Vláda schválila pre dvoch investorov stimuly vo výške 9,9 milióna eur

Slovensko podporí dva investičné projekty sumou 9,9 milióna eur. Kabinet schválil poskytnutie investičných stimulov pre spoločnosť Embraco Slovakia, s.r.o. a LVD S3, a.s. Investície tak poputujú do Spišskej Novej Vsi a Tornale.

27.08.2010 17:50 , aktualizované: 19:53
Radičová, Mikloš, Miškov Foto:
Výjazdové rokovanie vlády v Košiciach. Na snímke z tlačovej konferencie po zasadnutí vlády premiérka Iveta Radičová, vľavo minister financií Ivan Mikloš a Juraj Miškov, minister hospodárstva a výstavby.
debata (25)

Predsedníčka vlády Iveta Radičová uviedla, že vláda sa aj v budúcnosti bude snažiť smerovať investície do regiónov s najvyššou mierou nezamestnanosti. Podľa nej tieto dve investície prinesú do regiónov stovky nových pracovných miest.

Firme Embraco poskytne štát stimuly v objeme 6,5 milióna eur, z toho dotácie na obstaranie dlhodobého hmotného a nehmotného majetku by mali predstavovať 2,7 milióna eur, príspevok na novovytvorené pracovné miesta 1,5 mil. eur a úľavy na dani z príjmov 2,3 milióna eur. Spoločnosti LVD S3 vláda odsúhlasila poskytnutie štátnej pomoci 3,4 milióna eur, z toho dotácie na obstaranie dlhodobého hmotného majetku by mali predstavovať 1,8 milióna eur, príspevok na novovytvorené pracovné miesta vyše 1,1 milióna eur a úľavy na dani z príjmov takmer 525 tis. eur.

Spoločnosť Embraco Slovakia plánuje vo svojom spišskonovoveskom závode investovať 13,5 milióna eur. Cieľom investičného zámeru spoločnosti Embraco je zavedenie výroby novej globálnej kompresorovej platformy EM3, ktorá predstavuje najmodernejšiu technológiu na trhu hermetických kompresorov pre chladenie. Investor by mal v závode vytvoriť 300 priamych nových pracovných miest. Ďalších 100 pracovných miest by mali vďaka investičnému zámeru spoločnosti Embraco vytvoriť lokálni dodávatelia. Embraco v Spišskej Novej Vsi vyrába kompresory a v súčasnosti zamestnáva 1 800 pracovníkov. Ďalších 350 si prenajíma cez pracovné agentúry. Embraco Slovakia patrí do brazílskej skupiny Embraco.

Spoločnosť LVD S3 plánuje v Tornali investovať do výstavby závodu na výrobu strojov na obrábanie kovov takmer 6,9 mil. eur. Vďaka tejto investícii by malo v Revúckom okrese na juhu Slovenska do štyroch rokov vzniknúť 250 nových pracovných miest. S výstavbou závodu chce investor začať v treťom kvartáli tohto roka, pričom začatie výroby v tornaľskom závode je naplánované na júl 2012. Plný objem výroby chce investor dosiahnuť v roku 2013. Spoločnosť LVD S3, ktorá bola založená v roku 2010, je stopercentnou dcérskou firmou LVD Company n.v. so sídlom v Belgicku.

Radičová: Nezastavíme povodne, ale zjemníme ich dosah

Vláda na svojom výjazdovom zasadnutí schválila využitie takmer 94 miliónov eur na riešenie následkov nedávnych povodní. Po rokovaní kabinetu o tom informovala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). Ako pripomenula, vláda na tento účel vyčlenila už viac ako 110 miliónov eur.

Zo spomínanej sumy bude 40 miliónov eur pochádzať od národnej lotériovej spoločnosti Tipos, ktorá uhradí do štátneho rozpočtu mimoriadny odvod. Ich uvoľnenie však musí odobriť ešte parlament. Ďalších 53,4 milióna eur by malo sprostredkovať ministerstvo pôdohospodárstva. Tieto peniaze by sa mali využiť na dobudovanie obecnej infraštruktúry, rekonštrukciu ciest druhej a tretej triedy, ako aj čistenie kanálov.

Minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Zsolt Simon (Most-Híd) vysvetlil, že zo spomínaných vyše 53 miliónov eur pôjde 39,4 milióna na regeneráciu sídiel, ktoré boli záplavami postihnuté v roku 2010. „Tieto peniaze budú použité na modernizáciu obecného majetku,“ vysvetlil. Ďalších desať miliónov eur poputuje na spomínanú rekonštrukciu ciest, zvyšné štyri milióny eur sa využijú na čistenie odvodňovacích kanálov.

Premiérka: Nezastavíme povodne, ale zjemníme ich dopad

„Ja nehovorím, že zastavíme povodne, ale určite zjemníme a stíšime dosah týchto veľkých dažďov na naše obce, polia a Slovensko ako celok,“ uistila šéfka exekutívy. Podľa jej slov má tomuto cieľu napomôcť aj prijatá koncepcia a program riešenia prevencie povodní.
Premiérka priznala, že povodňové škody pre ich veľkú výšku nie je možné vyplatiť naraz, ale postupne. „Na každom zasadnutí vlády rozhodneme o ďalších a ďalších prostriedkoch, ktoré postupne posúvame do regiónov,“ avizovala.

Na margo novej filozofie týkajúcej sa prevencií uistila, že nejde o budovanie ďalších betónových stavieb. „Nechceme ísť cestou zvyšovania hrádzí a múrov, ale rozkladania vody v teritóriu,“ konštatovala.

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) pripomenul zámer kabinetu riešiť dôsledky povodní čo najrýchlejšie. „Keďže stav verejných financií je veľmi zlý, tak hľadáme aj neštandardné riešenie,“ povedal na margo vládou schválenej novely zákona. Podľa nej má mať Tipos povinnosť uskutočniť mimoriadny odvod do štátneho rozpočtu vo výške 40 miliónov eur.
Aké škody ničivé povodne, ktoré Slovensko zasiahli prvýkrát v máji, napáchali, zatiaľ nie je známe. Definitívne čísla budú obsiahnuté až v Správe o priebehu a následkoch povodní v SR, ktorú na rokovanie vlády predložia minister pôdohospodárstva, životného prostredia a minister vnútra.

Podľa predbežných údajov, ktoré dnes prezentovala Radičová, sa môže výška vzniknutých škôd pohybovať okolo 750 miliónov eur. Slovensko už v tejto súvislosti požiadalo o pomoc z európskeho Fondu solidarity. Na rozhodnutie o jej udelení sa zatiaľ čaká, ozrejmila.

Radičová: Každá normálna vláda rokuje vo svojich regiónoch

Každá normálna vláda vo svete rokuje vo svojich regiónoch a územiach. Je to normálna súčasť štandardného správania sa ktoréhokoľvek kabinetu, vyhlásila na úvod tlačovej konferencie Iveta Radičová:

Premiérka Iveta Radičová a vľavo minister... Foto: TASR
Radičová, Simon Premiérka Iveta Radičová a vľavo minister pôdohospodárstva Zsolt Simon prichádzajú na rokovanie vlády v historickej radnici v Košiciach.

„Nie je to samoúčel. Výjazd má zmysel v tom, že každý člen vlády má pre svoj rezort vlastný program v tomto čase v danom regióne,“ vysvetlila. Šéfka slovenskej exekutívy zároveň uistila, že jej ministerský zbor bude upriamovať verejné zdroje do regiónov, ktoré ich potrebujú na rozvoj. „Nebudeme smerovať investície do Bratislavy a západoslovenského kraja, ale primárne do regiónov s najvyššou mierou nezamestnanosti. Takže sme to otočili – začíname na východnom Slovensku a budeme sa takto venovať regiónom konkrétnymi veľkými investíciami,“ dodala.

Radičová sa začiatkom tohto týždňa vyjadrila, že jej nezáleží na tom, či niekto vníma dnešné rokovanie na východe Slovenska ako marketingový ťah. „Neviem, či je marketingovým ťahom ísť si vlastnými silami pozrieť, čo v obciach funguje a čo nie. Vyčleňujeme ďalšie financie na podporu riešení dôsledkov povodní a práve preto je výjazd viac než na mieste,“ povedala.

Zároveň pripomenula, že akútnu potrebu riešenia avizujú poľnohospodári, cestári, vodári a niektoré obce. „Potrebujeme prijať veľmi kompetentné rozhodnutie. Ak sa vám to javí ako marketingový ťah a je úspešný, nech sa páči,“ dodala.

Výjazdové zasadnutia boli pomerne časté v minulom volebnom období. Z radov vtedajšej opozície zaznievali na adresu Roberta Fica (Smer) aj výčitky, že z jeho strany ide len o snahu zapáčiť sa voličom a nie o riešenie reálnych problémov.

25 debata chyba