Sulík ustúpil. Zatiaľ

Súkromná eseročka Liberálny dom, ktorú vlastní šestnásť členov strany SaS, sa premení na stranícku firmu. Toto je výsledok rokovaní medzi premiérkou Ivetou Radičovou a šéfom liberálov Richardom Sulíkom.

10.08.2010 10:54 , aktualizované: 11.08.2010 08:11
Sulík, SaS, Liberálny dom Foto:
Predseda SaS Richard Sulík potvrdil, že súkromná eseročka Liberálny dom, ktorú vlastní šestnásť členov strany, sa premení na stranícku firmu.
debata (152)

Súkromná eseročka Liberálny dom, ktorú vlastní šestnásť členov strany SaS, sa premení na stranícku firmu. Toto je výsledok rokovaní medzi premiérkou Ivetou Radičovou a šéfom liberálov Richardom Sulíkom. Spoločníci do firmy vložili 1,275 milióna eur a za túto sumu ju od nich odkúpi strana Sloboda a Solidarita z príspevku, ktorý dostala od štátu. Potvrdil to predseda strany Richard Sulík. Výsledky hospodárenia straníckej firmy bude musieť strana raz za rok zverejniť na svojej webovej stránke a predložiť Národnej rade.

Politológ Rastislav Tóth hovorí, že je dobre, že premiérka presadila lepší variant oproti vulgárnejšiemu. „Nemyslím si však, že by sa SaS z toho poučila a začala sa správať ako sa na štandardnú politickú stranu patrí. Budú to skúšať ďalej. Sú totiž z vlády nevyhoditeľní,“ dodal politológ.

Vrcholoví funkcionári strany a poslanci pôvodne chceli cez súkromnú eseročku podnikať v oblasti prenájmov. Na to plánovali kúpiť budovu na Priemyselnej ulici v Bratislave a umiestniť tam sídlo strany aj poslanecké kancelárie. Týmto by straníci zarábali na štáte. Hoci by zákon neporušili, analytici upozorňovali na ich zlyhanie v oblasti etiky a morálky. „Podcenili sme citlivosť verejnosti, ktorá už zažila viacero prípadov nekalého financovania politických strán. Priznávame si chybu,“ ospravedlnil sa za tento zámer Sulík.

Politológ Tóth sa domnieva, že SaS už nepočíta s tým, že pôjde ešte do volieb a voliči sú jej ľahostajní.

V Liberálnom dome po novom vytvoria priestory pre poslancov strany na stretávanie sa s občanmi, nebudú však financované zo štátneho príspevku na kancelárie. SaS chce zároveň iniciovať zmenu zákona, aby nebolo možné použiť štátny príspevok na poslanecké kancelárie v Bratislave, pretože poslanci už majú svoje priestory pri Hrade.

Po stretnutí s premiérkou sa Richard Sulík bude musieť obhajovať ešte raz. Tentoraz na výbore pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý bude v stredu ri­ešiť jeho let do Salzburgu. Šéfka výboru Renáta Zmajkovičová (Smer) pre agentúru TASR potvrdila, že výbor začne konanie voči Sulíkovi v súvislosti s jeho letom. „Ak nám preukáže, že všetky finančné náležitosti boli z jeho strany splnené, uvidíme, aká bude rozprava,“ povedala Zmajkovičová. Nespresnila, čo Sulíkovi hrozí, ak let nevysvetlí. „Nechám to na to, čo bude na výbore,“ dodala.

Richard Sulík si vyrazil na výlet do Salzburgu za kulinárskym zážitkom súkromným lietadlom, ktoré patrí spoločnosti blízkej podnikateľovi Vladimírovi Poórovi. Všetko si mal hradiť sám. Predseda parlamentu vysvetľoval, že výlet vymyslel jeho priateľ, pilot Ivan Zemanovič, ktorý je úspešným podnikateľom. Zemanovič je členom predstavenstva firmy Tecton, ktorá sa zaoberá dodávkou a servisom počítačovej a kancelárskej techniky. Podľa vestníka verejného obstarávania Tecton od roku 2006 získal zákazky aj u štátnych inštitúcií. Medzi nimi boli Národná banka Slovenska, colné riaditeľstvo, štátna veterinárna a potravinová správa, ministerstvo dopravy. Najčastejšie dodáva tovar a služby Slovenskej technickej univerzite v Bratislave a Trnavskej univerzite, ktoré sú tiež verejnými obstarávateľmi. Podľa advokáta Pavla Nechalu by Sulík mal problém obhájiť let vtedy, ak by podnikatelia, ktorí s ním boli, vyhrali verejnú súťaž po výlete.

152 debata chyba