Žraloci sa možno dočkajú, predaje nemocníc sú stále v hre

Finančné skupiny sa možno dočkajú a budú môcť skupovať aj fakultné nemocnice. Vláda si nechala otvorenú cestu pre privatizáciu nemocníc, hoci v programovom vyhlásení sľubovala opak. Novela zákona o poskytovateľoch, ktorá je v pripomienkovacom konaní, privatizáciu nezastavuje. Rieši premenu štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

19.08.2010 11:17
debata (3)

Pod ministerstvo zdravotníctva dnes spadá 12 fakultných nemocníc vrátane detských, ďalej psychiatrické nemocnice, liečebne, národné ústavy tuberkulózy či reumatických chorôb, centrá pre liečbu drogových závislostí. Po ich premene na akciové spoločnosti štát stále môže predať 49 percent ich akcií. Prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula to nepovažuje za dobrú správu. „Nesúhlasím s myšlienkou zmeny nemocníc na akciové spoločnosti, pretože odtiaľ je len krok k ich privatizácii. Za nebezpečnú považujem transformáciu najmä fakultných nemocníc, ktoré majú pacientov s komplikovanými zdravotnými stavmi,“ povedal Dragula.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) tvrdí, že ak aj v zákone nie je zákaz predaja akcií, on privatizáciu nedopustí. „Išiel by som sám proti sebe, nemocnice zostanú štátne. Na akciové spoločnosti ich meníme preto, aby sa už nezadlžovali. Vo forme obchodnej spoločnosti budú totiž musieť hospodáriť vyrovnane,“ povedal. Privatizáciu však nevylúčila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). „Fakultné nemocnice vyrábajú stratu, sú dlžníkmi na poistnom a nie je možné každý rok ich oddlžovať. Aké riešenie pre ne navrhneme, bude predmetom rokovaní,“ tvrdila Radičová. Dodala, že teraz je prioritou, aby vláda nastavila pravidlá pre refundáciu doplatkov za lieky u citlivých skupín ako sú dôchodcovia a ZŤP.

Fakultné nemocnice dnes vyrábajú stratu, ktorá sa pohybuje zhruba od 100 do 150 miliónov eur. Exminister zdravotníctva Richard Raši tvrdí, že do tejto situácie spadli vďaka kríze, ktorá sa odrazila na vyzbieraných odvodoch. „Problémom je tiež to, že štát stále platí málo za svojich poistencov,“ dodal Raši. Pri ich zmene na akciovky hrozí, že sa pre dlhy ihneď dostanú do konkurzu. A cez konkurz ich môžu ovládnuť súkromné firmy. Dragula upozorňuje, že záujem súkromníka je mať vždy zisk. „Niektorí komplikovaní pacienti a zákroky sú drahé a stratové. O takýchto pacientov nebude mať súkromný majiteľ záujem. Kto ich bude liečiť?“ pýta sa Dragula. Tomáš Szalay z Health Policy Institutu priznáva, že dlhy fakultných nemocníc môžu spôsobiť problémy. „Ich riešenie však musí byť výsledkom politickej dohody,“ povedal Szalay.

Zmene fakultných nemocníc na akciové spoločnosti sa vyhol bývalý minister zdravotníctva druhej Dzrindovej vlády Rudolf Zajac, ktorý model akcioviek presadil v rámci reformy. Nemocnice by sa mali transformovať najneskôr do 31. decembra 2011.

V zdravotníctve dnes podnikajú len silné skupiny ako Penta, Agel a Medirex.

3 debata chyba