Od referenda SaS sa zvyšok koaličných strán odvracia

Vládne strany nemienia mať s referendom SaS nič spoločné, v kampani sa jej pomôcť nechystajú. Na presviedčanie občanov nemienia míňať peniaze. Ochotné sú nanajvýš tak ľudí tesne pred konaním referenda vyzvať, aby aktívne prejavili svoj názor a k urnám prišli.

24.08.2010 07:32
koalícia, radičová, figeľ, sulík, bugár Foto:
Koaliční lídri zľava: Ján Figeľ, premiérka Iveta Radičová, Richard Sulík a Béla Bugár.
debata (169)

Richard Sulík to však nevzdáva a o prípadnej výraznejšej podpore chce s koaličnými partnermi ešte hovoriť. „O podpore sa ešte bude rokovať,“ odpovedal na otázku, či sa do predreferendovej kampane zapoja zvyšné koaličné strany.

Člen Prezídia SDKÚ Jozef Mikuš povedal, že orgány SDKÚ sa referendom podrobnejšie nezaoberali. Osobne ho považuje za zbytočné. „Logicky sa teda domnievam, že SDKÚ sa nezapojí do kampane,“ dodal s tým, že predsedníčka vlády Iveta Radičová sa viackrát vyjadrila, že referendum je zbytočné mrhanie peniazmi.

Aj šéf poslaneckého klubu Most-Híd László Soylmos povedal, že strana sa špeciálne nebude angažovať. „Vnímam to ako stranícku záležitosť SaS,“ poznamenal. Referendum označil za volebný ťah sulíkovcov, nie spoločné rozhodnutie koalície. Pripustil však, že strana možno vyzve sympatizantov, aby sa na referende zúčastnili.

Pavol Abrhan (KDH) pripomenul, že časť referendových otázok sa podarilo presadiť do vládneho programu. Politológ Tomáš Koziak neutrálny postoj vládnych strán k referendu hodnotí ako dôsledok toho, že s ním v súčasnej podobe nesúhlasia. Zvedavý je na kampaň SaS, nemyslí si však, že by účasť prekročila potrebné nadpolovičné kvórum.

SaS mieni na kampaň použiť zhruba 130-tisíc eur. V referende sa majú ľudia vyjadriť k šiestim otázkam – zrušeniu koncesionárskych poplatkov, k tlačovému zákonu, voľbe poslancov prostredníctvom internetu, obstarávacej ceny limuzín maximálne 40-tisíc eur, zníženiu počtu poslancov parlamentu zo 150 na 100 a k priestupkovej imunite poslancov. Práve ústavný zákon o obmedzení imunity je v parlamente v druhom čítaní.

169 debata chyba