Na zbrojný pas bude treba robiť psychotesty

Pravidlá na legálne držanie zbrane sa po pondelkovom masakri v Devínskej Novej Vsi sprísnia. Držiteľ zbrojného preukazu bude musieť ísť na povinné psychologické testy každých päť rokov.

02.09.2010 07:02
Streľba v Devínskej Novej Vsi Foto:
Žiadatelia o zbrojný preukaz budú musieť prejsť psychotestami rovnako, ako dnes policajti.
debata (41)

V súčasnosti stačí polícii len potvrdenie od lekára, že je zdravotne spôsobilý vlastniť a nosiť zbraň.

Toto potvrdenie od praktického lekára je platné desať rokov. Lekár sa sám rozhoduje, či pošle žiadateľa o zbrojný pas na testy k psychológovi alebo nie. Psychotesty musia povinne zo zákona dnes absolvovať iba osoby od 15 do 18 rokov, a to ak chcú vlastniť zbraň a sú zároveň členmi štátnej reprezentácie v streleckých disciplínach.

Povinné psychotesty sa do novely zákona o zbraniach, ktorá začala platiť len pred mesiacom, nedostali. „Bol tu silný lobing poľovníckych združení. Mnohí politici sú poľovníkmi, preto diskusia v parlamente o psychotestoch ani nebola,“ uviedol lekár, ktorý si želal zostať v anonymite. Za zákon hlasovalo v marci zo 139 poslancov 116, proti nebol nikto. Podľa neho aj teraz budú poľovníci a športoví strelci lobovať, aby psychotesty neboli povinné aspoň u členov týchto združení. Ľubomír Harman, ktorý v pondelok zastrelil siedmich ľudí, však bol tiež bývalý športový strelec.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pázstór je za to, aby psychotesty u žiadateľov o zbrojný pas boli povinné a držitelia by ich museli absolvovať každých päť rokov. „Klinickí psychológovia vedia odhaliť agresivitu u ľudí,“ upozorňuje Pázstór.

Minister vnútra Daniel Lipšic tvrdí, že nijaký zákon ani psychotest nevylúči možnosť vykonania zločinu, môže však znížiť riziko. „To, že si nikto z rodiny nevšimol chorobné prejavy páchateľa, neznamená, že odborník psychológ by nevedel upozorniť na riziká. Je správne, aby ľudia každých päť rokov prechádzali psychotestom,“ reagoval Lipšic na to, že páchateľ mal zbrojný pas.

Lipšic tiež chce zmeniť zákon tak, aby automatickú zbraň, akou vraždil Harman, nemohol vlastniť legálne nikto ani športoví strelci. „Nebude zbrojný pas na žiadne automatické zbrane, ani na streľbu jednotlivo. Hotovo,“ vyhlásil minister vnútra Daniel Lipšic. Podľa neho je športová streľba nádherný šport, ale bezpečnosť občanov je prvoradá.

Harman mal zbrojný preukaz platný až do apríla 2015. Polícia mu ho vydala v apríli 2005. Platnú normu o zbraniach prijal parlament v čase, keď rezortu vnútra šéfoval Vladimír Palko a policajný prezident Jaroslav Spišiak bol 1. policajným viceprezidentom. Vrah, ktorý zastrelil sedem ľudí a napokon si podľa polície strelil do hlavy, mal v legálnej držbe šesť zbraní. Jedna z nich bola zbraň ČZ 858 taktikal, čo je česká modifikácia samopalu vz. 58, a je prispôsobená na strieľanie jednotlivými ranami, nie dávkami.

41 debata chyba