Stratenú bustu Fica majú policajti

Busta Roberta Fica, ktorá sa z podstavca pred bratislavským Domom odborov stratila 3. augusta, je na Okresnom riaditeľstva Policajného zboru Bratislava III. Jej autorovi Daliborovi Bačovi bola táto skutočnosť oznámená 4. augusta.

08.08.2010 15:37
Robert Fico, busta Foto:
Busta predsedu Smeru Roberta Fica.
debata (31)

Ako informovalo Občianske združenie Verejný podstavec, výtvarník si svoje dielo prevezme na polícii v pondelok (9. 8.), pričom dôjde aj k prehliadke možných škôd s možnosťou verejného zadokumentovania.

Dalibor Bača podal trestné oznámenie 3. augusta pre podozrenie z trestného činu krádeže busty Roberta Fica. Kontroverzné dielo inštaloval sochár na podstavec postavený pôvodne pre bustu Františka Zupku 1. augusta. Jednotný majetkový fond (JMF) zväzov odborových organizácií, ktorý je majiteľom priestoru pred Domom odborov, však nesúhlasil s obsahom autorovej prezentácie a vyzval Baču, aby sochu odstránil.

Keď tak neurobil, zamestnanci Domu odborov ju zahalili bielou plachtou a následne sa stratila. „Doteraz o tom nemáme žiadnu oficiálnu reakciu JMF,“ potvrdil TASR Bača. Zdôraznil, že busta s názvom Doc. JUDr. Robert Fico, CSc. je jeho osobným vlastníctvom a na podstavci vystavoval na základe písomného povolenia JMF.

„Dalibor Bača odmietol odstrániť svoju sochu aj z dôvodu, že JMF ako vlastník podstavca nikdy bližšie nekonzultoval a nevyžadoval obsahovú náplň projektu galérie. Združenie Verejný podstavec nesie plnú zodpovednosť za výstavnú dramaturgiu a vníma ju ako autonómnu kurátorskú kompetenciu, do ktorej nemožno hrubým spôsobom zasahovať neodbornými a jednostrannými krokmi,“ uviedlo v tlačovom vyhlásení združenie Verejný podstavec.

Bača povedal, že vytvoril portrét známeho politika, ktorý si zobral za svoju agendu odhaľovanie sôch národných dejateľov v autorstve výtvarníkov, ktorí boli propagátormi normalizačnej ideológie na Slovensku. Bustu Zupku, odstránenú v roku 1989, totiž spolu s podstavcom realizoval autor sochy Svätopluka na Bratislavskom hrade Ján Kulich.

Verejný podstavec je podľa autorov public-artovým projektom, ktorý je pokračovaním iniciatívy Akú sochu do mesta? (2006) a petície Stop kultúrnej politike v našich mestách (2006). Realizovať sa mal sériou dočasných expozícií na podstavci pred Domom odborov od 1. augusta do 28. októbra 2010.

31 debata chyba