Aké to je byť slovenským učiteľom v Bronxe

Kto by si nepamätal drsné scény z trileru Nebezpečné myšlienky s Michelle Pfeifferovou v hlavnej úlohe? Učila na podobnej štátnej strednej škole v newyorskom Bronxe, akú si už vyskúšalo aj niekoľko slovenských pedagógov. Domov sa vrátili s nezabudnuteľnými zážitkami.

28.08.2010 08:04
Patrik Krebs Foto:
Patrik Krebs
debata (19)

Bratislavčan Patrik Krebs (36), ináč učiteľ cudzích jazykov a zakladateľ Divadla bez domova, vydržal na jednej z najhorších stredných škôl v Bronxe celé dva roky.

V rozpore so všeobecnou mienkou Krebs považuje Bronx sa krásnu a bezpečnú štvrť: „V činžiaku, kde som tie dva roky býval, som mal susedov samých Afroameričanov a latinos, vychádzali sme však veľmi dobre.“

Nebezpečné je to vraj len v škole, kde si vybavujú účty pouličné gangy mladistvých. „Hoci každá prestávka tam trvá len päť minút, aj takýto krátky čas stačil, aby sa medzi študentmi strhla na chodbách masová bitka, ktorá nezriedka znamenala koniec vyučovania,“ rozpráva ich bývalý učiteľ.

Bola to škola so špeciálnym režimom, kde študenti každé ráno prechádzajú cez bezpečnostnú bránu a detektor kovov. Kontrola zisťuje, či neprenášajú zbrane a drogy. Škola má aj čosi ako vlastnú záchytku s policajnou ochranou. Keď sa strhla „mela“, neobišlo sa to bez krvi a nezriedka bolo treba privolať aj posily – zásahovú jednotku štátnej polície.

„Najviac ma šokovali chumáče vlasov na chodbe, to som predtým nevidel, aby dievča dievčaťu vytrhlo v bitke chumáč vlasov,“ spomína Krebs.

S ním sa do New Yorku dostali cez konkurz vo Viedni ďalší šiesti Slováci a Slovenky. Išlo o rakúsko-americkú výmenu, ale keďže Rakúšanov sa neprihlásil dostatočný počet, brali aj záujemcov zo Slovenska a z Maďarska.

Učiteľka matematiky Elena Rodriguezová (vydala sa za Portoričana) dostala vraj ako „pozornosť podniku“ jednu prvácku triedu. „Každý učiteľ si praje, aby prvácku triedu nedostal pre nevyspelosť a neskutočné prejavy nových stredoškolákov,“ zdôverila sa na internete.

Už po dvoch týždňoch jeden študent svojej slovenskej učiteľke oznámil: „Bývate na mojom sídlisku, videl som vás kráčať do školy. Veď počkajte, ja si na vás počkám a nahuckám na vás môjho psa.“

Pani Elena sa zariadila podľa predpisov platných v tejto škole a vyhrážku zdokumentovala. Zistila si, že John je v pestúnskej starostlivosti a vo svojich 14 rokoch bol už podmienečne trestaný. Keď učiteľku matematiky nazval o niekoľko dní „vychudnutou sukou“ a pohrozil, že jej synovi „zrovná fasádu“, prípad sa začal riešiť.

„Dean, človek riešiaci disciplinárne problémy a priestupy v škole, si Johna zavolal a chcel konfrontovať naše incidenty,“ opisuje situáciu Elena Rodriguezová. „Tu John doň dvakrát skočil a pristal centimeter pred Deanovou tvárou. Vedľa stojaci policajt Johna zneškodnil a v putách ho obaja doviedli do policajnej kancelárie.“

Fyzicky napadnúť pedagóga v takejto škole sa vyrovná útoku na policajta, tak sa to hodnotí. Zároveň však platí ako zákon, že učiteľ nezasahuje do konfliktov medzi študentmi. Na to je tam ochranka.

Spýtali sme sa Krebsa, či aj vývoj na Slovensku, prinajmenšom v niektorých tunajších školách, si nevyžiada rovnaké opatrenia, aké zažil v Bronxe. „Viem si predstaviť, že keby niekto postavil bezpečnostnú bránu a detektor v petržalskej škole, vyvolá to opačnú reakciu, začnú súťažiť v tom, kto skôr niečo cezeň prepašuje, napríklad nôž,“ odpovedal. „Prílišná kontrola dáva u mladistvých dôvod na protesty, východiskom je skôr zvyšovanie spoločenskej prestíže učiteľa a jeho primeranej ochrany.“

19 debata chyba