlnila Jana Kiššová zo SaS.

„Tá socha v sebe spája to najhoršie zo slovenskej histórie – cez osobu svojho autora spája komunistický režim a cez ten, možno nechtiac vyobrazený gardistický znak, zase ľudácky režim,“ odôvodnil svoju prítomnosť Dostál. Mihály zas poznamenal, že bývalému premiérovi Robertovi Ficovi sa snáď splnil sen o pútnickom mieste, keď socha Svätopluka pritiahla protestujúcich.

Podujatie prišli osobne podporiť aj Romana Schlesinger a Hana Fábry z organizačného tímu májového Dúhového Pride za práva neheterosexuálne orientovaných ľudí. Ten sa skončil útokmi extrémistov. Protestujúci spred parlamentu mali na rozdiel od extrémnych pravicových skupín povolenie prejsť aj k soche Svätopluka. „Vy ste tu načo? Však tu nie je žiadne násilie,“ kričala po dave skupinka piatich dôchodcov. Mihály v nej spoznal muža, ktorý do neho v minulosti na inom proteste hodil vajce.

„Kto vám zaplatil, feťáci? Vy, že ste Slováci?,“ reagovala ďalej skupinka. Dôchodcovia sa prechádzali davom so vztýčeným nápisom v ruke Neznevažujte kráľa Svätopluka. Sympatizanti iniciatívy UM! nad nimi viali dúhovými vlajkami. Pri soche Svätopluka sa napokon protestujúci rozostúpili v tvare srdca.

Policajti odvádzajú aktivistu Alojza Hlinu.
Prejav lídra Ľudovej starny - Naše Slovensko...
+2Zásah polície proti extrémistom pred vstupnou...
641 debata chyba