Tomanová: Zúžením imunity chce koalícia umlčať opozíciu

Návrh na zúženie poslaneckej imunity je hračkou, ktorou chce koalícia odviesť pozornosť verejnosti od závažných ekonomických a sociálnych problémov na Slovensku. Na rokovaní parlamentného sociálneho výboru to vyhlásila opozičná poslankyňa Národnej rady a bývala ministerka práce Viera Tomanová (Smer).

26.08.2010 14:02
debata (35)

„V porovnaní s inými štátmi môžeme konštatovať, že rozsah imunity je u nás výrazne obmedzený,“ zhodnotila. Podstata problému podľa nej totiž nespočíva v ochote obmedziť rozsah imunity.

„Súčasná vláda od prvého dňa prevzala moc a namiesto riešenia vážnych sociálnych a ekonomických problémov hľadá možnosti rekriminácie predchádzajúcej vlády,“ zdôraznila.
Predseda Mostu-Híd Béla Bugár s tvrdeniami poslankyne nesúhlasil. Upozornil pritom, že v mnohých členských krajinách Európskej únie (EÚ) je systém ešte prísnejší.

„Zabúdate napríklad na to, ako vystupoval bývalý predseda vlády Robert Fico (Smer), keď hovoril opozičným poslancom, že mali by čušať a tešiť sa, že nesedia niekde inde? Zároveň ste vystupovali v médiách a pýtali sa na jedného poslanca SMK, ktorého prichytili podguráženého a nedalo sa s ním nič robiť. Preto budem hlasovať za návrh tohto ústavného zákona,“ reagoval.

Proti návrhu na zúženie imunity sa na pôde výboru ohradil aj opozičný poslanec Branislav Ondruš (Smer). Podľa neho „existuje čoraz viac celkom jasných dôkazov, že sa vytvára silná atmosféra umlčiavania opozičných hlasov“.

„Dôkaz sú silné slová, ktoré musia byť preukázateľné. A ja som nepočula ani jeden dôkaz. Ak sa preukázateľne vyvíjal nátlak na poslancov, sú na to organy činné v trestnom konaní,“ pripomenula ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

35 debata chyba