Simon sľubuje, čo splniť nemôže

Minister pôdohospodárstva a životného prostredia Zsolt Simon (Most - Híd) sľubuje to, čo nemôže splniť. V záujme ochrany pôdy chce spolu s ostatnými rezortmi sprísniť zákony tak, aby zabránil čiernym stavbám. Zmeny by sa mali týkať zákona o územnom plánovaní a zákona o stavebnom poriadku. Tieto zákony však nespadajú pod Simonove kompetencie.

28.08.2010 12:15
Radičová, Simon Foto:
Premiérka Iveta Radičová a vľavo minister pôdohospodárstva Zsolt Simon prichádzajú na rokovanie vlády v historickej radnici v Košiciach.
debata (4)

Po zrušení ministerstva výstavby prešli pod rezort hospodárstva. Po schválení parlamentom by od novembra oba zákony malo dostať ministerstvo dopravy. Martin Krajčovič, hovorca ministra dopravy, nevedel, ako má Simonove zámery komentovať. „Vyjadríme sa až potom, keď od ministra pôdohospodárstva dostaneme konkrétne návrhy,“ povedal Krajčovič. Na to, ako chce Simon splniť sľub, keď na zákony nemá dosah, jeho tlačové oddelenie neodpovedalo.

Simonov prísľub novelizácie považuje ekológ a ochranár Róbert Oružinský za „varenie z vody“. Minister totiž takto reagoval po tom, čo sa v radoch ekológov zdvihla kritika za výrazné zníženie poplatkov za vyňatie poľnohospodárskej pôdy. Minister však tento týždeň išiel ešte ďalej a vyhlásil, že v budúcnosti plánuje poplatky úplne zrušiť. Odôvodňuje to tým, že potom odstráni korupciu, ktorá pri poplatkoch fungovala, zvýši počet pracovných miest a ešte aj ochráni pôdu. „Simon takto umožňuje vlastníkom pôdy (nielen tým, ktorí ju zdedili, ale ktorí ju za výhodnú cenu z rôznych dôvodov vo veľkom nakúpili), aby prakticky bez obmedzenia prevádzali najúrodnejšiu pôdu na stavebné parcely. Takto sa to predsa nerobí – to je anarchia. A Simon nazýva takúto anarchiu bojom proti korupcii,“ hodnotí ministrove zámery Oružinský.

Proti Simonovi sa postavili aj vlastní. Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora žiada poplatky zachovať. „Problémom nie sú samotné poplatky, ale množstvo výnimiek, ktoré sa pri nich udeľuje. Práve výnimky mal minister zrušiť,“ hovorí hovorca komory Stanislav Nemec. Podľa neho sprísnenie zákonov o územnom plánovaní a stavebnom poriadku vyššiu ochranu pôdy neprinesie. „Ak sa aj Simonovmu rezortu podarí ich zmeniť, úbytok kvalitnej pôdy tým nevyrieši. Územné plánovanie a stavebné konanie majú v rukách obce a tie si schvália, čo chcú,“ vysvetlil Nemec. Komora pôdu považuje za národné bohatstvo, ktoré si zaslúži vysoký stupeň ochrany. „Centimeter pôdneho profilu sa tvorí približne sto rokov, takže ide o hodnotu, ktorej degradácia môže mať ďalekosiahle následky,“ tvrdí sa v stanovisku komory.

Ministerstvo k zníženiu poplatkov dostalo dve hromadné pripomienky. Jednu vyhodnotilo ako nepodstatnú, na tú druhú ešte neodpovedalo. Ochranári pritom v pripomienke navrhujú konkrétne riešenie. „Od vysokých poplatkov môžu byť oslobodení malí vlastníci, resp. tí, čo chcú previesť ornú pôdu na stavebnú parcelu s výmerou do 0,15 hektára najviac raz za kalendárny rok,“ dáva príklad Oružinský.

4 debata chyba