Matka, ktorá hľadá syna v Káhire, prosí o pomoc šéfa diplomacie Dzurindu

Matka štvorročného Adama, ktorého už viac ako rok a pol hľadá v egyptskom hlavnom meste, je zúfalá. So žiadosťou o pomoc sa listom obrátila na ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu Adamova stará mama a chce, aby Slovensko neprijalo nového egyptského veľvyslanca, kým egyptská polícia a zodpovedné orgány nezabezpečia návrat jej vnuka späť domov.

27.08.2010 14:02
Mikuláš Dzurinda Foto:
Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda
debata (35)

„Alebo sú bezproblémové diplomatické vzťahy s Egyptom viac ako život a budúcnosť malého Adamka?“ pýta sa ministra Emilia Mikulášiová vo svojom liste.

Katarína Azab, Adamova matka, hľadá svojho syna po Káhire, odkedy s ním jej manžel odišiel. „Ja som v Káhire, odkedy ho uniesol, psychicky by som to nezvládla, keby som odišla,“ povedala dnes pre TASR. Pátraniu prostredníctvom právnika a súkromného detektíva venovala už všetky úspory. Posledná informácia od detektíva je, že Adam chodí do škôlky. Otcova rodina z nižšej vrstvy má vraj ďalšie informácie, odmieta však s kýmkoľvek vrátane polície komunikovať.

„Mám obavu, do akej škôlky chodí, pretože viem, ako tu tie najľudnatejšie časti vyzerajú, bojím sa o jeho zdravie. Nechápem to, že jeho rodina, strýko, že polícia nevie od nich dostať, kde je,“ povedala Adamova matka. O prípad sa už zaujímalo viacero členov slovenskej vlády, štvorročného chlapca sa však zatiaľ nepodarilo nájsť.

„V prípade jednej anglickej matky tiež sa polícia osem mesiacov nesnažila nájsť dieťa a keď zavolal minister zahraničných vecí z Veľkej Británie, tak potom dal egyptský minister príkaz, aby ho našli. Ja mám pocit, že keď sa zavolá, tak potom to egyptský minister považuje na urgentné,“ vysvetlila svoje očakávania od listu ministrovi Dzurindovi Katarína Azab. Inej matke, zase z Portugalska vraj pomohol k nájdeniu dieťaťa protest pred egyptskou ambasádou.

„Muža som poznala päť rokov, všetko bolo bez problémov, ale asi bol problém, že som nepoznala jeho rodinu,“ povedala Azab. Keď prišli do Egypta na dovolenku, práve vtedy mali v rodine jej manžela menom Ahmed Hassan Mohamed Ali Azab pohreb. „Zrejme nejaký strýkovia mu odporučili, aby zostal v Egypte, že matka je sama, on je najstarší syn. Proste rodina tu má veľký vplyv,“ myslí si Adamova matka.

35 debata chyba