Strelca zneškodnila polícia. Smrť si urýchlil guľkou do hlavy

Súdna pitva potvrdila, že k zneškodneniu šialeného strelca prišlo výstrelom policajta o 10.16, následne si páchateľ, Ľubomír Harman, sám strelil do hlavy. Motív jeho konania zostáva naďalej neznámy. Informoval o tom minister vnútra Daniel Lipšic. Podľa neho bola rana policajta do hrudníka vraha smrteľná.

31.08.2010 14:07
debata (365)

Lipšic je pripravený predložiť vláde aj návrh opatrení, ktoré by mali v budúcnosti zabrániť takýmto krvavým útokom. „V priebehu niekoľkých dní pripraví ministerstvo vnútra novelu zákona o zbraniach a strelove, aby automatické zbrane nemohli byť používané ani na športové účely. V rámci tohto zákona sprísnime podmienky držania zbrane a zavedieme opakované psychotesty pre držiteľov zbrojných preukazov, a to každých päť rokov,“ povedal.

Policajné hliadky budú mať povinne samopaly

„Dnes som vydal pokyn, aby všetky policajné hliadky mali od zajtrajška k dispozícii samopal vzor 61 škorpión. Tieto zbrane sú k dispozícii, hliadky ich však doposiaľ nevyužívali,“ do­dal.

Vrah sa volal Ľubomír Harman, narodil sa 31.3.1962. In­formácie o tom, že bol profesionálnym vojakom, sa nepotvrdili, povedal prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak. „V Devínskej Novej Vsi býval od roku 1989. V priebehu 90-tych rokov vymenil štyri zamestnania, kde mal povesť dobrého zamestnanca,“ uviedol.

Bol zásah policajtov v Devínskej N. Vsi profesionálny?

„Od 1. augusta 2008 bol nezamestnaný a plne sa venoval svojej záujmovej činnosti, bol členom klubu vojakov v zálohe – strelecký klub, v ktorom pôsobil ako aktívny člen. Bol v blízkom vzťahu s predsedom tohto klubu, ktorému sa nikdy nezdôveril o problémoch so susedmi. Podľa vyjadrenia ľudí, ktorí bývali v jeho blízkosti, nikto nečakal, že sa chystá k takémuto počinu,“ dodal.

Vrah nikdy nebol ženáty, jeho rodičia stále žijú, má brata a sestru. Bol držiteľom zbrojného preukazu a v legálnej držbe mal šesť zbraní.

Rodina žila veľmi spoločensky

Obete brutálnej vraždy boli rodinnými príslušníkmi. „Jendalo sa o matku, jej dve dcéry, vnuka, priateľa jednej z dcér, manžela druhej dcéry a následne otca syna, ktorý bol zavraždený pri vchode,“ potvrdil Spišiak. Medzi obeťami policajti našli aj maloletého chlapca.

„Bola to rodina, ktorá často príjmala iné návštevy. Ich spôsob života bol: chodili, odchádzali, prichádzali, zabávali sa a páchateľ bol ich sused. Drogy, ani kriminálna minulosť sa u obetí zatiaľ nepotvrdili,“ do­dal.

Zákrok bol vraj perfektný

Minister vnútra opätovne pochválil činnosť polície. „Pohotovostný útvar bol v Devínskej Novej Vsi z Malaciek za 24 minút. Po ich príchode bol do šiestich minút mŕtvy. Páchateľ mal pri sebe osem zásobníkov zo samopalu vzor 58, mal nástroje na rozborku samopalu, mal náhradný úderník, pokiaľ by s touto palebnou silou utiekol, následky by boli katastrofálne,“ povedal.

„Zákrok polície bol perfektne spravený,“ dodal Spišiak.

365 debata chyba