Kontrola strán je málo účinná

Advokát Pavel Nechala sa venuje transparentnosti v politike. V rozhovore pre Pravdu hovorí o kauzách, ktoré sa v poslednom čase spájajú so stranou SaS a jej predsedom Richardom Sulíkom.

09.08.2010 21:22
Richard Sulík Foto:
Predseda parlamentu a šéf SaS Richrd Sulík
debata

Spoločníkmi Liberálneho domu, ktorý založili ľudia zo SaS, je 16 straníkov, z toho dvaja ministri, predseda parlamentu, jeden štátny tajomník. Stretli ste sa už s takouto vplyvnou zostavou spoločníkov?

Určite je neštandardné, ak politici počas výkonu verejnej funkcie zakladajú obchodné spoločnosti. Súčasná právna úprava im síce nezakazuje vlastniť podiely v obchodných spoločnostiach, no na druhej strane aj ako spoločníci vedia ovplyvňovať konanie takejto spoločnosti.

Pri tejto firme hrozí zneužívanie informácií, ku ktorým sa politici dostanú vo svojej funkcii. Je ťažké dokázať takéto porušenie zákona?

Takéto porušenie by sa dalo ľahko odkontrolovať, a to tak, že sa spoločnosť začne uchádzať o verejné prostriedky v súťažiach alebo o dotácie. Tento prípad však skôr poukazuje na problematiku financovania politických strán a hnutí.

K plateniu za poslanecké kancelárie do straníckych pokladníc alebo blízkym osobám dochádzalo aj v predchádzajúcich obdobiach. Ani novonastupujúca vláda sa však nezaviazala v programovom vyhlásení tento problém riešiť.

Je riešením aj sprísnenie pravidiel pre spoločníkov – politikov?

Právnej úprave tzv. konfliktu záujmov chýba predovšetkým efektívny orgán jej uplatňovania. Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií si túto úlohu neplní. Otázkou tiež zostáva, či je daný príspevok účelne vynaložený a plní deklarované ciele, teda či poslanci kancelárie využívajú a stretávajú sa s voličmi.

Môže sa táto eseročka dostávať častejšie do podozrení z klientelizmu ako ktorákoľvek iná?

Daná eseročka by nemala podnikať so štátom ani so spoločnosťami, ktoré so štátom podnikajú. Určite by sa dostávala do konfliktu záujmov, a teda do podozrenia z uprednostňovania záujmu jej spoločníkov pred záujmom verejnosti. K očiste politického prostredia by viac prispelo dotiahnutie kontroly financovania strán, ako zakladanie podobných spoločností.

Je Sulíkov nedávny let do Rakúska rovnakým prešľapom ako v minulosti návšteva exministra Jána Počiatka na jachte finančníkov v Monaku?

V prípade exministra Počiatka sa kritizovalo stretávanie sa s podnikateľmi, ktorí podnikajú v oblasti bankovníctva. Vznikalo aj podozrenie z úniku informácií o výmennom kurze slovenskej koruny. To, že si pán Sulík prenajal lietadlo, nie je v zásade problém.

Rovnako si môže požičať auto a nikomu sa to nebude zdať zvláštne. Problémom by to bolo, ak by za let neplatil alebo sa stretával s osobami, ktoré následne vyhrávajú verejné súťaže.

Čo všetko by mal predseda parlamentu predložiť, aby sa pred verejnosťou očistil?

Doklad o zaplatení za let by mal byť nevyhnutnosťou. Podobne sa v minulom volebnom období bránil predseda SNS Ján Slota. Mal by tiež zvážiť poskytnutie ďalších informácií aj keď išlo o súkromnú záležitosť.

debata chyba