Spišiak: Vrah sa chystal bojovať až do úplného konca

Polícia zrejme nezistí presný motív pondelkovej masakry, pri ktorej 48-ročný muž v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves zabil sedem ľudí a potom obrátil zbraň proti sebe. Novinárom to povedal policajný prezident Jaroslav Spišiak.

02.09.2010 15:10
jaroslav spišiak, polícia Foto:
Policajný prezident Jaroslav Spišiak tvrdí, že zistiť presný motív je zrejme nereálna úloha.
debata (67)

Médiá už skôr špekulovali, že za najväčšou tragédiou svojho druhu v novodobých dejinách krajiny mohli stáť susedské spory.

Vyvraždená rodina, ktorá na rozdiel od pôvodných informácií vraj nebola čisto rómska ani obzvlášť konfliktná. Majiteľka bytu nebola Rómka a sama údajne nemala zlú povesť na rozdiel od svojej dcéry a vnučky. Susedia už skôr označili strelca za čudáka, ktorý ich ani nepozdravil. Muž nebol ženatý, posledné dva roky nemal prácu, aktívne pôsobil vo zväze vojakov v zálohe, zbrane boli údajne jeho záľubou.

„Zistiť ten motív a objektívne povedať, že toto bol motív, to je možno nereálna úloha. Preto, lebo sa zrodila v jeho hlave a v jeho hlave aj zostala,“ povedal Spišiak po rokovaní branobezpečnostného parlamentného výboru. Útočník mal podľa neho po zastrelení pri sebe osem zásobníkov do samopalu a päť zásobníkov do dvoch krátkych guľových zbraní. „Vyzerá to, že sa chystal buď skrývať, prestrieľať sa cez pokusy zadržať ho alebo bojovať až do úplného konca,“ dodal.

Strelec na sídlisku najskôr zavraždil šesť členov jednej rodiny. Spišiak povedal, že najmenej jedna z obetí rodiny bola v minulosti trestne stíhaná za výtržníctvo. Siedmou obeťou streľby na ulici sa stala 52-ročná žena. Muž sa následne dostal do prestrelky s policajtmi. Spišiak povedal, že pri snahe o zneškodnenie muža vystrelili traja policajti 15 rán. Útočník sa pri streľbe kryl za betónovými prekážkami. „Strieľali len na vzdialenosť, na akú sa mohli priblížiť, lebo boli sústavne pod paľbou,“ uviedol. Smrtiacu ranu vystrelil zo samopalu člen špeciálneho policajného komanda, muž však podľa polície následne obrátil vlastnú zbraň proti sebe.

Po streľbe ministerstvo vnútra ohlásilo, že navrhne sprísniť pravidlá držania zbraní. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) členom výboru oznámil, že poslancom parlamentu ich predloží v októbri. Tragédiu v krajine pripomína štátny smútok.

67 debata chyba