Či lieky zdražejú, ešte nie je isté

Ohlasované zámery v zdravotníctve sa každú chvíľu menia. Predpisovanie účinnej látky na recept namiesto konkrétneho lieku u lekára môže mať inú podobu a rovnako už neplatí plánované zdražovanie liekov.

26.08.2010 09:02
lieky, peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata

Od októbra mali ľudia pôvodne za lieky celkovo doplácať o 24 miliónov eur viac ako dnes. Taký bol návrh kategorizačnej komisie pri ministerstve zdravotníctva, ktorá každý štvrťrok upravuje ceny a doplatky liekov. Ten sa však zmení. „Bol to len prvý nástrel. Celkové doplatky budú určite nižšie ako 24 miliónov eur,“ povedal predseda komisie Adam Hlôška. Komisia návrh podľa neho schválila preto, lebo v čase, keď zasadala, mali v nej prevahu zástupcovia zdravotných poisťovní. Tí nové ceny vtedy nastavili tak, aby poisťovne samy hradili menej a pacienti viac. „Komisia rokovala tesne po voľbách a zástupcovia poisťovní prehlasovali ostatných. Bývalý minister jej rozhodovanie už nemohol ovplyvniť a súčasný minister ešte nemohol,“ vysvetlil Hlôška.

Pôvodný návrh poisťovní by pacientom zvýšil výdavky. Skupina liekov, kde je dnes doplatok do 3,5 eura, sa mala zúžiť asi o 280 liekov. Zároveň sa mal zvýšiť počet liekov s doplatkom od troch do piatich eur. A až 180 nových liekov malo pribudnúť v skupine s vysokým doplatkami nad päť eur.

K návrhu teraz prebieha pripomienkové konanie, podľa ktorého sa upraví výsledný návrh. Ten bude známy asi v polovici septembra.

Rovnako nejasný koniec má zatiaľ aj ohlasovaná novinka v predpisovaní liekov, a to, že lekár na recept napíše len účinnú látku lieku a konkrétny liek si pacient po rade lekárnika vyberie sám. Zástupcovia Slovenskej lekárskej komory o tom už rokovali s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom. „Naša základná otázka pre ministra bola – či lekárnik potom, keď poradí pacientovi liek, aj prevezme zodpovednosť za liečbu. Dohodli sme sa, že k predpisovaniu účinnej látky sa ešte stretneme spolu s lekárnickou komorou,“ povedal prezident lekárskej komory Milan Dragula. Jedným z možných riešení je, že by lekár v určitých prípadoch, napríklad pri vybratých diagnózach alebo alergii, na zadnú stranu receptu označil, ktorý liek by mal pacient dostať a ktorý lekárnik nesmie vymeniť.

Hovorca lekárnickej komory Peter Stanko upozorňuje, že predpisovanie účinnej látky asi nebude témou najbližších dní. „Najprv musí parlament schváliť zmenu zákona o lieku, a tú sme ešte nezaregistrovali,“ podotkol.
Minister Uhliarik si od predpisovania účinnej látky sľubuje ušetrenie peňazí. Podľa neho totiž lekári vypisovali lieky podľa lobingu farmaceutických firiem a nie tak, aby šetrili zdroje. Lekári obvinenia odmietli. Upozorňovali, že viacero liekov s rovnakou účinnou látkou môže mať rôzne vedľajšie účinky a praktické skúsenosti s nimi majú práve oni a nie lekárnici.

debata chyba