Straníci Liberálnemu domu uverili

Predseda SaS Richard Sulík na eseročke Liberálny dom zatiaľ trvá aj napriek kritike premiérky Ivety Radičovej. Tá so zámerom SaS takto podnikať nesúhlasí a plánuje o ňom so Sulíkom ešte hovoriť.

09.08.2010 21:04
krajcer, sulík, sas Foto:
Šéf parlamentu a strany SaS Richard Sulík (vpravo) založil s ministrom kultúry Danielom Krajcerom a ďalšími spolustraníkmi fi rmu Liberálny dom. Podľa politológa by sa poslanci či ministri nemali púšťať do podnikateľských aktivít.
debata

SaS si tak od vlastných členov, ktorí sú spoločníkmi vo firme, bude prenajímať priestory v budove na Priemyselnej ulici v Bratislave, platiť ich bude zo štátneho príspevku. Myšlienka eseročky, cez ktorú by prúdili aj štátne peniaze do rúk členov strany, podľa politológa Juraja Marušiaka nikdy nemala vzniknúť. Pôvodne si mali v budove prenajímať kancelárie aj poslanci. Z tohto nakoniec Sulík ustúpil. „Povedal by som, že iba hasí požiar,“ dodáva k tomu Marušiak.

O zámere Liberálneho domu hlasovala republiková rada strany. Proti bol len jeden člen, Szilárd Somogyi. „Mal som na to iný názor, nechcel by som to konkretizovať,“ vysvetlil svoje hlasovanie. Ďalší poslanec zo SaS Martin Poliačik nápadu eseročky verí.

Tvrdí, že strana si bude prenajímať sídlo za jasných podmienok. „V Liberálnom dome je jasné, kto ho vlastní a kto koľko peňazí zložil. Praktiky, ktoré používajú iné strany, nie sú transparentné. Nasadzujú si do firiem biele kone,“ obhajuje zámer.

Liberálny dom je však komerčná firma, ktorej zisk nepôjde do straníckej pokladnice, ale rozdelí si ho 16 spoločníkov. Firma tiež môže ďalej podnikať v prenájmoch. Poliačik tvrdí, že to robiť nebude a že sa zameria len na sídlo strany. Zakázať podnikanie jej však nik nemôže, rovnako nemusí zverejniť ani svoje hospodárenie.

Hovorkyňa strany Veronika Gallisová sľúbila, že účtovná závierka firmy bude každý rok prístupná verejnosti. Tento prísľub dostali od vedenia aj ostatní členovia. „Bola to džentlmenská dohoda. Súhlasím však s tým, aby médiá prísnejšie kontrolovali túto firmu, viac ako ostatné,“ dodal Poliačik.

debata chyba