Slováci by mohli kvôli Grécku tvrdo pykať, naznačili diplomati v Bruseli

Slovensko čelí rastúcej kritike a izolácii v Európskej únii (EÚ) za svoje nedávne rozhodnutie nepodporiť záchranný balík pre Grécko. Uviedli to v Bruseli niektorí diplomati.

07.09.2010 13:17
debata (303)

Počas zasadnutia ministrov financií a hospodárstva členských štátov EÚ v Bruseli sa niektorí z diplomatov pre agentúru Reuters vyjadrili, že Slovensko by mohla časť z 26 krajín EÚ začať ignorovať, nakoľko jeho rozhodnutie pravdepodobne skomplikuje rozhovory o rozpočte únie. Bohatší prispievatelia do rozpočtu totiž už nemusia byť ochotní v takej miere poskytovať pomoc chudobnejším štátom.

„Slovensko (pôvodne) pomoc Grécku schválilo. Nová vláda však túto dohodu nedodržala. To je neakceptovateľné,“ povedal novinárom rakúsky minister financií Josef Pröll, podľa ktorého však v diskusiách budú pokračovať. „Chceme, aby Slovensko bralo svoje záväzky do budúcnosti omnoho vážnejšie,“ dodal.

K Pröllovej neobyčajne ostrej kritike susedného štátu sa pripojili aj niektorí diplomati v EÚ. „Som zhrozený a šokovaný, že sa jedna krajina takto môže správať,“ povedal jeden z diplomatov, ktorý si neželal byť menovaný. „Je to flagrantné porušenie jednoty a zodpovednosti za náš spoločný osud v eurozóne,“ dodal s tým, že „Slovensko sa takto úplne izolovalo a nová vláda stratila veľkú časť dôvery“.

Slovenský minister financií Ivan Mikloš však tento pocit nemá. Na otázku Reuters, či sa skutočne cíti izolovaný, odpovedal: „Nie. Prinajmenšom, nie teraz.“

Podľa niektorých diplomatických zdrojov v Bruseli však časť z bohatých krajín únie by teraz mohla prejaviť slabšiu solidaritu v rokovaniach o budúcom rozpočte EÚ na roky 2014 – 2021. Približne tretina z ročného rozpočtu EÚ v hodnote vyše 130 miliárd eur smeruje na podporu chudobnejších regiónov, najmä v strednej a vo východnej Európe, vrátane Slovenska.

Na otázku Reuters, či slovenské rozhodnutie nebude mať vplyv na rokovania o rozpočte, komisár EÚ pre finančné plánovanie a rozpočet Janusz Lewandowski uviedol, že „určite to nepomôže“.

Ďalší z diplomatov dodal, že SR si sama podrazila nohy. „Na budúce, keď Slovensko bude potrebovať podporu, ostatné krajiny si spomenú na jeho rozhodnutie,“ dodal diplomat.

303 debata chyba