Merkelová bola ostrá a Radičová to prehnala

Slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej na adresu novej slovenskej vlády označujú politológovia za nezvyčajne ostré. Merkelová počas návštevy premiérky Ivety Radičovej v Berlíne povedala, že keby po júnových voľbách neprišlo k zmene vlády, celá pomoc Grécku by dopadla inak.

26.08.2010 21:03
Radičová, Merkelová Foto:
Vyjadrenia Angely Merkelovej o tom, že keby po voľbách neprišlo na Slovensku k zmene vlády, dopadla by pomoc Grécku inak, považujú analytici za ostré
debata (148)

Za „neobyčajne ostré“ považuje Merkelovej vyjadrenie napríklad český politológ Jiří Pehe. Podľa neho vyjadrujú jej slová znepokojenie Nemecka ako hlavného ťahúňa eurozóny nad tým, že Slovensko odmieta byť solidárne s ostatnými krajinami eurozóny. „Je tam veľmi silný signál,“ myslí si Pehe. Nevylúčil, že ak by Slovensko náhodou v budúcnosti samo potrebovalo solidaritu, tak sa môžu viesť diskusie, či ho podporiť.

Podľa politológa Michala Horského už samotný fakt, že Merkelová spomína pri návšteve premiéra vlády spriatelenej krajiny politiku predošlej vlády, je mimoriadne vážne vyslovenie nespokojnosti s postojom súčasnej vlády. Horský tiež upozorňuje na stanovisko skupiny Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente, kam patrí aj Merkelovej CDU, ktorá označila rozhodnutie nepožičať Grécku za neakceptovateľné. Zo Slovenska sú členmi tejto skupiny dve vládne strany – SDKÚ a KDH.

Exministri o slovách Merkelovej

Bývalý minister zahraničných vecí Ficovej vlády Ján Kubiš si myslí, že „samozrejme, je to vyjadrenie nespokojnosti, ale netreba to čítať doslovne“. Dodáva tiež, že pokračujúcimi vyjadreniami premiérky Radičovej a šéfa rezortu diplomacie Mikuláša Dzurindu sa Slovensko ukazuje ako nezodpovedný partner.

Podľa exministra zahraničia Dzurindových vlád, europoslanca Eduarda Kukana kancelárka len potvrdila nemeckú pozíciu v otázke pôžičky. „Angažovanosť Nemecka bola veľmi silná, preto použila takúto tvrdú formuláciu.“ Podľa jeho informácií sú u mnohých politikov a mienkotvorných osobností veľmi dobre prijímané stanoviská ministra Dzurindu, ako odôvodňuje rozhodnutie nepožičať Grécku. O spolupráci s Nemeckom exminister povedal, že ide o spoluprácu dvoch a bude záležať aj na Merkelovej. „Nekrčme sa stále, majme trochu sebavedomia“ povedal.

Ospravedlnenie je problém

Ešte horšie ako Merkelovej konštatovanie však je to, čo urobila Radičová. Kritiku si od nich vyslúžila za vyjadrenie, že bude žiadať Brusel o oficiálne ospravedlnenie a že nevolený člen bruselskej administratívy eurokomisár Olli Rehn, ktorý povedal, že Slovensko porušilo princíp solidarity, by mal vážiť svoje slová.

Žiadosť o ospravedlnenie je podľa exministra Kubiša absolútne scestná. „Neviem, odkiaľ pramenia takéto výkriky. On sa nemá za čo ospravedlňovať. Naopak, myslím si , že to bolo prihrubé vo vzťahu ku komisárovi.“ Hovorí, že hrubé útočenie na komisára len škodí záujmom Slovenska a jeho imidžu. Upozorňuje tiež, že náš imidž v únii si netreba mýliť s tým, že verejná mienka v EÚ a na Slovensku je proti pôžičke. „To sú dve veľmi rozdielne veci. Zbieranie populistických bodov vo verejnej mienke poza chrbát politikov, ktorí nesú zodpovednosť za takéto rozhodnutie vo svojich krajinách ako napríklad pani Merkelová, ktorá nastavila kožu, to určite tieto štáty neoceňujú, či už to povedia nahlas alebo nie,“ dodal Kubiš.

Kukan sa vyslovil tiež kriticky, hoci jemnejšie. „Myslím si, že to je už niečo navyše,“ povedal. Podľa neho eurokomisár Rehn vyjadril väčšinový názor členov EÚ a Európskej komisie a má na to plné právo. „Môžeme mu oponovať, ale ak v diskusii povie niečo iné, nežiada sa ospravedlnenie. Ten názor sa buď prijíma, alebo odmieta,“ poznamenal Kukan.

Peheho žiadosť o ospravedlnenie udivila. „Je v celku nediplomatické a určite budí rozpaky, keď sa slovenská premiérka takto vyjadruje na adresu Bruselu. Zbytočne vyvoláva roztržku, ktorá by vôbec nemusela byť,“ myslí si Pehe. Politológ Horský označil žiadosť slovenskej premiérky za prejav „mimo všetkých zvyklostí, aj možností“. Pripomenul, že Rehn je predstaviteľ komisie, ktorý sa zodpovedá predsedovi Barrosovi a poslancom Európskeho parlamentu.

148 debata chyba