Gazprom má na Slovensku dvojníka, peniaze má v ňom údajne aj Fico

Ruský plynárenský koncern Gazprom má na Slovensku svojho dvojníka. V obchodnom registri bola totiž pred týždňom zaregistrovaná spoločnosť Gazprom s.r.o. so základným imaním vo výške pol miliardy eur. Suma je na Slovensko obrovská, ale ruský Gazprom zatiaľ nemá formálny dôvod obviňovať Gazprom s.r.o. z nejakých nekalostí, napísal ruský denník Kommersant. Za slovenským Gazpromom môžu byť podľa denníka aj peniaze bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

17.08.2010 11:36 , aktualizované: 15:56
debata (198)

Do základného imania firmy Gazprom s.r.o. vniesli 150 miliónov eur jej zakladatelia, firma Marica Limited registrovaná na Malte a slovenský Priemyselný park Partizánske. Za touto firmou, ktorá prispela sumou 15 miliónov eur a v slovenskom Gazprome má štvrtinový podiel, „stoja peniaze expremiéra Roberta Fica“, citoval denník nemenovaného slovenského obchodníka s plynom. Kommersantu sa však nepodarilo informáciu overiť. O firme Marica zdroj nič nevedel, ale na Malte si možno firmu zaregistrovať aj cez internet.

Ruský plynárenský gigant tvrdí, že Gazprom s.r.o. nemá ku koncernu, ani k jeho dcéram, z ktorých je na Slovensku zaregistrovaná britská firma Gazprom Marketing and Trading (GMT) kvôli licencii na veľkoobchod s elektrickou energiou, žiadny vzťah. Nič spoločné ruský Gazprom podľa svojho vyjadrenia nemá ani s konateľom slovenskej firmy Nikolajom Medvedevom, ktorý sa zdá, že je menovcom šéfa Gazpromu-exportu Alexandra Medvedeva.

Gazprom s.r.o. si zaregistrovala široké spektrum činností od nákupu a predaja tovaru až po reklamu a prieskumy verejnej mienky, ale bez zmienky o nosičoch energie.

„Obchodná značka Gazprom je na Slovensku právne chránená, tak ako vo väčšine krajín. Avšak nie vždy sa podarí predísť pokusom zneužiť ju,“ spresnili zástupcovia ruského monopolu. Gazprom podľa denníka už začal preverovať, kto sa za Maric skrýva, ako aj menovca viceprezidenta Gazpromu. „Ak sú to svedomití ľudia a právne nejde o žiadny podfuk, potom nie je problém. Hlavne aby nezneužívali našu značku na plynovom trhu,“ citoval denník vyjadrenie koncernu. Ten však prípadné napadnutie registrácie nevylučuje.

Smer: Je to absolútny nezmysel

Strana Smer jednoznačne popiera informácie ruského denníka Kommersant. Na otázku či Smer bude článok komentovať a či vie vylúčiť, že sa tieto informácie zakladajú na pravde, Glendová reagovala, že ide o „absolútne nezmysly“.

Naposledy mal Gazprom problémy so zahraničnými dvojníkmi pred viac ako piatimi rokmi. Častejšie sa s problémom stretávajú ropné firmy ako Lukoil, Bašněfť či Ufaněftechima, ktorých menovci sa snažili podvodne nalákať obchodných partnerov a investorov aj falošnými internetovými stránkami. Podľa šéfa firmy RusEnergy Michaila Krutichina je však suma základného imania Gazprom s.r.o. príliš veľká, než aby šlo o „cumlík“ či politické hranie.

Kommersant pripomenul, že Slovensko spolu s Bulharskom najviac utrpelo plynovou krízou na začiatku minulého roka, kedy rusko-ukrajinský spor načas prerušil dodávky ruského zemného plynu do Európy. Slovenský plynárenský podnik SPP sa potom ako jediný z európskych odberateľov Gazpromu obrátil na parížsku arbitráž so žiadosťou o náhradu škôd, medzitým však žalobu stiahol. Gazprom dodáva Slovensku asi 6,5 miliardy metrov kubických plynu ročne.

198 debata chyba