Csáky píše román, Urbáni húta nad novou stranou

V deň volieb niektorí zažili šok, že vo veľkej politike zrazu končia. Iní už dlhšie premýšľali nad svojou budúcnosťou s vedomím, že do poslaneckej lavice nezasadnú. Dnes si musia zvykať na život bežných občanov.

28.08.2010 12:21
Pál Csáky Foto:
Pál Csáky
debata (17)

K prvej skupine sa radí niekdajší líder SMK Pál Csáky, ktorého strana sa nedostala do parlamentu. Zatiaľ sa ešte nerozhodol, čomu sa bude profesne venovať. Momentálne píše román, ako hovorí, „v beletristickom štýle“. Jeho dej zasadil do 70. a 80. rokov minulého storočia.

Tvrdí, že politiku sleduje s odstupom. Prekvapili ho amatérske prešľapy novej vládnej koalície. „Správajú sa, akoby Slovensko bola eseročka. Rozkrájajú ho na základe ekonomických partikulárnych záujmov,“ povedal. Za nešťastné rozhodnutie považuje odmietnutie pôžičky Grécku. Zdá sa mu tiež, že na niektorých ministerstvách sa presadili záujmy ekonomických skupín. „Z toho budú ešte problémy,“ myslí si. Za svojské označil správanie predsedu parlamentu Richarda Sulíka.

Csákyho kolega Miklós Duray od septembra začína učiť na Západomaďarskej univerzite. Bude prednášať politické dejiny 19. a 20. storočia. Mieni využiť skúsenosti zo svojej dvadsaťročnej politickej kariéry. Na otázku, či sa ešte vráti do politiky, odpovedal: „Asi nie.“ Novej vláde nezávidí, nepovažuje ju za dostatočne stabilnú.

Azda služobne najstarším matadorom slovenskej parlamentnej politiky bol František Mikloško. Mnohým chýba jeho glosovanie parlamentných pomerov. Dnes sa k politike vyjadrovať nechce, novej vláde dáva pomyselných sto dní. O súkromí hovorí, že teraz zažíva obdobie, keď si dáva veci do poriadku.

Dlhým pobytom v politike Mikloškovi sekundoval aj bývalý podpredseda parlamentu za HZDS Tibor Cabaj. Hovorí, že celý život robil v štátnej správe a samospráve. „Tomu som sa venoval a aj sa budem,“ ale viac neprezradil. O niektorých nových politikoch žartom povedal, že „sa chytia aj kostol maľovať, hoci v kostole v živote neboli“.

Bývalý predseda výboru pre európske záležitosti Milan Urbáni je zase podľa vlastných slov taký zaneprázdnený, ako nebol za posledných dvanásť rokov. Venuje sa podnikaniu a zasadol aj do dozornej rady futbalového klubu Dukla Banská Bystrica. Ako hovorí, venuje sa aj svojmu hobby, občas ordinuje ako gynekológ. V minulom volebnom období opustil HZDS, do parlamentu sa pokúšal neúspešne dostať so stranou AZEN. Politiky sa však nemieni vzdať, pripravuje vznik „veľkého centristického subjektu“. Na Slovensku mu chýba silná stredová strana.

Exminister pôdohospodárstva za HZDS Miroslav Jureňa sa vrátil k pôsobeniu v podnikateľskej skupine v Senici. Do veľkej politiky by sa rád ešte vrátil. Verí, že HZDS sa to podarí. Čomu sa venuje jeho stranícky šéf Vladimír Mečiar, nevie. Vie len, že bol cez leto v kúpeľoch.

17 debata chyba