Radičová prisľúbila Ficovi, že s imunitou počká

Pri ústavnom zákone o obmedzení poslaneckej imunity sa medzi koalíciou a opozíciou možno črtá dohoda. Naznačila to diskusia premiérky Ivety Radičovej so šéfom najsilnejšej opozičnej strany Smer Robertom Ficom v Sobotňajších dialógoch v Slovenskom rozhlase.

16.08.2010 08:46
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata

Fico vláde vyčítal, že zákon predložila do parlamentu už teraz, hoci 18. septembra bude imunita jednou zo šiestich referendových otázok. To, že zákon chce schváliť v parlamente ešte pred referendom, vidí Fico ako snahu o zmarenie všeľudového hlasovania.

Premiérka Ficovi vyčítala, že o zmarení hlasovania nemôže byť ani reči, keďže sa otázky v ňom netýkajú len imunity. „Ak je to jediná z prekážok, som ochotná ju splniť a druhé čítanie zákona bude po referende,“ reagovala Radičová. Dodala, že tým riskuje, že prípadnú nízku účasť na hlasovaní môže opozícia využiť a tvrdiť, že občania obmedzenie imunity nechcú. Sociológ Pavel Haulík dodáva, že v tomto prípade je pravda na strane Fica.

„Referendum iniciovala strana, ktorá je súčasťou koalície. Preto nie je celkom zmysluplné, ak chce zákon schváliť v parlamente ešte pred referendom. Všeľudové hlasovanie je najvyššia forma priamej demokracie a má väčšiu kredibilitu ako voľby či parlamentné hlasovanie, hoci u nás sa to vo verejnosti ešte nevžilo,“ podotkol Haulík.

Robert Fico podporu zákona podmieňuje ďalšími zmenami. Prekáža mu, že zákon chce obmedziť imunitu aj u sudcov. Ak táto časť zo zákona vypadne, je ochotný o podpore diskutovať. Tiež povedal, že sa nechce dožiť situácie, keď „ambiciózny minister vnútra mi postaví pred stranu Smer desať iniciatívnych policajtov, ktorí nás budú buzerovať od parkovania na tráve po neviem čo všetko, lebo to bude vynikajúci nástroj, ako likvidovať slovenskú opozíciu“. Radičová na to reagovala: „Ak by vás náhodou išli šikanovať preto, že ste opozícia, ja osobne vás ochránim.“

Návrh na zúženie imunity poslancov a sudcov prešiel minulý týždeň do druhého čítania. Hlasovalo zaň 81 zo 144 poslancov. Okrem koalície zákon podporili Anna Belousovová a Igor Štefanov zo SNS. Na jeho schválenie potrebuje koalícia ústavnú väčšinu, čo je 90 hlasov. Okrem koaličných 79, musí návrh podporiť aj 11 opozičných poslancov.

V diskusii sa dvaja lídri venovali téme programového vyhlásenia vlády a pôžičke Grécku. Fico viackrát upozorňoval na to, že Smer je najsilnejšia politická strana, s ktorou musí táto koalícia počítať. Radičovej tiež pripomenul jej zlyhanie ako poslankyne, keď v minulom volebnom období hlasovala za kolegyňu Táňu Rosovú, a preto sa vzdala poslaneckého mandátu. „To sú fakty, ktoré nemôžete vymazať. Mojou povinnosťou je vám to pripomínať,“ odpovedal Fico na otázku, prečo túto vec opäť vyťahuje. Radičová tento útok odrazila so slovami, že „toto bremeno je to najľahšie, ktoré si vzala na plecia a vie ho vždy obhájiť“.

Pavel Haulík k tomu dodáva, že táto téma už nie je aktuálna. „Medzičasom boli voľby a voliči o tom, ako sa Radičová vzdala mandátu, vedeli vopred,“ vysvetlil sociológ.

debata chyba