Ochranári pritlačili na Simona

Občianski aktivisti a ochranári opäť dávajú o sebe počuť. Ministerstvu pôdohospodárstva odovzdali petíciu proti výstavbe ropovodu cez Žitný ostrov s 50-tisíc podpismi a zaslali mu aj dve hromadné pripomienky v súvislosti s poľnohospodárskou pôdou.

21.08.2010 16:55
debata (1)

Od vlády zároveň žiadajú, aby odvolala vedenie spoločnosti Transpetrol, ktorá mala ropovod stavať s rakúskou firmou OMV. Občianski aktivisti predstaviteľov Transpetrolu obvinili, že verejnosť klamali, keď tvrdili, že projekt nemôžu ovplyvniť. Podľa Miroslava Draguna, predsedu občianskeho združenie Nie ropovodu cez Žitný ostrov, sa ukázalo, že slovenská strana mala v tejto veci rozhodujúce slovo. Zavádzať mal aj exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer), ktorý s Rakúšanmi už podpísal memorandum o výstavbe.

Dohodnúť nové podmienky teraz podľa ministra hospodárstva Zsolta Simona (Most-Híd) musí Jahnátkov nástupca Juraj Miškov (SaS). „My nehovoríme, že ropovod nemôže byť, ale nie cez Žitný ostrov,“ zdôraznil Simon. Vláda si do svojho programu stanovila, že ropovod cez Žitný ostrov, ktorý je významným zdrojom pitnej vody, nepovedie.

Dve hromadné pripomienky poslali ekológovia na ministerstvo pôdohospodárstva pre vyhlášku o odvodoch za vyňatie poľnohospodárskej pôdy. V nej Simon znížil odvody z 6 až 15 eur za štvorcový meter na desať centov, čím zlacnil stavanie na pôde. Simon razí opačný trend ako únia, ktorá sa uberá cestou ochrany pôdy aj tým, že zástavbu sa snaží posúvať na opustené miesta. Ministerstvo by malo teraz autorov pripomienok pozvať na konanie. Pravde však za týždeň nedokázalo povedať, kedy stretnutie bude.

„Budeme sa pýtať na argumentáciu, prečo k tomuto kroku došlo. Oficiálny argument ministra, že bolo udeľovaných veľa výnimiek, nie je relevantný v zmysle ochrany pôdy,“ vysvetlil Daniel Lešínsky z občianskeho združenia Centrum pre trvalo udržateľné alternatívy, ktorý bude na rokovaniach na ministerstve zastupovať verejnosť. Uvoľnenie podmienok na vyňatie pôdy sa týka predovšetkým Žitného ostrova, kde je najúrodnejšia pôda. Lešínsky vysvetľuje, že najkvalitnejšie pôdy 1. až 4. bonity znamenajú niečo ako formula jeden. „Keď ich zastaviame, nikdy ich viac nevyrobíme,“ dodal Lešínsky.

1 debata chyba