Diviaky migrujú, rizikom pre vodičov sú najmä v noci

Nehoda, pri ktorej v utorok v noci na hlavnom ťahu medzi Trnavou a Nitrou zrazil kamión 24 diviakov, sa môže v tomto období kedykoľvek zopakovať. Z lesov sa totiž na polia sťahuje časť zvierat a ich cesty vedú aj cez diaľnice.

24.08.2010 16:43
diviak, poľovník Foto:
Poľovník Baltazár Molnár tvrdí, že práve koncom leta diviaky smerujú na kukuričné polia.
debata (3)

Migrujúce stáda sú pre vodičov nebezpečné najmä v noci. Slovenské cesty sú oproti zahraničným o to rizikovejšie, že na väčšine úsekov nemajú takzvané ekokoridory, cez sa ktoré môže zver presúvať.

Havária, ktorá sa stala v noci na utorok pri obci Pata, zablokovala cestu na takmer dve hodiny. Šofér, ktorý narazil do migrujúceho stáda diviakov, vyviazol bez zranení, no hasiči museli vyčistiť vozovku.

Podľa členov Slovenského poľovníckeho zväzu zverina bežne migruje cez cesty, no na podobne závažný prípad si nepamätajú. „Je to niečo mimoriadne. Stáva sa, že auto zachytí jedného či dvoch diviakov, je to časté najmä medzi Vlčkovcami a Sereďou, tiež pri Červeníku či Trakoviciach,“ povedal tajomník okresnej organizácie v Trnave Eliáš Vajči.

Rizikovým obdobím pre vodičov je koniec leta a neskôr koniec októbra. Diviaky schádzajú z lesov do polí, kde nachádzajú úkryt a množstvo potravy. Keď poľnohospodári v októbri zbierajú posledné plodiny, diviaky sa vydávajú na cestu domov a znova môžu križovať cesty. „Podľa niektorých odborníkov dokážu pri hľadaní potravy prekonať za noc aj 80 kilometrov,“ uviedol poľovník Baltazár Molnár z Galanty. Vyše dvadsaťčlenná diviačia rodina, ktorú včera pri obci Pata zrazil kamionista, podľa neho smerovala z tríbečských lesov blízko Nitry na kukuričné polia.

Molnár upozornil, že aj nové diaľnice porušia tradičné migračné trasy lesnej zvery. V Rakúsku či v Nemecku sa bežne stavajú ekokoridory – nadchody alebo podchody, kde zver môže pokojne prejsť cez cestu a neohrozuje pritom vodičov. U nás podobné stavby nie sú, s výnimkou diaľnice pri Poprade. Plot pre diviaka nie je žiadna prekážka. Keď naďabí na zvodidlá, kráča pozdĺž nich, kým nenájde medzeru.

Ekokoridory nevzniknú ani na trase budúcej diaľnice medzi Nitrou a Zlatými Moravcami. Potvrdila to aj hovorkyňa spoločnosti Granvia Construction Lenka Kubejová. Zvieratá však podľa nej predsa len budú mať nejaké možnosti, ako migrovať bez ujmy. „Pozdĺž trasy novej rýchlostnej cesty bude viacero mostných objektov, popod ktoré bude môcť zver prechádzať.“

3 debata chyba